Vi brukte naturressursene mer skånsomt i 2020, under koronarestriksjonene. Nå er overforbruket tilbake.
Det viser utregningene fra den internasjonale tenketanken Global Footprint Network. De regner hvert år ut en dato for Earth Overshoot Day, eller overforbruksdagen. Dette viser verdens overforbruk.
Helt siden overforbruket startet på 70-tallet, har datoen kommet stadig tidligere på året. Et unntak var i fjor da de strenge koronarestriksjonene i starten av pandemien forsinket overforbruksdagen med tre uker til 22. august.
Klima: et overforbruk av naturressurser
– Utslippene går ikke raskt nok ned, og vi mister natur i et alarmerende tempo. Til syvende og sist truer dette livsgrunnlaget vårt, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond i en pressemelding.
Fra torsdag 19. juli har vi brukt opp kontoen vår for fornybare naturressurser i 2021, og går nok en gang over til å forsyne oss fra jorda på kreditt.
Ifølge rapporten forbruker vi nå natur som om vi hadde 1,7 jordkloder å ta av.
Ifølge Global Footprint Network har det globale økologiske fotavtrykket vårt økt med 6,6 prosent sammenliknet med i fjor, hovedsaklig grunnet økte CO2-utslipp.
Norge blant verstingene
Utregningene fra Global Footprint Network baserer seg på de store driverne for menneskers påvirkning på naturen, som blant annet klimautslipp, forbruk av ressurser fra skogen og matsystemet.
Om alle levde som vi gjør i Norge ville vi nådd overforbruksdagen for over tre måneder siden, ifølge Global Footprint Network.
– Det er helt avgjørende at verdens ledere blir enige om en forpliktende naturavtale på Naturtoppmøtet i Kunming senere i år. Her må Norge ta en lederrolle slik at den blir så ambisiøs som mulig, mener Andaur.