Finn din favoritt: Oversikt over 1500 åpne hytter, koier og gapahuker i hele Norge

> Lesetid: 3 minutter <

Skal du vandre i Norge, kan dette oversiktskartet være til god hjelp. Her er det åpne gapahuker, små koier og fjellhytter hvor nøkkelen henger ved døra.

Her er det oversikt over nær 1500 åpne koier og hytter i hele Norge.

Kartet er laget av privatpersonen Anka Nordenborg i Google My Maps. Hun har egen facebookgruppe knyttet til prosjektet og oppdaterer kartet fortløpende.

Det er en imponerende samling, til god nytte for den som vil nyte naturen på enkelt vis.

I kartet har Nordenborg samlet hytter og koier administrert av Statskog, Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Finnmarkseiendommen Finnmárkkuopmodat (FeFo), de forskjellige fjellstyrene sine, og noen av Den Norske Turistforenings (DNT) ubetjente hytter. De resterende har hun søkt seg frem til.

Å våkne i en hytte omringet av stille natur og frisk luft gir et veldig godt utgangspunkt for en fin dag

Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv 2020

299.000 klikk på kartet

– Dette ble en fin hobby og spennende er det også. Noen går etter geocacher – jeg samler på åpne koier. På den måten kan jeg dyrke friluftslivet både når jeg er ute og går, og hjemme fra pc’n, sa Anka Nordenborg i et intervju med Norges jeger- og fiskerforbund tidligere.

Hennes første kart med koier og hytter ble kapret av andre på nett. Dette er andre versjon, og den som følges opp videre. Kartet har til nå blitt sett 299.000 ganger. Nordenborg oppfordrer andre til å melde inn hytter og koier.

Anka Nordenborgs oversikt over koier og gapahuker i Norge. Skjermdump

Det enkle hyttelivet

– Det enkle hyttelivet gir et perfekt utgangspunkt for populære friluftsaktiviteter, som fjellturer, soppsanking, padling og mye mer. Det trengs heller ikke all verden med planlegging, så lenge dere har godt med mat og klær. Å våkne i en hytte omringet av stille natur og frisk luft gir et veldig godt utgangspunkt for en fin dag, sa Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, sommeren 2020 – året da koronaen blokkerte muligheter for utenlandsreiser, og «alle» skulle feriere i eget land.

Store turisthytter og små steinbuer

Den Norske Turistforening har 44 betjente hytter og 500 selv- og ubetjente hytter rundt omkring i landet. På grunn av korona-situasjonen må alle booke plass på forhånd.

Norges Fjellstyresamband har totalt 340 hytter over store deler av den norske fjellheimen, alt fra små steinbuer til flotte setre. En stor del av hyttene deres er åpne eller ubetjente.

Dersom du drømmer om å padle kajakk i havet og vil bade i saltvann, finnes det også en rekke hytter langs kysten du kan leie. På Kystled finner du 109 overnattingssteder, hvorav de fleste er i kulturhistoriske bygninger som fyr, naust, sjøbuer og lignende.

Sporløs ferdsel

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er å ta vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss. Denne plikten kaller vi sporløs ferdsel.

Enten du velger betjent innlosjering, eller en av de enklere mulighetene: Husk at naturen skal være like fin når vi forlater den, som da vi kom. Dette er ekstra viktig når det gjelder åpne, ubetjente hytter og gapahuker. Ta vare på dem, så vil de fortsatt være tilgjengelige og åpne for fri bruk.

Dette ble en fin hobby og spennende er det også. Noen går etter geocacher – jeg samler på åpne koier.

Anka Nordenborg
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →