Dette er Magasinet Villspor

SMÅ EKSPEDISJONER, STORE EVENTYR

Magasinet Villspor skal gi tips, inspirasjon og innsikt. Det er opplevelser og møter med mennesker, forklarende reportasjer og underholdende villspor. Relevante nyhetsmeldinger bidrar til aktualitet.

  • Magasinet Villspor er en digital plattform. Reportasjer publiseres fortløpende på magasinetvillspor.no.
  • Magasinet Villspor gir ut digitalt magasin som e-avis.
  • Magasinet Villspor har en egen videokanal og er tilstede i sosiale medier.  
  • Magasinet Villspor er en nyhetsplattform for relevante klima-, miljø- og friluftsmeldinger.
  • Magasinet Villspor har egen nettbutikk, med gavekort og tips til klimavennlige og rimelige opplevelser.
  • Ansvarlig utgiver: Knut Øsmundset.

Opplevelser: Med Magasinet Villspor går turen over de minste fjell, eller inn i den mørkeste krattskogen – gjerne langs kjente ruter, eller på lite brukte stier eller i delvis urørt terreng. Det er små prosjekter, eller store eventyr. Der andre finner stien, går villsporet gjerne utenom.

Mål: Målet er ikke lengst, høyest eller mest smertefullt. Målet er å være ute, og kanskje gi noen tips til andre som vil finne samme sti – eller bare ønsker å legge asfalten bak seg.

Inspirasjon: Magasinet Villspor henter gjerne fram historien til andre som er på tur, og formidler opplevelser og turglede. Det er mange der ute som opplever mye som kan inspirere andre til å sette seg mål – små eller store.

Bærekraft: Sentralt i de gode naturopplevelsene er miljø, dyreliv og klima. Gjennom varsom og hensynsfull ferdsel kan naturen fortsette å gi gode opplevelser. Vern om naturen, miljøet og dyrelivet. Ta gode valg basert på kunnskap og forståelse.

Magasinet Villspor vil løfte fram det enkle og gode, gjerne eventyrlystne, friluftslivet – basert på egne og andres opplevelser.

Velkommen med på tur!

Vi liker å tenke at vi er flinke til å dra på tur ofte. Det er vi ikke. Men vi er blitt flinke til å sette pris på de turene vi får.

Magasinet Villspor

Et ønske om å formidle de enkle opplevelsene

Magasinet Villspor oppsto som et ønske om å fortelle om rutene som ikke alle går, om turene som ikke gikk som de skulle og om opplevelsene i de små ekspedisjonene. Slik er det fortsatt.

Samtidig er det blitt mer: Nyhetsmeldinger, møter med mennesker, tipslister, turmat, gavekort, sosiale medier, intervjuer og levende bilder. Blant annet.

Men starten var enkel.

Knut Øsmundset er pappa til tre (født 2007, 2010 og 2013), alle med samme kone. Pappa til tre er journalist, fotograf og grafisk designer, nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor. Rett som det er alene, like gjerne med hele gjengen.

Og med et ønske om å formidle de enkle opplevelsene. Formålet ble beskrevet ved oppstarten:

Vi liker å tenke at vi er flinke til å dra på tur ofte. Det er vi ikke. Men vi er etterhvert blitt flinke til å sette pris på de turene vi får. Enten de er små eller store.

Vi krysser ikke kontinenter eller krabber opp på de høyeste fjell. Vi risikerer ikke frostskader eller utfordrer ville dyr. Det får de virkelige eventyrerne ta seg av. De som drar på ordentlige ekspedisjoner. Som Børge Ousland, Randi Skaug og Cecilie Skog.

Vi kan sove i hagen eller telte rett utenfor bilen. Vi kan gå de siste kilometerne, selvom det er bilvei inn. For å se om vi klarer. Vi kan gå ut i natten for å lytte til skogens lyder, eller gå gjennom krattet om sporet går rundt. Det blir egne eventyr og egne ekspedisjoner. Vi skaper opplevelser. Kall det gjerne hverdagsfriluftsliv eller hverdagsopplevelser: Det handler om det man finner plass til innimellom alt det som alltid krever plass. Mange andre gjør det sikkert bedre enn oss. Men dette er vår metode.

Noen ganger drar vi sammen på tur. Andre ganger ikke. Humøret er noen ganger bra. Andre ganger ikke. Det er like gjerne pappa til tre som surmuler noen skritt bak de andre. Det er ikke alltid gøy, men når det flyter kan det være det magisk. Magisk på villspor.

Nettstedet magasinetvillspor.no ble registrert i 2018. Ønsket om å formidle kom tidligere, opplevelsene lenge før det igjen. Historiene, tipsene, turene og bildene ble før 2018 formidlet litt tilfeldig på forskjellige digitale plattformer og i utvalgte aviser. Fra 2018 ble alt samlet som Magasinet Villspor.

Alle villspor blir ikke digitale spor

Det blir ofte mange bilder og en del video. Av og til kan det bli nyttige beskrivelser eller gode historier som kanskje kan inspirere andre til å ta egne turer. Slik vi lar oss inspirere av andre.

Vi forteller ikke alt, de fleste opplevelsene er bare våre, men noe finner veien hit, til Magasinet Villspor. Fra egne turer byr bildene på mange rygger og få ansikter. Vi gjør det av hensyn til barna. Alle villspor trenger ikke bli gjenkjennelige digitale spor. De skal eie sine liv. Alt som legges ut er de kjent med.

Reportasjer, intervjuer og nyhetsmeldinger

Magasinet Villspor har utviklet seg mye siden starten: Egne tilfeldige turer er nå kun en liten del av innholdet. De fleste steder oppsøkes nå med tanke på å levere godt innhold og turer gjennomføres for å levere reportasjer.

Intervjuer er en del av innholdet. Forklarende reportasjer gir utvidet innsikt. Enkle tips gir inspirasjon. Relevante nyhetsmeldinger bidrar til aktualitet.

I tillegg henter vi gode historier hos andre og publiserer dem på Magasinet Villspor om de ønsker det.

Dette er en plattform for å løfte frem det enkle friluftslivet: Rutene som ikke alle går, turene som ikke gikk som de skulle og om opplevelsene i de små ekspedisjonene.

Lykke til – og god tur!

Og husk: Lag opplevelser. Ikke gjør det så vanskelig, bare gjør det. Og gjør det med et smil. Alltid med et smil. Selv om det går galt. Kanskje spesielt da.

Dette er en plattform for å løfte frem det enkle friluftslivet: Rutene som ikke alle går, turene som ikke gikk som de skulle og om de store opplevelsene i de små ekspedisjonene.

Magasinet Villspor