Antall bjørner i Norge fortsetter å øke

(Estimert lesetid: 2 minutter)

I fjor ble det påvist 191 brunbjørner i Norge. Dette er det høyeste antallet påvist siden den landsdekkende DNA-overvåkingen startet i 2009.

Estimatet på antall binner med årsunger øker også, men bestanden er under den nasjonale bestandsmålsettingen på 13 årlige bjørnekull, melder Rovdata i en pressmelding.

I fjor ble det for 16. året på rad gjennomført en nasjonal innsamling av prøvemateriale (hår, skit og vev) fra brunbjørn i Norge for DNA-analyser.

191 ulike brunbjørner

Totalt er det analysert 1420 prøver fra 2024 med antatt opphav fra brunbjørn, noe som er rundt 200 færre enn i 2023. 678 prøver ga en fungerende DNA-profil.

Kartet viser brunbjørner påvist på DNA innenfor Norges grenser i 2024. Kart: Rovdata

– Bestandsovervåkingen har påvist til sammen 191 ulike brunbjørner på DNA som har vært innom Norge i 2024, hvorav 85 er hunnbjørner og 106 er hannbjørner, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

– Det er en økning på 13 individer fra i fjor, og det høyeste antallet individer som er påvist siden den DNA-baserte overvåkingen ble landsdekkende i 2009.

Koblet til naboland i øst

Som tidligere år er de aller fleste bjørnene påvist i og rundt kjente og avgrensede bjørneområder i Norge, som er øst i Hedmark, nordøst i Trøndelag, indre Troms, Anárjohka-Karasjok og Sør-Varanger.

Bjørnebinne med unge fotografert i Finland. Foto: Alexander Kopatz/Rovdata

– De fleste bjørnene er påvist i rovviltregion 5 Hedmark, region 6 Trøndelag og region 8 Troms og Finnmark, og henger sammen med større bestander i våre naboland i øst.

– Mange av de påviste individene bruker områder på tvers av landegrensen og tilbringer bare deler av året i Norge, forklarer Kindberg.

Under nasjonalt bestandsmål. Hedmark over.

Stortinget har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 13 årlige bjørnekull i Norge. Antall årlige ungekull estimeres med en modell som tar utgangspunkt i antall påviste hunnbjørner og den geografiske fordelingen av disse. 

– For 2024 er det estimert at det ble født 11,4 ungekull i Norge.

Figuren viser utvikling over tid i antall påviste individer fra den DNA-baserte overvåkingen av brunbjørn i Norge. Figur: Rovdata

Det nasjonale bestandsmålet er fordelt på fire rovviltregioner. Mens det i Nordland ikke var estimert noen ungekull i 2024, var det en økning i beregnende kull i de tre øvrige regionene fra 2023 til 2024.

– Hedmark er i 2024 over det regionale målet, mens både Trøndelag og Troms og Finnmark er under målet, sier Kindberg.

Fakta: Overvåkingen av brunbjørn i Norge

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • I 2024 ble det for 16. året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra brunbjørn over hele landet.
  • Formålet med den DNA-baserte overvåkingen er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen av hunner og hanner, samt å beregne hvor mange kull med bjørneunger som blir født hvert år.
  • Innsamlingen av ekskrementer, hår og saliv/spytt i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver fra alle døde bjørner i løpet av året.
  • Prøvene blir analysert av Senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN) hos NINA, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.
  • Hårprøver fra forskningsprosjekter med hårfeller og hårfangst analyseres hos NIBIO Svanhovd.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →