– Du kan stå i flatt terreng å løse ut skred i bratte heng over deg, sier Tommy Skårholen, vaktleder i NVE snøskrevarslingen.
Østlandet har fått en del snø den siste tiden. Dette har ført til en betraktelig bedring av skiføret. Vestlandet, Midt- og Nord-Norge har bra med snø.
Mye snø betyr økt snøskredfare. I de fleste regionene ser ut til at snøskredfaren vil ligge på nivå 2 moderat i vinterferien.
Flest ulykker ved moderat skredfare
– Det er viktig å ikke miste respekten for snøskredfaren ved moderat skredfare. Det er nemlig ved moderat og betydelig snøskredfare de fleste ulykkene skjer, sier vaktleder Tommy Skårholen i en pressemelding fra NVE.
Jotunheimen, Indre Sogn, Trollheimen og Nordenskiöld Land har betydelig skredfare.
Fokksnø og vedvarende svake lag
Det er fokksnø som er hovedskredproblemet i de fleste regionene det varsles for. Fokksnø kan du ofte kjenne igjen i terrenget fordi den ligger i snøoverflaten der vinden har lagt fra seg snø.
Mange av regionene har også vedvarende svake lag som skredproblem. Dette er mye mer utfordrende å gjenkjenne og unngå, fordi det ligger gjemt nede i snødekket.
– Vedvarende svake lag har også den egenskapen at du kan fjernutløse skred. Det vil si at du kan stå i flatt terreng å løse ut skred i bratte heng over deg, sier Skårholen.
Varsler før 16.00 hver dag
Før klokken 16.00 hver dag vil nye snøskredvarsler publiseres på Varsom.no.
– Observasjoner er kanskje det viktigste hjelpemiddelet vi har når vi gjør skredfarevurderinger, sier Skårholen.
Med appen Varsom Regobs kan alle bidra ved å legge inn observasjoner. Appen har også bratthetskart med skredutløp, som gjør at du kan se hvor det er skredterreng og ikke.
Fakta: Varsom
- Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.
- Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.
- Oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no