Binne mistenkt for å ha bitt person. Hannbjørn felt.

(Estimert lesetid: 2 minutter)

23. juni i år ble en person angrepet og skadet av en bjørn i Jarfjord i Finnmark. Nå er en bjørn felt i samme område.

Tidlige undersøkelser tydet på at bjørnen som angrep kan ha vært ei binne som har beskyttet ungene sine og matressurser.  

– Dette er et svært utfordrende fellingsoppdrag. Vi har fått informasjon om at det er flere bjørner i området, men informasjon fra funnsted underbygger at det er ei kjent binne som forårsaket hendelsen, sa miljødirektør Hilde Singsaas i en pressemelding 1. juli.

Det ble også presisert at det fortsatt var prøver under analyse. Disse ble ansett viktig for å avgrense et eventuelt fellingsforsøk og minimere risiko for å felle feil individ.

– Vårt feltpersonell samler fortsatt informasjon som skal sikre at fellingen rettes mot riktig individ, sa miljødirektør Hilde Singsaas. 

Mistanken gikk mot en binne i Jarfjord. 2. juli ble det felt en hannbjørn i området. Det meldte Statens naturoppsyn (SNO). 

Statens naturoppsyn i området der hendelsen fant sted. Totalt 6-8 personer og spesialtrente hunder skal ha vært på plass i Jarfjord, ifølge SNO. Foto: Statens naturoppsyn / Miljødirektoratet

Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.

– Som Miljødirektoratet har informert om tidligere, er det funnet DNA-spor fra flere bjørner i området, blant annet en hannbjørn. Det er dermed usikkerhet om hvilken bjørn som var involvert i hendelsen, heter det i pressemeldingen. 

Uvanlig angrep

– Dette er en svært uvanlig hendelse, men som kan forekomme når bjørner blir overrasket eller skal beskytte ungene sine, sier miljødirektør Hilde Singsaas. 

– Dette har vært en dramatisk hendelse for den skadde personen, og vi forstår godt at mange er redde og bekymret.

– Samtidig er det viktig å si at det ikke er grunn til å ta andre forholdsregler enn å følge våre generelle råd om møter med bjørn slik de er beskrevet på nettsidene våre. Dette inkluderer å ikke oppsøke bjørn, sier Singsaas. 

Statens naturoppsyn felte 1. juli denne bjørnen i Jarfjord. Foto: Statens naturoppsyn / Miljødirektoratet

Styrket tilstedeværelse

SNO har siden hendelsen styrket mannskapet i Jarfjord. De har med seg trente hunder for sporing av bjørn. Mannskapene er i dialog med lokalbefolkningen og tar imot og registrerer meldinger om observasjoner av bjørn.

SNO setter også ut viltkamera på steder det tidligere er observert bjørn. Målet er å få best mulig oversikt over bjørner i området og bevegelsene deres. 

Flere bjørner i området

Spor SNO har funnet og innmeldte observasjoner tyder på at det er flere enn én bjørn i området. I 2024 ble det funnet DNA fra 13 bjørner i Jarfjord-området.

Trolig er flere av bjørnene kun innom området for så å vandre videre, og de bruker større områder inn i Russland og mot Finland. 

Jarfjord er et område hvor det er en del bjørn, og det har vært observert flere bjørner nær bebyggelse.

Det er naturlig for unge hanner og binner med unger å oppsøke områder som er litt nærmere folk for å unngå leveområdene til større hannbjørner, som kan være en trussel for bjørnunger.  

Det har vært en del skader fra rovvilt i Sør-Varanger kommune de siste to årene. Miljødirektoratet har gitt tillatelse til felling av to bjørner i 2024 og en i 2025 for å unngå skade på rein. 

Fakta: Miljødirektoratet

  • Hovedoppgaver: Redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning.
  • Underlagt departementet: Et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet.
  • Ansatte: I underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
    Kilde: Miljødirektoratet

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →