Ekstremt lite nedbør: – Bare april 1978 og 1981 har vært tørrere siden 1900

> Lesetid: 3 minutter <

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været i Sør-Norge. Skogbrannfaren er stor.

April var tørr og noen steder ekstrem tørr i Sør-Norge. Det er stor skogbrannfare på Østlandet og Sørlandet samt i Rogaland og Vestland, melder Meteorologisk Institutt i en pressemelding.

Samtidig registrerte enkelte målestasjoner mellom 50 til 100 prosent mer nedbør enn normalt. Tre stasjoner i Trøndelag satte rekord for høyeste nedbørsmengde på 24 timer.

På Østlandet og Sørlandet falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt. Målingene går tilbake til 1900, og årets april er den niende tørreste april som er registrert på Østlandet. 

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været. Det er svært lav grunnvannstand og lav vannstand i innsjøer og elver. Skogbrannfaren er høy. Foto: Magasinet Villspor

Agder: tredje tørreste april siden 1900

– Bare april 1978 og 1981 har vært tørrere siden 1900 i Agder. Fylket fikk kun 20 prosent av den nedbørsmengden som er normal for april, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

På Sørlandet, Østlandet og Vestlandet fortsetter det med en tørr værtype med mye sol.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss, Meteorologisk institutt

I Viken, Vestland, Agder, Rogaland og Vestfold og Telemark hadde 13 stasjoner sin tørreste april siden målingene startet.

Kaldt og tørt: April har flere steder vært kaldere enn mars: i Innlandet, Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. Her fra Hedmarksvidda i April. Foto: Magasinet Villspor

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været. Oslo kommune oppfordret mandag innbyggerne om å spare på vannet. Det er stor skogbrannfare.

Laveste måling på 100 år

Flere stasjoner med mer enn 100 års drift, blant annet Ås, Halden og Maridalsoset har aldri registrert mindre nedbør for mars og april samlet enn i år.

De tørreste stasjonene i april:

  • Preststulen (Vågå, Innlandet) 2,2 millimeter (90 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Gol – Stake (Gol, Viken) 2,7 millimeter (89 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Hjerkinn II (Dovre, Innlandet) 3,2 millimeter (88 prosent mindre nedbør enn normalt)

Høyeste maksimumstemperatur, 21,2 °C, ble registrert 22. april i Lier (Viken). Laveste minimumstemperatur var -27,7 °C, og ble målt på Grotli III (Skjåk, Innlandet, 872 moh) 7. april.

Mer nedbør nordover

Landet som helhet fikk 70 prosent av normal nedbørsmengde.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været. Det er svært lav grunnvannstand og lav vannstand i innsjøer og elver. Skogbrannfaren er høy. Foto: Magasinet Villspor

I deler av Vest-Finnmark var måneden svært våt. Enkelte stasjoner i Møre og Romsdal, Trøndelag og i Troms og Finnmark fikk mellom 50 til 100 prosent mer nedbør enn normalt.

Tre stasjoner i Trøndelag satte rekord for høyeste nedbørsmengde på 24 timer. På Alta lufthavn i Troms og Finnmark ble det registrert mer nedbør på 24 timer enn noen gang før i april, med målinger tilbake til 1964.

  • Lade (Trondheim), målinger startet 2005: 17,3 mm 3. april. Forrige rekord: 16,3 mm. 6. april 2018
  • Snåsa – Nagelhus (Snåsa, Trøndelag), målinger startet 1995: 37,2 mm. 11. april. Forrige rekord: 36,0 mm. 9. april 1999
  • Otterøy Namsos (Trøndelag), målinger startet 1975: 51,5 mm. 11. april. Forrige rekord: 48,5 mm. 3. april 2009
  • Alta lufthavn Alta (Troms og Finnmark), målinger startet 1964: 18,1 mm. 29. april. Forrige rekord: 11,5 mm. 20. april 2008

Kaldere enn mars flere steder

April var kald i store deler av Nordland, og i deler av Trøndelag, Møre og Romsdal og områder lengst nord på Innlandet. I resten av landet var temperaturen nær normalen.

April har flere steder vært kaldere enn mars: i Innlandet, Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark.

14 stasjoner i Viken, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark satte rekord for laveste temperatur målt på stasjonen i april måned.

Alle disse rekordene ble registrert den første uken i april.

Lav vannstand
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været. Det er svært lav grunnvannstand og lav vannstand i innsjøer og elver. Skogbrannfaren er høy. Foto: Magasinet Villspor
Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →