Hjemmelaget tørket kjøtt som snacks på turen

> Lesetid: 2 minutter <

Snacks på tur: Dette er tørket kjøtt du lager selv i løpet av noen dager.  

Her trenger du ingen avanserte apparater eller tørking med komfyrdøra åpen. Dette kjøttet tørkes i romtemperatur og er klart til å bli med på tur etter noen dager.

Saltet er nøkkelen

Første forsøk ble i overkant salt, andre forsøk traff bedre, og etter hvert får man til dette på en måte som fungerer – og som er justert etter egen smak. Poenget er at dette er en veldig enkel måte å lage tursnacks selv – hjemme på eget kjøkken. Saltet er uansett nøkkelen – både til smaken og matsikkerheten.

Når kjøttet har stått noen dager er det klart til å bli med på tur.

Rask produksjon

Denne oppskriften kom jeg over i en mange turbøker jeg over tid har fått i gave, og etter noen forsøk går produksjonen nå rimelig greit.

Det viktigste er at kjøttet er ganske mørt, biffkjøtt, reinsdyrkjøtt, og lam kan brukes. Jeg har satset på magert biffkjøtt, og skåret det i mindre stykker fra ett stort stykke.

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøttet i strimler, i tykkelse på opptil 1 centimeter (sånn omtrent).
  2. Legg kjøttet i salt i kjøleskapet over natta (saltet bidrar til å bevare kjøttet). Her fungerer både grov- og finsalt. Legg noen strimler på en tallerken, tilsett salt, før du fortsetter på neste lag. Pakk i folie. Mye salt gir et sluttprodukt med veldig salt smak, mindre salt en mildere variant.
  3. Skyll kjøttet i vann, la det renne av – og tørk av kjøttets overflate med kjøkkenpapir eller tilsvarende.
  4. Legg strimlene luftig på rist i et svalt rom i noen dager – med litt avstand mellom kjøttet. Vendes en gang i døgnet eller noe slik. Dekk over med myggnetting eller tilsvarende.

Prøvesmak – men spis ikke opp alt

Etter et par dager er det lov å smake, så kan du selv vurdere om kjøttet er mørt og tørt nok eller om det skal stå i noen dager til. Så er det om å gjøre å ikke prøvesmake opp alt før man kommer seg på tur.

Å tørke kjøtt på denne måten er en enkel metode for kjøtt man planlegger å spise opp innenfor de nærmeste dagen etter produksjon. Står kjøttet for lenge blir det hardt og ikke spesielt godt. Men innenfor de gode dagene er dette fantastisk god tursnacks.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 8 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →