Ikke mange har vært på Gaustatoppen 1883 meter over havet. Turisthytta er nemlig ikke høyeste punkt.
Det er fint der, ved hytta, men derfra er det minst en halvtime langs eggen bort til toppen.
Og skiltene langs stien som viser hvor langt det er igjen til toppen? De viser distanse til turisthytta.
Hva gjør man om man ikke orker å gå ned igjen? Det kan du finne ut her: Her er ti spørsmål og svar om Gaustatoppen.
1. Er turen til Gaustatoppen noe alle kan klare?
– De aller fleste kan klare denne turen. Og er man i tvil, så kan Gaustabanen frakte de som ikke vil eller kan gå opp til toppen, forklarer Hege S. Næss i visitRjukan AS.
2. Hvilken rute anbefaler dere?
– Ruten fra Stavsro. Det er denne som er mest vanlig å gå, og som er best merket.
3. Er det mange som bare går til Gaustatoppen turisthytte, og ikke videre til det høyeste punktet?
– De aller fleste stopper ved Gaustatoppen turisthytte (1830 moh).
4. Hvor langt er det fra turisthytta og opp på toppunktet?
– Det er en god halvtimes tid bort til det høyeste punktet.
5. Hvilke forberedelser bør man gjøre før man går til Gaustatoppen på høsten? Og hvordan er det å gå turen sent, f.eks i høstferien (uke 40/41)?
– Husk at været skifter fort, det er en uforutsigbar tid. Det kan være snø. Høstferieukene er en svært populær tid å gå til Gaustatoppen, men det er selvsagt væravhengig. Vi har opplevd alt fra sommertemperaturer til mye snø på denne tiden.
Det vil ikke være forsvarlig å sende alle 120.000 besøkende til det høyeste punktet
Hege S. Næss, visitRjukan AS
6. Hva er kapasiteten på Gaustabanen?
– Kapasitet på Gaustabanen er 25 personer. Banen tar 15 minutter.
7. Er alle garantert plass med banen?
– Dersom man er innenfor køsystemet innenfor åpningstidene så er alle garantert plass. De kjører til sistemann er nede, gitt at man stiller opp innenfor åpningstidene.
8. Informasjonsskiltene langs stien opp, viser de distansen til Gaustatoppen turisthytte, eller den faktiske toppen?
– Til Gaustatoppen turisthytte. Det er det som er angitt som stoppunkt. Besøksforvaltningsrapporten sier at man ikke skal promotere eggen. Det vil ikke være forsvarlig å sende alle 120.000 besøkende til det høyeste punktet.
9. Hvilke uker eller måneder går flest til toppen?
– I juni, juli, august og september er det flest som går til Gaustatoppen. Fra januar til mai er det stort sett skiløpere som går til toppen, men i mai begynner de første fotturistene.
– I oktober er det merkbar færre fotturister, det samme i november og desember. I desember begynner skiløperne igjen.
– I de mest populære månedene juni-september, er det statistisk sett 10-12 dager med regn pr. måned, og det er 16-18 timer med dagslys.
10. Om man vil gå på et tidspunkt på året uten mange andre fotturister, når skal man da gå?
– Mai, november og desember. Men da må man være forberedt på et annet vær enn midt på sommeren. Sjekk værmeldingen, og vær forberedt. November og desember har bare 6-7 timer dagslys, mai har 16 timer dagslys.
Tips til toppturen: Husk at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.
Gaustatoppen.no
Fakta: Gaustatoppen 1883 meter over havet
- Gaustatoppen: Fjell ved Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Vestfold og Telemark.
- Utsikt: Du kan se fjellene i Telemark, Buskerud, Oslomarka – og Hardangervidda.
- Mest brukte rute: Stavsro-Gaustatoppen, ca. 4,5 km og 700 meter høydeforskjell. Tydelig sti, mye stein.
- Gaustatoppen turisthytte, også kalt Gaustahytta ligger rett over Gaustabanens endestasjon, cirka en halvtime fra toppen på 1883 meter over havet. Gaustahytta er en steinhytte fra 1893.
- Gaustabanen er en fjellbane som går fra Longefonn 1150 meter over havet til 1800 meter over havet. Banen består av to strekninger og tre stasjoner.
Bølgemerker på Gaustatoppen
Flere steder kan man finne bølgeslagsmerker på steinen på Gaustatoppen. Merkene kalles også strømrifler eller bølgerifler.
Havet har aldri gått opp hit, til Gaustatoppen, disse merkene er laget av elever for 1200 millioner år siden. Sand ble avsatt i elvene, og merkene ble bevart da sandsteinen her ble omdannet til kvartsitt.
Kilde: Oppslag Gaustatoppen og geo365
Et hav av stein på Gaustatoppen
På vei opp Gaustatoppen går man i stein og steinblokker. Dette landskapet kalles blokkmark eller blokkhav, som betyr at kantete og oppsprukket stein dekker bakken.
Blokkhav dannes ved frostforvitring gjennom millioner av år: Vann trenger ned i sprekker i fjellet i sommerhalvåret og fryser til is om vinteren. Vannet utvider seg når det fryser, og dermed blir sprekkene større, år for år, inntil steinen sprenges i stykker av naturens egne krefter.
Under blokkhavet på Gaustatoppen er det solid fjell.
Kilde: Oppslag Gaustatoppen og geo365
Tårnet er høyere enn Gaustatoppen
Nær toppen står tårnet på Gaustatoppen. Dette er 1911 meter over havet, altså strekker det seg en god del høyere enn Gaustatoppen på 1883 meter over havet.
Det 64 meter høye tårnet er viktig for radio, TV og telefoni. Det er kommunikasjonspunkt for flysikringstjenesten og nødsambandet. Tårnet er ikke åpent for publikum. Fra tårnet tar det 20-30 minutter langs eggen til det høyeste punktet på Gaustatoppen.
Kilde: Oppslag Gaustatoppen og Gaustabanen
De aller fleste kan klare denne turen. Og er man i tvil, så kan Gaustabanen frakte de som ikke vil eller kan gå opp til toppen.
Hege S. Næss, visitRjukan AS