Dette er fjellturen Besseggen. Etappe for etappe. Tøffere enn mange tror.

> Lesetid: 17 minutter <

Gjendineggen. Et nasjonalt ikon. «Hvass bortetter som en ljå», udødeliggjort av Ibsen i Bukkerittet. Besøkt av titusener hvert år, løftet frem i tidsskrift og bilder. Levendegjort i sosiale medier. Dette er Besseggen. Fjellturen alle går.

– Det var overraskende krevende.

Sier turfølget.

– Enig.

Svarer jeg.

Været var nydelig, Besseggen fantastisk og vi hadde ingen problemer underveis. Vi var godt forberedt og alt gikk som det skulle. Men turen som stråler på nett er en skikkelig fjelltur, og hvert år flere får problemer underveis.

Er du usikker? Dette er Besseggen etappe for etappe.

Besseggen etappe for etappe, en flott, men krevende fjelltur.

Har du sett den Gjendineggen noen gang? Den er halve milen lang. Hvass bortetter som en ljå.

Bukkerittet, akt 1, scene 1 i Peer Gynt

Besseggen: Status før turen

Besseggen er en av Norges mest populære fjellturer. 40-60.000 mennesker går over hvert år. Enten de er forberedt eller ikke, med nødvendig utstyr eller lykkelig uten.

Dette er eggen Henriks Ibsen gjorde kjent i Peer Gynts Bukkerittet. Her forteller Peer livlig til mor Åse om hvordan han har ridd på en reinsdyrbukk ned fra sylskarpe Gjendineggen i rasende fart. Når du står der, midt i eggen, er det mulig å se for seg galskapen. Enkelte mener at Gjendineggen egentlig er Knutshø på motsatt side av Gjende, men det er en annen historie.

Vi er ikke utrent. Vi har gått i fjellet, korte turer og lange. Siden ungdommen. Gjerne med tunge sekker og tåkete mål. Med telt eller lettere sekk fra hytte til hytte. Alene eller sammen med andre. Etter at barna dukket opp har vi tatt med dem også. Det blir ingen langtur hvert år, men vi er stadig ute.

Det går ikke nødvendigvis av seg selv på ungdommelig energi lenger, vi er i 40-årene, men formen grei. Vi løper gjerne 5 eller 10 kilometer, kanskje 15-20. Ikke hele tiden, men av og til. Vi har stillesittende jobber, men trives i naturen.

Besseggløpet er gjennomført noen ganger, med lette sko og minimalt i en liten sekk. 2 timer og 15-20 minutter, opptil 30. Ingen avskrekkende tid. Rekorden er 1 time og 15 minutter. Den farligste delen er ned til Gjendesheim.

De fleste bruker mellom 6 og 8 timer, inkludert pauser, på å vandre Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, og en lengde på rundt 13 kilometer, er Besseggen en lang tur.

besseggen.net

Besseggen, kort fortalt: Gjende ligger på 985 meter over havet, Memurubu 1008. Turen går herfra opp til 1518 moh., ned til utløpet av Bjørnbøltjønnet 1475 moh., opp til 1570 moh., ned til Besseggbandet og Bessvatnet 1372 moh. Her er man halvveis, 8 kilometer. Så venter klyvingen opp Besseggen, innimellom på alle fire. Etter eggen står man på 1638 moh., før det først går noe ned og deretter opp til turens høyeste punkt: Veslfjell på 1743 moh. etter rundt 10-10,5 km. Heretter går det flatt utover, noe opp, før det etter rundt 13 kilometer går bratt ned fra 1400 moh. til turens sluttpunkt etter 15,9 kilometer, Gjendesheim, på cirka 1000 meter over havet.

Fjelltur på 8 timer. Minst.

DNT anbefaler 8 timer over Besseggen. Vi tok oss tid til å nyte turen, men holdt jevnt tempo. Det ble en del mindre stopp, og én god pause. Vi klokket inn på 6 timer, pluss.

Mange bruker mer tid. En del går raskere. Noen tar turen med Gjendeguiden, og får hjelp både før turen og underveis, og får historier fra fjellet med i opplevelsen. Andre får en seigmann og noen oppmuntrende ord av en vennlig turvenn.

De best trente jogger ubekymret over med en energibar i lomma og en flaske vann i hånda. Noen er fjellvante og gjennomfører i fjellstøvler og fyldig tursekk. Andre har småsko, veske og energidrikk på boks. De fleste kommer over.

Noen blir overrasket, har en flott tur og bruker mindre tid og krefter enn forventet. Andre møter regnet, vinden og kulda og kommer seg over på trass og vilje og melder «aldri igjen».

Enkelte må hjelpes ned, i større aksjoner. Det er ikke alltid småskoene som feiler, du kan få problemer i fjellsko også.

Vi anbefalar ikkje Besseggen som din fyrste fjelltur. Du bør då prøve deg på dei litt mindre før du tek denne.

Gjendeguiden
Besseggen etappe for etappe: Med utsikt til Bessvatnet, Bandet og Besseggen.



Gjendeguiden: – Planlegg godt

Besseggenpatruljen er et lokalt tiltak som hvert år hjelper folk i fjellet, forebygger redningsaksjoner eller bidrar når noen virkelig trenger hjelp av nødetatene. Patruljen er et lokal initiativ for å øke sikkerheten over eggen.

Noen ganger går det likevel helt galt. Turen som ser fantastisk ut i brosjyrer og på nett kan bli et rent mareritt.

Flere er hentet av luftambulanse etter å ha møtt dårlig vær eller skadet seg. I 2018 omkom en mann etter et fall på rundt ti meter i eggens smaleste parti.

– Gå gjerne Besseggen. Det er en opplevelse for livet å ha gjennomført. Men planlegg godt. Både med tanke på klær, sko, mat og førstehjelpsutstyr. Og vær fysisk forberedt, sa Ørjan Venås i Gjendeguiden til NRK etter flere redningsaksjoner over Besseggen.

Dette er en lang fjelltur i tøft terreng og med skiftende vær. Skjer det noe med deg eller andre, må du ha det nødvendigste i sekken.

Hverken Besseggen eller andre deler av fjellet passer for alle. God fysisk form, litt rutine samt gode klær er obligatorisk. Ikke så rent sjelden møter jeg tynnkledde turister i Jotunheimen.

Fra FB-innlegg om Besseggen

Besseggen: spørsmål, innlegg og bilder

På nettet er Besseggen en av de mest søkte og omtalte turene. Google+Besseggen gir 248.000 treff, emneknaggen #Besseggen er stor på Instagram og på Facebook er det flere tusen innlegg og tråder om turen.

På sosiale medier lurer mange på hvor bratt det er, hvor smal eggen er eller hvor langt ned det er. Om man kan gå med et dårlig kne eller litt høydeskrekk? Andre lurer på hvor lang tid man bruker, og hvilken vei man helst bør gå. Når skal man starte? Kan man ta med barna? Bestemor? Når åpner Besseggen?

De som har fullført deler erfaringer, og fantastiske bilder av flott natur.

Besseggen: Alt fra 4 til 10 timer

Dette er turen: Fra Memurubu over Besseggen til Gjendesheim. Etappe for etappe. Total tidsbruk: 6 timer og 2 minutter. Avstand: 15,9 kilometer, registrert med personlig GPS-klokke (med mulighet for feil/avvik), med noe tillegg for avstikkere for foto og pauser (ut.no opererer med både 13,8 og 16 kilometer i samme innlegg, Gjendeguiden bruker 14, Beitostølen Ski & Aktiv 17 kilometer).

6 timer er raskere enn DNTs estimat på 8 timer. Noen går raskere. Mange bruker mer tid.

På spørsmålet hvor lang tid det tar å gå Besseggen, vil vi si alt fra 4 timer til 10 timer. For en liten gruppe sammen med guide beregner vi 8 timer.

Beitostølen Aktiv & Skiskole
Besseggen etappe for etappe, fra Memurubu til Gjendesheim: Kart, kilometer, høydemerking og bilder.

Fjelltur: Fra Memurubu, over Besseggen til Gjendesheim, etappe for etappe

Start: Bilen parkert ved Gjendeosen, vi betalte avgift og gikk stien langs veien inn til brygga ved Gjendesheim. Avstand: Cirka 1,7 km. Det går også skyttelbuss. Båt fra Gjendesheim til Memurubu 14. august 2020: Fra Gjendesheim 09:30. Fremme Memurubu klokken 09:50.

Forhåndskjøpte båtbilletter for to personer: 340 kroner (2020).

Etappe Memurubu: Første stigning

Fra Memurubu til første stigning er over. Bratt. 3 kilometer, 1 time: Fra Memurubu går man på merket sti rett oppover. Det er en tøff start, og det anbefales å ta flere små pauser. Det er god stigning her, virkelig bratt. Nydelig utsikt utover og ned til Memurubu. Etter cirka 2,7-2,8 kilometer flater det litt ut, men ikke mye. Nå har det gått en drøy time.

Besseggen etappe for etappe: Bratt opp. Utsikt tilbake til Memurubu.

Flatere parti, fra 3 til 4 kilometer: Her er det litt mindre bratt, og det er noe lettere å gå. Stien er den samme, steinete som i starten, men man stigningen er litt snillere, og tempoet går gjerne litt opp.

Etappe Bjørnbøltjønnet: Oppover, så ned igjen

Kupert forbi Bjørnbøltjønnet, fra 4-5 kilometer: Fra rundt 4 kilometer begynner det å gå oppover igjen. Etter halvannen time og drøyt 4,5 kilometer får vi utsikt ned til Bjørnbøltjønnet til venstre (nord). Her er vi på 1518 moh. Luftig utsikt ned til Gjende på høyre side (sør). Herfra går det nedover til man passerer utløpet til Bjørnbøltjønnet på 1475 meter over havet.

Besseggen etappe for etappe: God merking og tydelig sti ned mot utløpet av Bjørnbøltjønne.

Så venter en heftig stigning på rundt 100 høydemeter, opp til cirka 1570 moh. Etter drøyt 5 kilometer er man ferdig med den første, nesten sammenhengende, stigningen fra Memurubu.

Tid så langt: nær 2 timer. Neste stigning etter dette er selve Besseggen.

Besseggen etappe for etappe: Det er bratte partier også før selve eggen.

Etappe Besseggbandet: stupbratt ned i Bessvatnet

Ned til bandet, fra 5 til 8 kilometer, fra 1570 moh. til 1372, med innlagt pause: Dette er et forholdsvis lettgått parti, det går stort sett litt utover. Stien slynger seg fint i retning Besseggen – og flere steder er det fantastisk utsikt. Det er i dette partiet man begynner å merke at målet, Besseggen, nærmer seg.

Dette er et fint område for en lengre stopp før man snart skal i gang med klyvingen opp eggen.

Merk: Det siste partiet ned til Bessvatnet og etterhvert Besseggbandet er stupbratt. Her «faller» stien rett ned i Bessvatnet. Det er bratt og steinete, og det kan være partier med snø (avhengig av sesong) og løs stein. Her har folk tråkket opp litt forskjellige stier ned, vær bevisst på valgene du tar. Ta det med ro ned.

Besseggen etappe for etappe: Ned til Bessvatnet, videre til Bandet og opp eggen.

Etter dette partiet, er det en kort rusletur bort til Besseggbandet. Tid så langt: Litt over 3 timer (inkludert 25 minutter matpause).

Det er en lang og tung tur for de fleste. Mye tyngre enn de fleste tror… har gått der med folk i sin beste ungdom som har vært skikkelig utkjørt etter turen.

Fra FB-innlegg om Besseggen

Besseggbandet: halvveis

Halvveis i distanse og tid, Besseggbandet ca. 8 kilometer: Har du ikke stoppet for en god pause tidligere er det på tide på gjøre det her.

Nyt utsikten og fyll på med energi. Nå venter klyvingen opp eggen.

Utsikt tilbake til Besshøe, og Besseggen-stien ned til Bessvatnet.

Har du fordelt kreftene fornuftig, er tidsbruken hit et hint om sluttiden: selv om klyvingen opp Besseggen gjenstår, bruker mange rundt halve tiden frem til Besseggbandet. Dette varierer selvfølgelig, og kommer an på hvordan turen er lagt opp og hvordan kreftene er disponert.

Husk også at du fortsatt ikke er på det høyeste punktet på turen, og at det venter en krevende nedstigning på slutten.

Utfordringa med den turen er å takle høyden, og å kunne gå en lang fjelltur.

Fra FB-innlegg om Besseggen

Etappe Besseggen: Luftig klyving

Opp Besseggen, klyving fra 8 til 9 kilometer: Dette er partiet mange gruer seg til. Andre gleder seg. Dette er målet for turen, grunnen til at vi er her. Det er vanskelig å si noe om hvor krevende det er, hvor luftig det oppleves og hvordan frykten kan slå inn. Jeg har vært her flere ganger, har ikke høydeskrekk og trives når det er luftig. Turfølget er fjellvant, går gjerne toppturer og har heller ikke hydeskrekk.

Men i bunnen av eggen slo nervene inn.

Da vi sto der og så opp på eggen virket den plutselig litt uvennlig, litt for bratt, litt for spiss og litt for vanskelig. Noen løser det med en pause, en ekstra sjokoladebit og en beroligende prat før man tar det skritt for skritt og plutselig er oppe.

Turfølget ville i gang, så fort som mulig (ingen grunn til å la nervene feste grepet). Angrepet virket: Steg for steg ble eggen litt mindre uvennlig, litt mindre bratt og etterhvert veldig overkommelig.

Det er godt feste på vei opp: Fine fjellhyller og platåer, godt grep til hendene der man trenger det. Enkelte steder har man fjellet i ansiktet når man står oppreist, men på slike steder har man fin plass til føttene og god tid til å vurdere beste vei videre. Det er gode tak, bruk dem.

Besseggen: Noen klyver opp, andre skal videre ned, med stor tursekk.

Stort sett er den smale eggen forholdsvis bred. Det skal mye til å falle av kantene, med mindre man går helt feil og ikke stopper i tide.

Den største faren er nok om man forhaster seg, trår feil, og faller ned/bakover. Merkingen er god, traseen er tydelig. Retningen er gitt: Opp. Ta eggen steg for steg, grep for grep.

Sørg alltid for å stå skikkelig, kjenn at du er i balanse og ha godt tak med hender eller føtter før du forflytter deg. Ta pauser og nyt utsikten.

Bytt gjerne noen ord med andre på vei opp eller ned, det flytter fokus, og du vil nok få bekreftet at du ikke er alene om å kjenne på utfordringen.

Opp eggen, utsikt tilbake mot Memurubu, Bjørnbøltjønne og Bessvatnet.

Etter en nervøs start opp eggen, løsnet det raskt. Vi forflyttet oss greit, og tok flere gode stopp for å nyte utsikten. Sommeren viste seg fra sin aller beste side og fjellene i horisonten inviterte til flere turer. Besseggen leverte på mestring og opplevelse.

Tidsbruk opp eggen: 50 minutter. Cirka én kilometer fra 1372 moh. til 1500 moh. Da har man noe stigning igjen, men den oppleves forholdsvis flat og enkel etter klyvingen opp eggen.

Etappe Veslfjellet: tungt og langt til turens høyeste punkt

Overraskende bratt fra 9 til 10,5 km. Fra toppen av Besseggen til turens høyeste punkt Veslfjellet 1743 moh: Etter selve eggen er man fornøyd, full av inntrykk og kanskje litt utladet.

Her er man så vidt litt over halvveis på turen.

Nå venter stigningen opp til Veslfjellet, en strekning på 1,5 kilometer i steinete terreng. Det går litt ned, før man skal oppover. Oppover. Og mer oppover. Litt meningsløst, og uten de store opplevelsene (eggen vinner liksom den).

Besseggen etappe for etappe: Og når eggen er over venter… dette. Stein på stein oppover mot høyeste punkt.

Her passerte vi et romantisk par i alt for enkle sko. Fine folk, virket det som, kanskje mellom 25-30 år. Det gikk fremover, men sakte. Han slet mest. Av praten vi overhørte (beklager) var det klart at det steinete underlaget var i ferd med å frarøve dem siste bit av motivasjon. En mil med steinete underlag mot myke såler og svake ankler hadde tatt gleden fra dem. Kjærligheten var knust i steinura. Fortvilelsen var tydelig. Det er lite romantikk når man er for dårlig forberedt, utslitt og adrenalinsint midt i fjellheimen.

Men det kan skape varige bånd.

Vi tenkte å by på en motiverende sjokoladebit, men så fisket de frem en energidrikk på boks fra en lomme, delte den, fant en liten flik av motivasjon – og vaklet videre mot varden på Veslefjell.

Turens høyeste punkt.

Varden er stor, har formen av en pyramide, og bærer bud om enklere tider.

Fra varden går det nedover. Det hjelper litt.

Det er slik denne turen er: Når Besseggen er over og målet er nådd, er turen fortsatt lang. Man er så vidt litt over halvveis. Og det som venter er endeløst steinte månelandskap.

Jeg synes ikke man skal dra med folk over Besseggen som deres første fjelltur. Det kan gi dem avsmak for tur senere.

Fra FB-innlegg om Besseggen

Etter Veslfjell: steinete transportetappe

Flatt og fint, men steinete. Fra Veslfjell, 10,5 km til 13 km: Vi tok også en god pause ved varden. I fint vær og lite vind er det et fint stoppested for sjokolade og brus med sukker. Fra varden går det gjerne unna, men beina er slitne og anklene begynner å merke det. Underlaget er stein på størrelse med pukk.

Stien er tydelig, men underlaget gir stadig etter, beina synker ned i pukken flere steder og det tar på kreftene. Men fremdriften er der, om man vil.

Tid på dette strekket: 35 minutter, inkludert fotostopp for en flokk tamrein som kjølte seg ned på et flak av snø.

Tamreinen har funnet en kjølig flekk på fjellet.
Tamreinen har funnet en kjølig flekk på fjellet.

Etappe Gjendesheim: bratt nedover

Mot mål. Bratt ned til Gjendesheim, fra 1400 moh. til 1000 moh: Etter rundt 13 kilometer «faller» stien ned mot Gjendesheim. Det er bratt og krevende enkelte steder. Det er rigget tau eller kjetting på utsatte partier og det er lagt fine steintrinn på slutten.

Besseggen etappe for etappe: På et utsatt sted er det lagt et par lengder med kjetting.

Partiet er langt fra så krevende som eggen, men det er utfordrende nok etter at man har vært på tur en hel dag. Det er fortsatt mye stein, og det kan være tyngre å bremse nedover enn å klyve oppover.

På slutten av en tur er det også større muligheter for å gjøre feil, man er sliten i kropp og sinn, og er mentalt i mål.

Da skal man passe på.

Ikke stress her, nyt det siste strekket og ta det i fornuftig tempo. Det er morsomme partier her, om man liker stein, fjell og klyving får man noen muligheter, liker man flatere partier i frodigere vegetasjon får man det. Det aller siste strekket ned er flotte sherpa-trappetrinn. Tidsbruk: 50 minutter.

Besseggen – Gjendesheim

Totalt: 16 kilometer, 6 timer og 1300 høydemeter. Denne er gradert krevende av DNT, da høydemeter fra laveste til høyeste punkt er cirka 700 meter og lengden er over 10 kilometer. Turen ligger nær definisjonen til middels vanskelig. Mange går turen med spreke barn, men det anbefales da én voksen pr. barn på grunn av enkelte krevende partier.

Gå i følge med en som takler dette og som har gått der før. For de aller fleste så er dette en grei tur, men det er noen som sliter litt.

Fra FB-innlegg om Besseggen
Besseggen etappe for etappe: Ned mot Gjendeosen, trapper i terrenget.

Oppsummert: Tidlig bytte av sko, godt vær og mange stopp

Vi opplevde turen som fin, men krevende. Etter å ha løpt Besseggløpet noen ganger er turen nærmest ufarliggjort. Man skal være forsiktig med slike antakelser. Løpet gjennomføres med lett sekk og raske sko, og man klyver opp eggen uten å tenke på hvor man er.

Det er noe annet når man snører på seg gode tursko og fyller sekken for en fjelltur. Tyngdepunktet går litt opp, tempoet går ned, og man beveger seg mindre selvsikkert i vanskelige partier. Men man er forberedt på å ta vare på seg selv og andre om uværet skulle rulle inn eller uhellet er ute.

Vi stoppet tidlig på veg opp fra Memurubu. Det er alltid lurt med et tidlig stopp for å justere påkledning eller forebygge plager. Turfølget byttet fra fjellsko til terrengjoggesko. Det viste seg å være et godt valg.

Man går lettere med slike sko, men ofrer noe stabilitet rundt anklene, men om ikke sekken er for tung fungerer det fint for de fleste. Vi hadde et helt fantastisk vær og ulltøy, vindjakker, lue og votter ble i sekken.

Før vi gikk opp selve eggen, tok vi en god stopp med mat. Vi tok av oss skoene på et par stopp, og ga føttene litt fri.

Det ble mange småstopp for foto, litt ekstra drikke eller kjeks. Og mot slutten smakte det utrolig godt med brus med sukker.

Husk: Nok til å ta vare på deg selv og andre

Husk: Nok mat og drikke, motiverende sjokolade og brus med sukker. Førstehjelpsutstyr. Godt med klær (det kan bety alt fra shorts til lue). Husk kart og kompass og ekstra strøm til mobilen. En vindsekk gir god sikkerhet. Solkrem er helt nødvendig på fine dager, caps og solbriller også.

Vær forberedt på at det er tyngre enn du tenker, bruk tiden og nyt naturen.

Alternative ruter:

Fra Gjendesheim til Memurubu, Besseggen «feil vei»: En fin tur, som kanskje gir en mer luftig opplevelse av selve eggen, da du går den nedover. Vær forberedt på å møte mye folk, da nesten alle går motsatt vei.

Jo-stigen opp til Besseggen: Dette er et spennende alternativ opp til Besseggen. Ta stien langs Gjende fra Memurubu eller Gjendesheim, og gå luftige Jo-stigen opp til normalruta over Besseggen og tilbake til Gjendesheim eller Bessheim. Stigen er oppkalt etter den lokale jegeren Jo Gjende som trengte rask adkomst til toppene rundt Besseggen for å jakte reinsbukk. Stien er ikke merket, og kan være vanskelig å følge. Vurdér guide.

Fra Memurubu over Besseggen til Bessheim: Etter å ha gått eggen og passert Veslfjell kan du følge sti til sommerbua i østenden av Bessvatnet og ned Bessheim. Noe lenger enn å gå rett ned til Gjendesheim.

Langs smaragdgrønne Gjende (uten Besseggen): Flott sti som går i frodig terreng langs Gjende, rundt 10 kilometer. Gå fra Gjendesheim til Memurubu eller motsatt retning. Et fint alternativ om tåka ligger tung på toppene, turen kan gjennomføres uansett vær.

Visste du at:

  • Besseggen er kåret til en av de 20 fineste fotturene i verden av Nathional Geographic. De skriver: Norges beste cocktail av gigantiske fjell og iskalde innsjøer er servert forfriskende kaldt i Jotunheimen nasjonalpark. Jotunheimen betyr hjemmet til kjempene.
  • Henrik Ibsen besøkte aldri Gjende. Ibsen skrev Peer Gynt i 1867, om ville bukkeritt i norsk natur, for det meste på øya Ischia i Italia.
  • «Bess» kommer av norrønt bersi, «bjørn». Mange av områdets navn tyder på at det var mye bjørn i området tidligere. 
  • Gjende er cirka 20 kilometer lang. Fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp fra vannflaten. 
  • Den blågrønne fargen i Gjende oppstår ved at fine brepartikler vaskes ut i Gjende og reflekteres i dagslyset.
  • Bessvatnet ligger 1374 meter over havet og er med sin blåfarge en kontrast til Gjende. Fra Bessheim er det omtrent fem kilometer på fin sti opp til vannet. Bessvatnet er syv kilometer langt, og cirka 120 meter dypt. Det er «kåret» til norges reneste innsjø, man kan se bunnen selv der det er nesten 30 meter dypt.
  • Gjende er et godt fiskevann, og særlig utløpet ved Gjendeosen er en kjent og ettertraktet fiskeplass.

Around 30,000 people come to experience Norway’s most popular hike during its short seasonal window from June to September. But the crowds hardly detract from the experience of hiking through Viking country, in all its ancient myth and natural wonder.

National Geographic om Besseggen

Besseggen i bilder:

Forslag til pakkliste

Basert på pakklisten fra Besseggen.net om man skal gå Besseggen:

  • Gode sko. Fjellstøvler eller vandresko. Har du gode joggesko og vet du tåler 16 kilometer på steinete underlag er det mulig å velge disse. Orker du å bære, kan du ha ett par i sekken og ett på beina (fjellsko/lette joggesko).
  • Bukse på og shorts i sekken (eller motsatt)
  • Ekstra sett sokker, kanskje en tørr trøye/topp.
  • Førstehjelpsutstyr: Plaster, sportstape, gnagsårplaster, sårsalve. Smertestillende. Personlige medisiner.
  • Refleksvest, den veier lite, men gjør deg veldig synlig om noen søker etter deg.
  • Litt toalettpapir og en ekstra søppelpose.
  • Solbriller, solkrem om været er fint. Caps.
  • Ullundertøy (over/underdel). Kanskje en ekstra varm genser.
  • Vind- og vanntett jakke og bukse.
  • Votter/vanter, lue og eventuelt hals/buff.
  • Minst én liter drikke, helst mer.
  • En god matpakke til en skikkelig stopp.
  • Kart og kompass. Vit hvordan det fungerer. Gjerne GPS.
  • Mobiltelefon med nødlader (husk ladeledning).
  • Litt godteri eller kjeks for humøret. Brus med sukker for ekstra energi.
  • Kamera (eller bruk mobiltelefonen).
  • Penger eller helst kort.
  • Forhåndskjøpt billett til Gjendebåten på mobilen, eller sørg for å ha med utskrift.
  • Vurder: sitte/liggeunderlag for økt komfort på pausene. Vindsekk for økt sikkerhet. En termos med varmt drikke.

Listen er et utgangspunkt. Tenk selv og vurder ditt behov. DNT har også gode forslag til pakklister. Pakk alt i vanntette poser (brødposer eller handleposer gjør nytten). Bruk en god sekk, som du vet fungerer for deg, sørg for at den er justert riktig. God tur!

Overnatting: Mange muligheter, enten du vil sove i telt eller bo på fjell-spa

Området rundt Gjende har gode overnattingsmuligheter.

Besseggen Fjellpark, Maurvangen: Første natt lå vi i telt på Maurvangen, et nydelig sted helt inntil Sjoa. Her kan du komme etter stengetid, finne en plass og betale dagen etter. Ryddig serviceanlegg, fyldig butikk med mat og turartikler, god servering og hyggelig betjening. Husk ørepropper om du sliter med å sove til raskt rennende vann. Her er det Tor Erik Moen som er vertskap. Moen er også sentral i Besseggløpet.

Bessheim: Andre natt var vi innlosjert på Bessheim Fjellstue & Hytter, et herlig sted inntil Øvre Sjodalsvatnet. Her er det nydelig kortreist mat, fine rom, hytteutleie og mulighet for telt. Vi valgte rom, og fikk nydelig middagsservering etter turen over eggen. Familiebedriften har vært i drift siden 1890, og har gått fra enkel seter til moderne fjellstue i Jotunheimen. Nå er det Kari Lund og Bjørn Ekerbakke som er vertskap her.

Gjendesheim DNT: Gjendesheim ligger ved Gjendeosen, startpunktet for båtene over Gjende. På hytta får du nydelig lokalmat, en moderne peisestue og hyggelig vertskap. Gjendesheim er en av DNTs viktigste hytter, ved en av innfallsportene til Jotunheimen. Gjendesheim er kjent for sitt miljøfokus, og her er det Marius Haugaløkken og Anne Katrin Taagvold som er vertskap.

Gjendebu DNT: Innerst i Gjende ligger Gjendebu, som er 150 år i 2021. Gjendebu er den eldste turisthytta i DNT som er i drift. Hytta ligger midt i Jotunheimen, med et tureldorado utenfor døren. Her er det lokal mat, og god DNT-service. Vertskap er Lars Åge Hilde, som har over 20 års erfaring som hyttebestyrer, mest på Skogadalsbøen, men også Finsehytta og nå på Gjendebu. 

Memurubu: Memurubu ligger beskyttet til ved utløpet av elva Muru, midt på Gjende, og har i århundre vært et yndet utfartsted for både dyr og folk. De gamle setertuftene huser i dag en moderne fjellhytte. Turen over Besseggen starter gjerne her, eller slutter her.

Det er flere muligheter for overnatting ikke langt fra utgangspunktet for turen over Besseggen. Hindseter byr på økt komfort, eget fjellspa og suiter. Dette er et lite tømmerhotell fra 1898 midt i naturen i Jotunheimen. Bygdin Høifieldshotel har vært i drift siden 1912, og bygget er utvidet flere ganger, noe som gir mange særegne rom, noen med enkel standard, noen historiske, og noen nyoppussede.

Vil du ha det enklere er det mange muligheter for å slå opp et telt nær sagt hvor som helst, men husk: Her er det mange som ferdes, vis hensyn, hold avstand til bebyggelse og respekter eventuelle campingforbud i området. Forlat stedet slik det var da du ankom, eller bedre.

Bjørnbøltjønne til venstre, Besseggen i horisonten midt i bildet. Gjende ned til høyre, Knutshøe og Leirungsdalen.

Gå gjerne Besseggen. Det er en opplevelse for livet å ha gjennomført. Men planlegg godt.

Ørjan Venås i Gjendeguiden

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →