Lag detaljerte turkart gratis: Mobilapp med sporing eller detaljerte papirkart

> Lesetid: 4 minutter <

Statens kartverk har gratis kart på mobil og papir. Både om du skal ut i fjellet – eller på tur i kajakk. De har tips til nødplakat om ulykken intreffer. Og hvordan bruker man egentlig kart og kompass?

Kartverkets mobil-app «Hvor?» kan være nyttig, særlig hvis du skal gå fra hytte til hytte i fjellet hvor det er skiftende mobildekning. Disse kartene kommer med høydekurver og nord-sør-streker, slik at det er lett å orientere seg.

Appen er gratis, og det samme er mobilkartene som lagres på telefonen, melder Statens kartverk i en pressemelding.

Mobilappen har sporing og posisjonsdeling, samt kartdata både i svenske og finske grensetrakter, i tillegg til kart i Norge.

Appen er lastet ned over 100.000 ganger:

Papirkart gir trygghet

Det er kjekt med kart og posisjon rett i mobilen, men papirkart gir alltid trygghet på tur. Og i planleggingsfasen kan store printede kart være enklere å lese, enn de du har på en liten skjerm.

Varde med Rød T-merking. Med kart og kompass i tillegg er du tryggere på tur. Foto: Magasinet Villspor

Kartverkets turkart «Norge 1:50.000» kan skrives ut via funksjonen lag turkart eller mitt turkartnorgeskart. Kartene har tilnærmet samme utforming som papirkartene du kjøper i butikken, og du får alltid siste versjon:

Kartgrunnlaget oppdateres hver uke, blant annet basert på tilbakemeldinger fra brukere.

Du velger selv hvilket område du vil lage et turkart fra. Kartene er gratis og de kan skrives ut på en hjemmeprinter. Ønsker du kart i stort format, kan dette bestille kart hos en av Kartverkets forhandlere, men da koster det penger.

Gratis kurs: slik bruker du kart og kompass

Men om du skal ha nytte av papirkart, må du forstå kart og kompass. Lær deg kart og kompass på 1-2-3 med Kartverkets kompasskurs:

  • Start til slutt: Legg kompasskanten fra startpunkt til sluttpunkt, slik at kurspila (ikke den bevegelige kompassnåla) peker i gåretningen.
  • Mot nord: Hold kompasset i ro mot kartet og drei den vribare skiva i senter inntil N-merket i kompasshuset peker mot nord på kartet (oppover i leseretningen) og kompasshusets streker er parallelle med kartets nord/sør-linjer.
  • Retning: Ta kompasset bort fra kartet, hold det flatt i hånda og vri hele kompasset inntil den røde, frittflytende kompassnåla peker samme vei som strekene inne i kompasshuset. Kompassets kurspil peker nå den retningen du skal gå.

Husk at kompasset kun gir deg luftlinje fra der du tar ut kursen til dit du skal, noe som sjelden er farbar vei i norske fjell og skoger.

Tips: Legg opp kursen din i etapper – mellom merkepunkter som er synlige i terrenget, så som småknauser og store steiner, bekkesvinger og elveutløp, eller markerte kantsoner mellom vann, skog og myrer.

Skal du bli trygg med kart og kompass må du øve – og bruke det når du er på tur.

Norges ytterpunkter, høyeste fjell og midtpunkt

Og er du på jakt etter spesielle mål, så ha Kartverket samlet dette til deg:

Kart for kajakk

Skal du ut på sjøen i båt eller kajakk? Start planleggingen i oppdaterte sjøkart og sjekk ut muligheter og begrensninger langs kysten i farvannsbeskrivelsen Den norske los.

Magisk opplevelse: Kajakkpadling på rolig vann. Foto: Magasinet Villspor

Tar du båtførerprøven? Her kan du laste ned gratis skolekart til båtførerprøven. Og her kan du lese mer om hvordan du får en god opplevelse på sjøen.

Nødplakat

Eier eller bruker du en hytte? Da kan det være fornuftig å skrive ut en nødplakat fra Kartverket.

– Det er nær 480.000 fritidsboliger i Norge, sier Kartverkets fagansvarlige for adresser Inger Margrethe Kristiansen.

– Mange kommuner har gjort en kjempejobb med å sørge for at hytteeiere har ei unik hytteadresse, men fortsatt mangler ca. 25 000 hytter ei adresse, sier Kartverkets fagansvarlige for adresser.

Med Kartverkets nødplakat kan du og dine gjester raskt lese av hyttas posisjon og gi beskjed til redningsmannskapet dersom ulykka inntreffer.

Husk å henge den på et lett synlig sted der alle ser den og raskt kan finne den igjen.

– Særlig hvis du leier ut hytta kan det være vanskelig å forklare hvor den er uten adresse eller nøyaktig posisjon, sier Kristiansen.

Navnløse adresser kan være en utfordring når minuttene teller, forteller Inger Margrethe Kristiansen i Kartverket. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

Les mer om hvordan du lager nødplakat til hus og hytte eller gå direkte til norgeskart.no. Der kan du enkelt skrive ut nødplakat ved å plassere markøren på riktig sted og velge «lag nødplakat» i menyen.

Sett farge på byen

Fargelegging er etterhvert blitt en aktivitet for mange. Bøker med fargelegging er blitt bestselgere i en rekke land. Hobby-tegnere har gjennom denne aktiviteten funnet sjelefred og ro – og har fått utløp for egen kreatvitet ved å fargelegge detaljerte mønster og motiv.

Kartverket har laget sin egen versjon av dette: Sett ditt eget fargepreg på de største norske byene.

Skriv ut og finn fram fargestifter: Last ned fargeleggingkart. Her finner du Bergen, trondheim, Bodø, Oslo og Vadsø, blant annet.

Kanskje kan denne aktiviteten være med deg på neste tur?

Skjermbilde: Statens kartverk

Fakta: Statens kartverk

  • Kartverket er etablert i 1773. Den eldste tekniske etaten i Norge som fremdeles er i drift.
  • Statens kartverk er det fulle navnet i formelle samanhengar.
  • Oppgavene har endret seg i takt med digitaliseringen i samfunnet.
  • Kartverket samler inn, systematiserer, forvalter og videreformidler offentlig geografisk informasjon, enten det handlar om datamengdene som ligger til grunn for et kart, om stedsnavn, eiendomsgrenser eller tinglyste retter knyttet til et sted.
  • Kartverket er organisert i fire divisjoner: Eiendom, geodesi, land og sjø. 
    Kilde: Statens kartverk

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →