De minst brukte hyttene: Her kan du være alene på tur

> Lesetid: 15 minutter <

Mange jakter de mest kjente toppene, de nyeste hyttene og de best besøkte rutene. Da møter du gjerne guider og turister, utestemme, innesko, plastposer og designervesker.

Det er fint det. Men det finnes muligheter om du ønsker noe annet. Skogens ro for eksempel. Eller fjellets stillhet. Bølgene som slår mot land. Innestemme og utesko. Og en tom hytte. For det er jo ikke alltid man ønsker å sove i lyngen.

Ofte de fineste hyttene

Finsehytta og Rondvassbu er kjente mål, men har du hørt om Snippkoia, Løvknuten eller Koboltkoia? På disse hyttene er det få overnattingsdøgn:

– Det merkelige er at ofte er det de fineste hyttene våre, forteller Johan Fegri, drift- og markedssjef DNT Drammen og Omegn.

Her er oversikten over de minst brukte hyttene. Rutene du velger om du vil ta med stillheten på tur.

(Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen)

25 TIPS: Hytter med lavt besøk, det er hit du legger turen om du vil oppleve stillheten i fjellet, skogens ro – eller bølgene som slår mot land. Komplett liste lenger ned i saken. Detaljert kart i slutten av saken. Illustrasjon: Magasinet Villspor

En halv million mennesker

Liker du fantastisk natur med trøkk og mye folk velger du Preikestolen, Gaustatoppen, Trolltunga, Kjerag med bolten, Besseggen, Galdhøpiggen, Rallarvegen, Romsdalseggen, over Vidden i Bergen eller ned Aurlandsdalen i høysesongen.

De tre mest populære rutene har et estimert besøk på nær en halv million i løpet av en sesong (Preikestolen, Gaustatoppen, Trolltunga). Det er ikke uvanlig å gå i kø opp til Preikestolen, dette er en av Norges turistmagneter. Nær 300.000 velger denne (DNT 2018). 90.000 tar turen til Gaustatoppen og hele 85.000 besøker Trolltunga.

Rondvassbu hadde 13.374 overnattingsdøgn i 2018, Finsehytta 15.520, Preikestolen Fjellstue 15.552, Haukeliseter Fjellstue 21.726 og Gjendesheim ved Gjende og Besseggen 17.086.

Dette er fantastiske steder. Men du drar ikke hit for å være alene. Det kan være vanskelig å finne fjellets stillhet når du snubler i grupper av turister.

Har du forsøkt deg på Besseggen, så er denne estimert til 50.000 i sommerhalvåret. På vinteren er det kanskje 100 som går Besseggen. De populære rutene kan altså oppleves i fred og ro – om man er fleksibel på tidspunkt. Men det er ikke sikkert du trenger å gå på vinteren: Av og til kan tidlig eller sein avmarsj eller en overnatting i telt gjøre mye. Eller du velger noe helt annet: Er du ikke så glad i folk finnes det gode alternativer.

500 hytter – mange med lave besøkstall

DNT har rundt 500 hytter. Foreningen består av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag. DNT sentralt kjenner totalt antall overnattingsdøgn i foreningen, men ikke detaljene for hver enkelt hytte. Det er medlemsforeningene som fører statistikk over hyttedøgn.

Vi har bedt om en oversikt, og har fått gode tilbakemeldinger og tips: Det er godt engasjement i de lokale turforeningene. 400 av 500 hytter er nå registrert i vår oversikt, og tallet øker løpende.

Finnskogen, Trollheimen, Breheimen eller Vossefjellene

Vil du ha en rolig tur skal du besøke Rundkjølbrakka, Løvknuten eller Snippkoia. Alle med under ti overnattingsdøgn i året. Hyttene ligger i områdene Finnskogen og Hedmarksvidda, områder med fine stier og et nettverk av hytter.

Utvides søket til Trollheimen, Breheimen, Vossefjellene, Stølsheimen eller Nordmøre og Sørlandskysten viser statistikken flere hytter med under 50 overnattingsdøgn.

I Indre Troms, Varangerhalvøya og Haugalandet klokker enkelte hytter inn på under 100 overnattingsdøgn. ­Eller du kan prøve Mjøsa, Trillemarka eller Saltfjellet og Svartisen. Mulighetene er mange.

(Saken fortsetter etter bildet)

ÉN OVERNATTING: På Finnskogen er det mye historie, flotte ruter og et nettverk av hytter. Denne er lite brukt: Én overnatting i 2018. Foto: DNT Finnskogen og Omegn

 

25 utvalgte hytter med lavt besøk

Vi har plukket ut et knippe hytter basert på statistikken, tilbakemeldinger fra kjentfolk og egne ekspedisjoner. Her er 25 hytter med få overnattingsdøgn:

1. Rundkjølbrakka: Brakke i bjørnens rike

1 overnattingsdøgn. DNT Finnskogen og Omegn. Ubetjent rastebu, 2 sengeplasser, åpen hele året.

Dette er ei enkel skogskoie. Brakka er egentlig tenkt som rastebu, men kan også brukes til overnatting. Her er det enkle kår, vann i bekken og skogens ro. Ønsker du litt bedre standard ligger Løvknuten cirka 1,5 km. øst for Rundkjølbrakka. I fjor var det én registrert overnatting på Rundkjølbrakka, og fire på Løvknuten. Vil du på topptur fra Rundkjølbrakka ligger Hakaskallen omtrent en kilometer sørøst for brakka. Visstnok ikke lett tilgjengelig på ski. Det er kanskje å anse som en utfordring for den som er turvant og sprek? Navnet på området kommer av at disse tidligere skogstrekningene ble ryddet og bebygd av finner, finnevandringen i området var på høyden i 1620-1640-årene. Den finske tilstedeværelsen viser seg i navn på myrer, tjern og berg, i tillegg til mange boplasser. Her kan man vandre i stillheten og historien.

2. Løvknuten: Nyoppusset nødbu

4 overnattingsdøgn. DNT Finnskogen og Omegn. Ubetjent nødbu, 5 sengeplasser, åpen hele året.

Dette er en enkel tømmerkoie med brisker. Det er vedovn i koia, men ikke noe kokekar eller kjøkkenutstyr. Her er det ikke madrasser, men mulig å overnatte for fem personer med soveposer, liggeunderlag og nødvendig utstyr. Vann hentes i bekken bak hytta. Løvknuten er nyoppusset innendørs. Hytta ligger ikke langt fra Rundkjølbrakka med én overnatting i 2018.

3. Snippkoia: Heksebrenning, urskog og istidshisorie

10 overnattingsdøgn. Hamar og Hedemarken turistforening. Ubetjent, 5 sengeplasser, åpen hele året.

Denne enkle koia ligger på Hedmarksvidda langs Rondanestien ikke langt fra toppturen Gjetholen/Gitvola (852 meter over havet). Dette er en gammel skogskoie, beliggende på 760 meter over havet. Inne på hytta er det en kjøkkenbenk, et bord, et par krakker og senger i samme rom. Det er vedovn, gasskokeapparat og utstyr i kjøkkenskapene. Ta med sovepose om du vil overnatte. Her er det stille og rolig, bare noen kilometer fra sivilisasjonen. Hytta er tilgjengelig både i sommer- og vinterhalvåret, men merket sti er visstnok vanskelig å følge i vinterhalvåret. Vi testet: Det var det ikke. I dette området kan man oppleve urskog og istidshistorie, og området opp mot Gjetholen/Gitvola var åsted for hekseprosesser i tiden 1600-1625: I området Løten/Elverum er det dokumentert 15 saker, hvor 12 ble brent, en rømte og to ble frikjent.

(Saken fortsetter etter bildet)

Stille og rolig på Hedmarksvidda: Snippkoia, ikke langt fra tårnet på Gitvola/Gjetholen.

4. Fløtdamkoia: Skogsarbeidernes hvilebrakke

17 overnattingsdøgn. Hamar og Hedemarken turistforening. Ubetjent koie. 6 sengeplasser. Åpen hele året.

På Fløtdamkoia er det en kjøkkenbenk, et bord og et par krakker. Det er gasskokeapparat, men ikke dyner, så ta med sovepose. Fløtdamkoia ligger ved Fløtdammen, som ble anlagt for å gjøre det enklere å frakte tømmer ned Fallåa. Koia ble satt opp i 1951 for skogsarbeiderne. – Å være på Fløtdamkoia ei natt eller to gir deg et lite inntrykk av den gamle fløterhistorien fra skogene på Hedmarken, skriver Hamar og Hedemarken Turistforening på ut.no.

5. Sætersetra: Bindeledd til Trollheimen

26 overnattingsdøgn. Kristiansund og Nordmøre Turistforening. Selvbetjent. 8 sengeplasser. Åpen hele året.

Sætersetra ligger i bjørkeskogen høyt oppe i ei dalside. Sammen med Hermannhytta på nordsida av Surnadalen sørger Sætersetra for å binde sammen turområdene Fjordruta og Trollheimen. Sætersetra har gassbluss, vedovn – og en god peis som sørger for varme. Rett sør for hytta finner du en liten badekulp i bekken som renner fra Grytvannet, forfriskende på sommeren!

6. Skridulaupbu: En av de minste, på veien til Jostedalsbreen

26 overnattingsdøgn. DNT Oslo og Omegn. Selvbetjent. 4 sengeplasser. Stengt i vintermånedene.

Skridulaupbu er den minste selvbetjeningshytta til DNT Oslo og Omegn. Hytta ligger fint til som et første overnattingssted hvis du starter turen fra Grotli på vei mot Jostedalsbreen. Hytta har det du trenger: Det er fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær og eget proviantrom. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys. Vann hentes i nærmeste bekk. Hytta ble bygget på 1950-tallet. En av årsakene til at hytta ble bygget, var at for skiturister var ruta fra Grotli til Sota Sæter svært lang. Ved etablering av Skridulaupbu ville dette bli «mindre av en manndomsprøve».

7. Grindaflethytta: Velg mellom rolig og vilt terreng

29 overnattingsdøgn. Voss Utferdslag. Selvbetjent. 14 sengeplasser (med doble madrasser). Åpen hele året.

Grindaflethytta ligger på 1086 meter over havet mellom Raundalen og Sognefjorden. Hovedhytta har et stort oppholdsrom, kjøkkenkrok og to soverom. I sikringshytta er det også oppholdsrom, kjøkkenkrok og fire sengeplasser. På hyttene er det solcelleanlegg og det er propan for matlaging. I oppholdsrommene er det vedovner. Terrenget er rolig mot Vosse-traktene og villere retning Sogn.

8. Hermannhytta: Badstua som ble turisthytte

32 overnattingsdøgn. Kristiansund og Nordmøre Turistforening. Selvbetjent. 12 sengeplasser. Åpen hele året.

Hermannhytta ble bygget i Surnadal på 50-tallet, da som badstu. På midten av 70-tallet kjøpte Hermann Sande hytta og flyttet den til hvor den står i dag. Hytta ble overtatt og bygd om til selvbetjeningsanlegg av Kristiansund og Nordmøre Turistforening i 2002, som også har satt opp et anneks. Hytta ligger 420 meter over havet og er bindeleddet mellom Fjordruta og hyttene i Trollheimen. Nordover har du seks timer til Grytbakksetra og sørover tar turen til Sætersetra i Trollheimen tre og en halv time.

9. Volahytta: Tilgjengelig og barnevennlig

32 overnattingsdøgn. Voss Utferdslag. Selvbetjent. 18 sengeplasser. Åpen hele året.

Volahytta ligger i østenden av Stora Volavatnet, ved en vakker foss fra Nedsta Piksvatnet/Borgavotni. Hytta ligger på 950 meter over havet, dette er en selvbetjeningshytte med matlager. Hovedhytta har et stort oppholdsrom og to soverom med plass til 12 personer. En mindre sikringsbu ligger like ved. Hytta og området er barnevennlig, spesielt om sommeren og høsten da det er en knapp times tur fra parkeringsplassen ved Voladammen og til hytta. Fra hytta er det en dagsmarsj til Torvedalshytta og videre inn i Stølsheimen. Topptur: Kvitanosi 1433 moh. med god utsikt. Merk! Volavatnet er regulert, og vannstanden endrer seg – det kan være farlig på vinteren, hold unna!

10. Kvitsteindalsgammen: Ingen senger, men plass til seks gode venner

35 overnattingsdøgn. Bodø og Omegn Turistforening. Nødbu. Ingen sengeplasser. Åpen hele året.

For den som liker det enkelt: Gamme ved Lille Storglomvatnet uten sengeplasser, men med 35 registrerte overnattingsdøgn i 2018. Meløy turlag har bygget denne gammen i Kvitsteindalen. Den er plassert på T-merket ruta mellom Fellvasstua og Gråtådalsstua. Gammen har madrasser og ovn, ved, gassbrenner, kokekar og utedo. – Om man er villig til å ligge trangt er det mulig å klemme inn seks personer, skriver Bodø og Omegns Turistforening på ut.no. Husk sovepose.

11. Fjellhov: Tilgjengelig med taxi til busstakst

38 overnattingsdøgn. Nord-Trøndelag Turistforening. Ubetjent. 5 sengeplasser. Åpen hele året

Fjellhov ligger ved Igletjønna mellom Storheia og Litjheia, og er godt egnet for både dagsturer og overnattingsturer. Hytta har solcelleanlegg og utstyr for gasskoking. Hytta er merket barnevennlig på ut.no, og byr på gode muligheter for sopp- og bærplukking. Fjellhov har gjennomgått en betydelig renovering de siste årene. Turips: Opp på Storheia med flott utsikt. Tips: Ta toget til Åsen og kontakt Skaret Taxi for transport. De driver tilbringertjeneste, og du betaler busstakst.

– Stemmer det, at det er taxi til busstakst fram til utgangspunktet?

– Ja, det stemmer, svarer Skaret Taxi. – For å kunne benytte tilbringertjeneste må det bestilles senest tre timer før togavgang/ankomst ved å ringe 07417. Tilbringertjeneste fås tur-retur Åsen stasjon/Frosta kommune.

– Har dere mange slike oppdrag?

– Vi har sju biler fordelt på Frosta og i Åsen. Alle avgangene til tilbringertjenesten blir flittig bruk både av pendlere som bor på Frosta og som for eksempel jobber i Trondheim, og av deltidsfrostinger som lar bilen stå og heller tar tog og taxi til hytta.

12. Reinbukkelvhytta: Nødbu langs den gamle postruta

40 overnattingsdøgn. Alta og Omegn turlag. Nødbu. 2 sengeplasser. Åpen hele året.

Reinbukkelvhytta ligger langt nord på Finmarksvidda i Alta kommune langs den gamle postruta mellom Alta og Karasjok.  Hytta blir ofte brukt som mellomstasjon for de som følger postruta videre mot Bojobæski. Hytta ble ferdig restaurert i august 2015. Hytta er enkelt innredet, har to senger med madrasser. Det er ved på hytta og oppvarming i ovn. Man må ha med sovepose, mat og utstyr for overnatting. Statusen som dagsturhytte betyr at det ikke er tilrettelagt for ordinær overnatting på hytta. Hytta kan brukes som nødbu for de som trenger det.

13. Olandsbu: Hytte rett ved bjørnehi

42 overnattingsdøgn. Aust-Agder Turistforening. Ubetjent. 4 sengeplasser. Åpen hele året.

En av Norges sørligste turistforeningshytter, åpnet i 1962. Dette er en trivelig tømmerhytte med sjel, 50 minutters kjøring fra Arendal. – Vi anbefaler hytta for alle og spesielt for barnefamilier. I gode snøvintre finner man et flott skiterreng i området, som ligger rett sør for Austheiene, skriver Aust-Agder turistforening på ut.no. Ett rom er kjøkken, oppholdsrom og soverom. Hytta og området egner seg godt for de som vil prøve et første opphold på en DNT-hytte. Opplevelse: Et gammelt bjørnehi rundt 200 meter øst for hytta.

14. Feskarbu: To sengeplasser, og eget naust med båt

48 overnattingsdøgn. DNT Romsdal. Ubetjent. 4 sengeplasser. Åpen hele året. NB! Spesialnøkkel.

Feskarbu ligger 275 meter over havet, ikke langt fra Molde. Hytta har to sengeplasser. Rett ved siden av Feskarbu ligger Ottarbu, også med to plasser. Hyttene har naust og båt, og det er visstnok gode fiskemuligheter i Langdalsvatnet. Hytta må bookes og er låst med spesialnøkkel.

15. Gamle Stordalsstua: Bo i historien, ved krevende grotte med bunnløse stup

51 overnattingsdøgn. Troms Turlag. Ubetjent. 8 sengeplasser. Åpen hele året.

Stordalsstua ligger ved Stordalselva rett på svenskegrensa i Stordalen. Stordalsstua består av to hytter. Den ene har kombinert stue/kjøkken og to soverom og totalt seks køyeplasser. Den andre har oppholdsrom og to køyeplasser. Den gamle hytta ble reist av bygdefolk rundt 1900-tallet. Den ble i 1917 tatt av snøskred og gjenoppbygd der den står i dag. Hytt var opprinnelig en av Statens fjellstuer under anleggstiden på Ofotbanen, senere vaktstue for norske militære fra 1. verdenskrig. På 1920-tallet skal dette ha vært skjulested for spritsmugling Under 2. verdenskrig skal hytta i perioder ha blitt benyttet av tyske soldater, og i andre perioder av nordmenn på flukt, så her er det mye historie. Det er ikke mobildekning ved hyttene. Tre kilometer fra hytta ligger Stordalsgrotta. – Dette er ei lang og krevende grotte med romslige ganger, digre haller og bunnløse stup, skriver Troms Turlag på ut.no.

16. Stølsdalen: Begravet i snø, omgitt av skredfarlig terreng

70 overnattingsdøgn. DNT Oslo og Omegn. Selvbetjent. 9 sengeplasser. Stengt i vintermånedene.

Dette er en seter som er bygd om til selvbetjeningshytte. Det er krevende terreng i dette området, men kommer du fram har du god utsikt over fjellheimen, og hytta er en av flere inngangsporter til Breheimen. Hytta har det du trenger av utstyr for matlaging og et hyggelig opphold, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. I tillegg vil du finne et godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys som lyskilde. Vann hentes i nærmeste bekk/vann. Merk: Hytta er egentlig ikke stengt i vinterhalvåret, men den er som regel begravet i snø, umulig å finne, og omgitt av skredfarlig terreng.

17. Bruvollhytta: Tilfluktssted under krigen på grensen til Russland

80 overnattingsdøgn. Varangerhalvøya Turlag. Ubetjent. 3 sengeplasser. Åpen hele året. NB! Spesialnøkkel.

På nordøstspissen av Varangerhalvøya finner du Bruvollhytta/Indre Syltevik. Dette er den østligste DNT-hytta. Hytta ligger lenger øst enn Istanbul, og man er seriøst i fare for å «falle av» Norges-kartet om man besøker denne: Hytta ligger på grensa til Varangerhalvøya nasjonalpark og Ytre Syltevika naturreservat i Syltefjorden, kun tre timer fra grensa til Finland, fire til Russland. Her bodde Andreas Bruvoll med sin kone under krigen, inntil de ble jaget av tyskerne for partisanvirksomhet. Her er det enkle kår, stillhet og vill og vakker natur. Varangerhalvøya turlag forpakter i dag hytta som eies av Finnmarkseiendommen. Nøkkel til hytta ligger i Vadsø, 10 mil unna.

(Saken fortsetter etter bildet)

BRUVOLLHYTTA: På nordøstspissen av Varangerhalvøya finner du Bruvollhytta/Indre Syltevik. Dette er den østligste DNT-hytta. Foto: Øystein Ruud

18. Ellefsplass: Turisthytte i ominnredet enebolig

83 overnattingsdøgn. DNT Oslo og Omegn turlag. Selvbetjent. 12 sengeplasser. Stengt 11. sept.-31.mai.

Ellefsplass er en ominnredet enebolig med strøm, innlagt vann og dusj i kjelleren. Med sin plassering i Øversjødalen er det godt med turmuligheter i området. Hytta har det du trenger av utstyr for matlaging, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. I tillegg vil du finne et godt utvalg av mat på proviantrommet. Her er et turmuligheter i fint terreng: Raudsjøene med Raudsjøklettene. Blåkletten og Elgpiggen – og storslagen natur i retning de andre hyttene i området.

19. Geitungen fyr: Tilgjengelig med båt

84 overnattingsdøgn. Haugesund Turistforening. Ubetjent. 35 sengeplasser. Åpen hele året, overnatting mai-oktober. NB! Kode til nøkkelboks.

Geitungen fyr ble første gang tent i 1924 og er med det et av de yngste fyrene i Norge. Fyret ble automatisert og avfolket i 1994 og er nå fredet etter lov om kulturminner. Haugesund Turistforening driver nå fyret som turisthytte. Fyret har flere senger og rom for booking. Geitungen fyr er tilgjengelig for overnatting i perioden mai-oktober. Fyret har åtte soverom med, hvor man må bestille seng eller rom for overnatting. Det er båt for å komme ut til fyret. Ved bestilling hos Haugesund Turistforening får man kode til nøkkelboks.

(Saken fortsetter etter bildet)

GEITUNGEN FYR: Geitungen fyr ble første gang tent i 1924 og er med det et av de yngste fyrene i Norge. Nå er det DNT-hytte. Foto: Haugesund turistforening

20. Morskogen vokterbolig: Kun én time fra Oslo, inntil Mjøsa, rett ved E6

108 overnattingsdøgn. Hamar og Hedemarken turistforening/DNT Eidsvoll. Ubetjent. 11 sengeplasser. Stengt i vinterhalvåret.

En forholdsvis ny turisthytte ved den nedlagte jernbanestasjonen på Morskogen. Her har jernbanesporet blitt til sykkelvei og er del av Mjøstråkk og nasjonal sykkelrute 7. Vokterboligen er i god stand og eies av Miljødirektoratet og forvaltes av Eidsvoll kommune. Hamar og Hedemarken Turistforening driver hytta sammen med Eidsvoll turlag, som har ansvar oppfølging av hytta i sesongen. Hytta ble åpnet 1. mai 2017, og er godt tilgjengelig fra Trondheimsveien og E6 i tillegg til sykkelruta Mjøstråkk. Her er det egen parkeringsplass rett utenfor døra – kun noen minutter fra E6 Oslo-Hamar. Neste gang du kjører forbi – ikke gjør det. Stopp her.

(Saken fortsetter etter bildet)

MORSKOGEN VOKTERBOLIG: Ikke langt fra E6 ligger DNT-hytta Morskogen vokterbolig (til venstre i bildet), hovedsaklig tenkt brukt av syklister langs Mjøstråkk.

21. Jordbruhytta: I et område med grotter

156 overnattingsdøgn. Bodø og Omegns Turistforening. Ubetjent. 8 sengeplasser. Åpen hele året.

Jordbruhytta ligger i et naturskjønt område over og vest for Russånes. Hit ble hytta flyttet på 1920-tallet, og først brukt som husvære for Statskog, deretter som seter. I 1999 ble hytta turisthytte. Hytta har åtte sengeplasser fordelt på soverommet og oppholdsrommet. Stallen inneholder vedbu og utedo. I området ligger en rekke grotter og elva Russåga kommer ut av ei like nedenfor hytta. Noe lengre oppe i dalen finnes Russågrotta – en hvit marmorgrotte. Om du ikke er kjent med grottevandringer, anbefales det å holde seg utenfor.

(Saken fortsetter etter bildet)

JORDBRUHYTTA: Hytta har åtte sengeplasser fordelt på soverommet og oppholdsrommet. Stallen inneholder vedbu og utedo. I området ligger en rekke grotter. Foto: Per Arne Skjelvik

22. Koboltkoia: Ved Blaafarveværkets gruver

163 overnattingsdøgn. DNT Drammen og Omegn. Ubetjent. 12 sengeplasser. Åpen hele året. NB! Kan kun leies i sin helhet.

Hytta er opprinnelig Lofthus gamle skole bygget på Snarum i 1860. Hytta ble innviet 29. mai 2011, og er laftet og restaurert. Koboltkoia ligger på en tipp ved Nordgruvene på Koboltgruvene på Modum (Blaafarveværkets gruver). Det er flott utsikt over Holleia, Tyrifjorden og Finnemarka fra tomta. Merk: Ikke drikkevann.

(Saken fortsetter etter bildet)

KOBOLTKOIA: Koboltkoia ligger på en tipp ved Nordgruvene på Koboltgruvene på Modum. Foto: Thomas Sagvik

23. Gammeløya: Tilgjengelig med robåt

169 overnattingsdøgn. DNT sør. Ubetjent. 9 sengeplasser. Åpen hele året (NB! Kontakt DNT Sør).

Gammeløya er ei ny hytte innen Kystleden på Sørlandet. Gammeløya ligger i Vestergapet mellom Flekkerøya og fastlandet. Øya har vært i privat eie fra 1876 til 2017 og ble åpnet for allmennheten 1. september 2017. Kristiansand kommune eier øya, og hytta driftes av DNT Sør. Det er et par båter tilgjengelig for å komme ut på øya, men de kan være i bruk. Kontakt DNT Sør i god tid før ankomst. Dersom du kommer på en impulsiv visitt og ønsker å overnatte kan du ringe mobilnummer som står under nøkkelboksen for å få nødvendig informasjon.

24. Stavassætra: Ikke tegnet inn i kartet

Overnattingsdøgn: Ukjent. Brurskanken turlag. Ubetjent. 2 sengeplasser. Åpen hele året.

Dette er en liten tømmerhytte som Brurskanken Turlag leier av Statskog. Navnet står på kartbladet Trofors 1926 III i hovedkartserien nederst i det sørvestre hjørnet, men selve hytta er ikke inntegnet. Det ligger et minnesmerke fra krigens dager i Stavassdalen: Natt til 9. juni 1944 startet tyskerne storaksjon mot våpentransporten fra Velsfjorden/Visten og inn i landet. Ved Stavasshytta befant seg da to nordmenn, en unnslapp, en ble skutt av tyskerne. Senere kom ytterligere to nordmenn ned til Stavasshytta hvor tyskerne befant seg. Etter en lengre skuddveksling ble begge drept (Kilde: digitalmuseum.no)

25. Vannfjordhytta: DNTs nordliste hytte

Overnattingsdøgn: Ukjent. Nordkapp og Omegn turlag. Dagsbu/rastebu. 2 sengeplasser. Åpen.

Plassert på 71.029 grader nord og 25.587 grader øst er Vannfjordhytta landets nordligste Turistforeningshytte. Hytta ligger vest på Magerøya. Turen ut til hytta er ikke lenger enn at man fint kan kombinere den med en tur til Knivskjelodden eller Nordkapp samme dag. Dette er først og fremst en dagsbu/rastested for turgåere som vil ha tak over hodet når nistepakken skal spises, men du finner også to sengeplasser i den ulåste hytta. Hytta ble satt opp av telegrafarbeiderne like etter krigen i forbindelse med bygging av ny telefonlinje.

(Saken fortsetter etter bildene)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Et utvalg hytter og områder

Dette er et utvalg av mulige turer i forskjellige områder i landet. Alle hyttene med lavt besøk er ikke med i lista over, dette er et knippe opplevelser over hele landet.

Vil du gå i terreng og på merkede stier som generelt er rolig peker Finnskogen seg ut med lavt besøk på alle hyttene. Det samme gjelder delvis hyttene på Hedmarksvidda. Deretter viser lista at det er enkelte hytter her og der i forskjellige områder som har få overnattingsdøgn.

Det er ingen automatikk i at disse hyttene er lite besøkt, men de har få overnattinger.

Men som regel er det stille i disse områdene.

Stille ved de fineste hyttene

– Det merkelige er at ofte er det de fineste hyttene våre, forteller Johan Fegri, drift- og markedssjef DNT Drammen og Omegn.

– Blant en av perlene er Koboltkoia. Fantastisk hytte, kort vei, men få gjester.

Koboltkoia hadde 163 registrerte overnattingsdøgn i 2018. Der er det gode muligheter for å være alene, men ikke i nærheten av stillheten på Finnskogen: Seks av DNT Finnskogen og Omegns hytter er på topp 10 over færrest overnattingsdøgn. Hamar og Hedemarkens hytter tar de fire øvrige plassene:

Komplett 10-på-topp-liste (eller bunn)

  1. Rundkjølbrakka 1 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn
  2. Løvknuten 4 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn
  3. Juskjølkoia 7 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn
  4. Grasbråtan 10 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn
  5. Snippkoia 10 overnattingsdøgn/år, Hamar og Hedemarken turistforening
  6. Flotsberget 11 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn
  7. Skolla ubetjent 16 overnattingsdøgn/år, Hamar og Hedemarken turistforening
  8. Fløtdamkoia 17 overnattingsdøgn/år, Hamar og Hedemarken turistforening
  9. Finnsbråten 18 overnattingsdøgn/år, Hamar og Hedemarken turistforening
  10. Drengestua i Juvberget 21 overnattingsdøgn/år, DNT Finnskogen og Omegn

*Nørdstedalsseter selvbetjent har registrert 9 overnattinger, men hovedhytta har 996 overnattinger, og denne er derfor ikke lagt inn i lista.

Tar man med de neste 20 hyttene, får DNT Finnskogen og Omegn med Flisberget (26 overnattinger), Helgedammen (30 overnattinger) og Vålet (33 overnattinger).

Hamar og Hedemarken turistforening får med fem hytter til: Godlidalshytta (22 overnattinger), Savalsætra (32 overnattiger), Gammelsaga (36 overnattinger), Svartskogkoia (40 overnattinger) og Lageråkvisla (41 overnattinger).

(Saken fortsetter etter bildet)

DNTs hytter er tilgjengelig med medlemskap og nøkkel.

Dårlig mobildekning, gode ruter og rikt dyreliv

– Her opplever man å vandre i dager uten å treffe noen andre, mobildekningen kommer og går, man har selskap av elg, rådyr, bjørn, ulv, gaupe og ørn, sier Lene Margrethe Sætaberget, daglig leder DNT Finnskogen og Omegn, og legger til: – Men det er riktignok svært få forunt å se noe annet enn avtrykk fra dyrene.

– I tillegg får man et innblikk i en kultur som er i ferd med å svinne hen, den skogfinske kulturen. Skogfinnene flyttet hit på 1600-tallet og man finner fortsatt mange finnetorp i disse områdene, noen står fortsatt godt, mens andre ser man bare tuftene etter.

Det er verdt å nevne at Finnskogen kom på andreplass da Aftenpostens ekspertpanel kåret stedene du bør besøke i 2018. Det er lite som tyder på at avisens oppfordring førte til en ny folkevandring inn i området.

Enkle kår, koselig og lunt

– Den viktigste jobben er å holde hyttene vedlike sånn at det gir en god opplevelse å komme hit, samtidig ikke skru forventningene opp, det er forskjell på å ligge på ei koie innpå Finnskogen og ligge i silkelaken på et flott hotell, presiserer Lene Margrethe Sætaberget, og legger til: – Det er enkle kår, men særdeles koselig og lunt da man får fyrt opp i svartovnen.

Og det gjelder flere av hyttene på lista: Her er det enkle kår, bølger som slår mot land, skogens ro, og fjellets stillhet. Er du heldig er det et proviantlager, kanskje en seng. I beste fall. Resten må du ordne selv – uten guide, grupper, utestemme, innesko, plastposer og designervesker.

God tur!

Takk til DNTs lag og foreninger for gode innspill, turtips og hjelp med statistikk i forbindelse med denne saken. Takk for jobben dere gjør for å gi oss gode opplevelser i fantastisk natur!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kilder: Den Norske turistforening – DNT og ut.no, lommekjent.no, Store norske leksikon – snl.no, wikipedia.no, peakbook.no, lokalhistoriewiki.no, digitalmuseum.no.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →