Pizza med tynn bunn: Enkel og velsmakende turmat

> Lesetid: 3 minutter <

Enkel og velsmakende mat løfter humøret på turen. Pizza lager du raskt, og alle kan få smaken de ønsker.

Er du smart med ingrediensene er dette holdbar turmat som ikke nødvendigvis må serveres første dagen dere er ute.

Tynn pizzabunn, helt enkelt

Det er fullt mulig å få god pizza på tur. Du kan gjerne lage deig til pizzabunn hjemme, eller ha med ingrediensene ut og briljere som pizzakokk i en sky av mel ved bålet eller over primusen. Men vil du ha det enkelt er tortillalefser en effektiv løsning. Disse holder seg lenge, og gir fine pizzabunner til flere på tur. Lag dem gjerne selv i god tid før dere skal ut, eller kjøp ferdige.

I sekken kan du ha pizzasaus, rød eller hvit (pizza bianca), eller bare olivenolje om du ønsker det. Spicy tacosaus fungerer, om du vil ha med litt ekstra smak. Her finnes det flere gode varianter med god holdbarhet.

Server pizza med en gang

Du velger selvfølgelig selv hva du vil ha på. Skal du ut og spise med en gang er nær sagt alt lov. Holdbarhet vil uansett ikke være noe problem, server pizza med scampi, hakket vårløk eller frisk oregano og mozzarella. Vil det gå noe tid før maten kommer over bålet, kan det være en idé å ta med dypfryste råvarer, da kjøper du deg litt tid.

Ost tåler romtemperatur greit. Vær klar over at revet ost med mer overflate raskere blir dårlig enn skivet ost, eller en blokk med ost. Velg en god ost, eller flere oster om du vil ha flere smaker, eller en ren ostepizza (quattro formaggi).

Til den enkleste pizzaen har du strimlet skinke og ost. For barna (og barnslige voksne) kan ketchup brukes som saus. Knus inn noen ferske tomater så løftes smaken.

Velsmakende pizza på langtur

Er det sommer og stekende hete vil enkelte matvarer raskt ta skade. Skal du på langtur må du ta hensyn til råvarene så lenge det er varmt i været.

Vil du ha holdbare matvarer velger du kanskje å ta med en chorizosnabb eller spekeskinke, sammen med litt hvitløk eller pinjekjerner. Et uåpnet glass pesto holder seg også greit, om man vil ha ekstra smak. Velg gode oster, dryss parmesan over før servering.

Er du usikker på osten, finnes det varianter på tube som kan fungere som erstatningsvare, med nær sagt uendelig holdbarhet (men på bekostning av smak).

Legg gjerne litt ruccolasalat, pinjekjerner, krydder eller urter i sekken også. Tomat holder seg godt. Eller hva med en hvit pizza med skiver av pære, blåmuggost og valnøtter? Denne kan du også lage med spekeskinke. Topp den gjerne med honning. Alle ingrediensene tåler å være med på tur en stund.

Slik lager du pizza på tur
Med litt aluminiumsfolie under pizzaen blir varmen bedre fordelt.

Turmat: Dette trenger du til pizza

  • Tortillalefser (hjemmelaget eller kjøpt)
  • Ost etter eget ønske (eller flere varianter)
  • Fyll (velg det du liker, f.eks skiver av chorizosnabb, hvitløk, spekeskinke, tomat, mais, paprika)
  • Pizzasaus (rød eller hvit)
  • Eventuelt tilbehør: salat, pinjekjerner, urter, krydder, tomat, pesto eller annet. Bruk fantasien.

Lag pizzaen som du vil, eller la turfølget lage sin egen. Tips: Legg osten ned mot pizzabunnen, i sausen eller oljen, ikke på toppen av alt slik vi gjerne gjør her på berget. Bygg pizzaen nede i pannen eller kjelen.

Bål eller gassbluss: Slik lager du pizza

Pass på varmen: Pizzaen kan raskt bli svart under og kald oppå.

Bruk én stekepanne til pizzaen og én som lokk, eller én kjele til pizzaen og en stekepanne som lokk. Eller motsatt. Eller en stekepanne til pizzaen og aluminiumsfolie som lokk. Du skjønner: sørg for å fange varmen, da får du en pizza som ikke er svart under – og med nydelig smeltet ost oppå.

Bål: Finn et sted i bålet med svak varme. Unngå direkte flammer.

Gassbluss/multifuel: Skru ned så lavt du kan, eller hold stekepannen eller kjelen litt over varmen. Eller legg litt aluminiumsfolie i bunnen av stekepanna eller kjelen, da blir varmen litt mindre intens. Prøv deg frem.

Følg med. Løft av.

Serveres varm. Gjerne med et dryss av parmesan eller blader av ruccola.

Stek neste pizza.

Gjenta.

Nyt!

Tips: Finner du en flatere stein eller steinhelle når du er på tur, kan denne fungere som stekehelle. Legg den i bålet til den blir gjennomvarm, flytt den til utkanten av bålet og legg pizzaen på. Fortsett å holde liv i bålet, og hold steinen varm.

  • Slik lager du pizza på tur
  • Slik lager du pizza på tur
  • Slik lager du pizza på tur
  • Slik lager du pizza på tur
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →