Åtte personer druknet i januar: – Det har dessverre vært en trist start på året

> Lesetid: 3 minutter <

Dette er det høyeste ulykkestallet for januar på mange år.

I både 2022 og 2023 druknet fire personer i januar. For å finne flere enn seks drukninger i denne vintermåneden må man helt tilbake til 2008.

 – Det har dessverre vært en trist start på året der mange har mistet livet i drukningsulykker, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet i en pressemelding.

– I tillegg har det vært flere hendelser der folk har klart å berge seg selv eller blitt reddet opp av vannet av andre.

Sju menn og én kvinne omkom i drukningsulykker i januar 2024, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Funnet omkommet etter kajakktur

Statistisk sett skjer de fleste ulykkene vinterstid fra båt, etter fall fra land og fall gjennom isen. I januar i år er imidlertid ulykkesbildet mer sammensatt.

 • En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene ble funnet omkommet i sjøen etter en kajakktur utenfor Tromøya i Agder.
 • En mann i 60-årene, som måtte hoppe i sjøen etter at fiskebåten hans grunnstøtte utenfor Stamsund i Lofoten i Nordland, døde senere på sykehus.
 • En mann i 60-årene ble funnet livløs i et innendørs svømmebasseng i Kristiansand i Agder.
 • En mann i slutten av 40-årene falt i sjøen fra en kai i Bergen sentrum i Vestland, og ble funnet omkommet.
 • En mann i 60-årene druknet etter at hjullasteren han ryddet snø med havnet utenfor en kai i Risør i Agder.
 • En mann i 80-årene ble funnet omkommet i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i Nordland.
 • En mann i 70-årene ble funnet livløs i et vann i Haugesund i Rogaland. Det er foreløpig ikke konkludert med årsak.

Fire av drukningsulykkene i januar skjedde i Agder. To personer druknet i Nordland, mens det var én drukningsulykke i både Rogaland og Vestland.

Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning.

Tenk egensikkerhet

Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.

– Skal du for eksempel sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være flere sammen, sier Krangnes i Redningsselskapet.

Kaldtvannssjokk og hyperventilering

Når en person faller i kaldt vann, får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning.

I Norge er vannet kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet kaldtvannsvett og egne råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.

 • Flyt først: Et kaldtvannssjokk vil gå over, og det beste du kan gjøre er å flyte til det gjør det.
 • Få kontroll på pusten: Når du får kaldtvannssjokk, vil du gispe etter luft og hyperventilere. Det tar rundt ett minutt før det går over. 
 • Forsøk å skaffe hjelp: Rop eller signaliser med armene for å bli sett og hørt. Ring 113 om du kan.
 • Finn en trygg utvei: Prøv å kom deg helt eller delvis opp av vannet. Se etter gjenstander som kan holde deg flytende. Du sparer energi ved å holde deg i ro.  
  (kilde: Redningsselskapet. For fullversjon, gå til: https://rs.no/kaldtvannsvett/ )

Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt.

Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet

– Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig Tanja Krangnes.

Det er lett å få panikk. Det er derfor viktig å vite hva du bør gjøre dersom du selv havner i kaldt vann. Om du havner i kaldt vann, vil disse fasene inntreffe:

 • Kaldtvannssjokk: Du vil gispe etter luft og få ukontrollerbar hyperventilering. Blodtrykket stiger brått og hjerterytmen øker, noe som kan føre til hjerteinfarkt.   
 • Kaldtvannslammelse: Kaldt vann gjør at musklene blir raskt nedkjølt, noe som påvirker styrke, utholdenhet og muskelkontroll fram til du ikke er i stand til å svømme.
 • Hypotermi: Definisjonen på hypotermi er at en person har en kjernetemperatur på 35 grader eller lavere. Hjertestans kan inntreffe.
 • Redningskollaps: En uforutsigbar, komplisert og kritisk tilstand. Hjertets arbeid reduseres, pulsen går ned og blodet sirkulerer saktere.
  (kilde: Redningsselskapet. For fullversjon, gå til: https://rs.no/kaldtvannsvett/ )

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →