Millioner av mennesker verden over slår hvert år av lysene i én time for å vise sitt engasjement for klima og natur.
Lørdag 23. mars går verden sammen for 18. gang for å vise sitt engasjement.
– Alle kan bli med på Earth Hour, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond i en pressemelding.
– Å gi en time til jorda kan være alt fra å slukke lysene til å gå en tur i naturen eller lage et bærekraftig måltid som du deler med andre.
Slukk lyset klokken 20.30
I Norge slukkes lysene på flere store signalbygg klokken 20.30. Holmenkollen nasjonalanlegg, Grand Hotel Oslo, Det kongelige slott, Rockheim i Trondheim og Clarion Hotel The Hub er blant aktørene som deltar.
– Det handler ikke bare om å slukke lysene. Når folk deltar på Earth Hour, sendes en tydelig beskjed til våre politikere om at vi står sammen og krever at ord gjøres om til konkret handling, mener Andaur.
Tap av natur
I 2022 ble verdens land enige om en naturavtale som har som mål å stanse og reversere tap av natur i havet og på land, og gi oss mer natur innen 2030.
Dette følges nå opp over hele verden, og i Norge skal regjeringen legge frem en plan som skal stake ut kursen for norsk naturpolitikk i årene fremover.
– Sammen kan vi bremse klimaendringene og bidra til å bevare naturen, selve livsgrunnlaget vårt. Hver positiv handling for jorda – liten eller stor – kan utgjøre en stor forskjell når alle bidrar, sier Andaur.
Fakta: Earth Hour
- Startet som en liten markering arrangert av WWF i Sydney i 2007.
- Har siden spredd seg og er nå en global bevegelse for natur og klima.
- Earth Hour er en symbolsk handling for å markere at verden står sammen mot klimaendringer og naturødeleggelser.
- I 2023 ble Earth Hour markert i hele 190 land.
- I Norge har WWF Verdens naturfond arrangert Earth Hour siden 2009.
Kilde: WWF
Fakta: World Wide Fund for Nature – WWF
- WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner.
- Ødeleggelser av afrikansk natur inspirerte den engelske biologen, Sir Julian Huxley, til å stifte World Wide Fund for Nature (WWF) i 1961.
- I desember 1970 ble den norske avdelingen av WWF stiftet. Siden den gang har arbeidet utviklet seg fra å fokusere på vern av enkeltarter, til å fremme viktigheten av helhetlig bevaring av økosystemer.
Kilde: WWF