Ekspertens tips for vintertelting: – Bruk gjerne to soveposer

> Lesetid: 2 minutter <

Start med en tur i nærmiljøet for å teste ut telt og utstyr.

Allemannsretten gir deg lov til å telte i utmark, året rundt. Bare husk å ikke plassere teltet nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter. Det skal heller ikke stå i mer enn to dager på samme sted.

– Vi nordmenn er glade i å overnatte ute, men frykt for å fryse gjør at mange har en ekstra terskel for å ta steget på vinterstid, sier Bente Lier, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Godt forberedt

Stine Schultz Heireng er generalsekretær i Norges speiderforbund, og har sovet ute mange vinternetter. Hun mener det ikke er så mye som skal til for å få en behagelig natt, så lenge man er godt forberedt.

Teltet må tåle været du skal ut i, spesielt med tanke på vindforhold, så sjekk værmeldingen før du skal ut. Men skal man på tur godt under tregrensa, er det stort sett ikke nødvendig med fjelltelt.

Stine Schultz Heireng

–  Å kun bruke en tresesongspose, blir for kaldt for de fleste. Har du ikke vintersovepose, kan du bruke to soveposer utenpå hverandre. Bruk gjerne også to liggeunderlag, og isoler med reinsdyrskinn eller granbar, tipser Heireng.

Pass også på at du er varm før du legger deg.

Vinteren kan være vakker. Illustrasjonsfoto: Magasinet Villspor

Tips til vintertelting

Ole Kristian Ljunggren Ringstad er koordinator for fjellaktivitet i Norges Speiderforbunds nettverk for friluftsliv. Her er hans beste tips til deg som vil teste vintertelting:

  • Start med en tur i nærmiljøet, for å teste ut telt og utstyr.
  • Er du under tregrensa, trenger du ikke et eget fjelltelt, men det må tåle værforholdene. Tunneltelt er å foretrekke om vinteren, da de oftest har lavere profil og er enkle å sette opp. For de som vil hygge seg på tur ville jeg anbefalt å finne et telt man kan sitte oppreist i.
  • Pakk godt med varme klær, helst i ull, og bruk plastposer for å holde det tørt. Husk gode ullsokker eller bruk en tykk ullgenser som du snur opp ned og trer over føttene.
  • Bruk gjerne to soveposer, helst en tynn sovepose inni en tykkere. Er posen for lang, kan man fort bli kald. Justerer eventuelt lengden ved å knyte en stropp rundt den nederste delen av posen.
  • Bruk helst to tykke skumliggeunderlag oppå hverandre. Styr unna oppblåsbare underlag, da de ikke holder like godt på varmen.
  • Ha med nok mat og drikke. Spis gjerne proteinrik, varm mat med mye væske i før du legger deg. Det er enkelt å ha med på termos, og hjelper kroppen å holde seg varm og hydrert natten gjennom.
  • Sett opp teltet i naturlig ly, med kortsiden mot vinden. Bruk heller en bardun for mye, enn for lite. Sikre teltet i snøen ved å bruke ski eller staver som snøplugger, som du trykker godt ned.
  • Husk å børste snø av klærne før du går inn i teltet, så det ikke blir vått. Et tips er å bruke en skobørste.
  • Beveg deg og få varmen i kroppen, og gjør unna dobesøk, før du legger deg i soveposen.
  • Ha gjerne med varmeflasker eller fyll en vannflaske med varmt vann, og pakk den inn i en ullsokk, for ekstra varme i soveposen.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →