Er du på tur og ser elgkalv? Meld ifra!

(Estimert lesetid: 2 minutter)

Forskere vil finne årsaken til at det er færre elgkalver i Norge. Nå ber de om publikums hjelp.

Forskerne ønsker mer informasjon om døde og syke kalver slik at disse kan undersøkes nærmere.

– De siste årene har vi sett at det blir færre elgkalver i store deler av Norge, sier Bjørnar Ytrehus, prosjektleder og spesialist i vilthelse ved Veterinærinstituttet i en pressemelding.

– De elgkalvene som finnes er ofte små.

Dette gjør du om du finner en syk eller død elgkalv

Om du finner en elgkalv som virker syk, skal du kontakte fallviltgruppa i kommunen, gjerne via politiet på tlf. 02800.

Fallviltgruppa vil da avgjøre om kalven er så alvorlig syk at den må avlives.

I mange områder blir det rapportert funn av syke og døde elgkalver. Problemene ser ut til å være størst langs kysten av Østlandet, Agder og Trøndelag, men også i andre områder.

Prosjektleder for Elgkalven Trampe, Bjørnar Ytrehus, ønsker å undersøke elgkalver som blir funnet døende eller døde. Foto: Ingunn Ruud, Veterinærinstituttet

– Hovedfunnet er at kalvene rett og slett er avmagret. De dør da sannsynligvis av en kombinasjon av sult og tilfeldige infeksjoner.

– I tillegg ser vi at de fleste av disse kalvene er infisert med den flåttbårne bakterien Anaplasma, og en god del har tarmparasitten Giardia.

– Det er likevel for tidlig å si hva som er årsaken til at de er så magre. Teorien vår er at dette kommer av et samspill mellom varmestress, endringer i næringsverdien til plantene elgkalvene spiser og flere sykdommer, forteller han.

– Det vi håper er at noen av faktorene bak utviklingen kan påvirkes, slik at vi får flere sunne og sterke elgkalver som har et godt liv.

Fakta: Forskningsprosjektet Elgkalven Trampe

  • Prosjektet drives av Veterinærinstituttet og finansieres med midler fra Landbruksdirektoratet og fylkeskommunene i Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Akershus, Innlandet og Trøndelag
  • Prosjektet har som mål å undersøke flest mulig av de elgkalvene som blir funnet døde eller som er så syke at de må avlives.
  • Prosjektet ble startet opp i 2024 og fortsetter med utvidet styrke i 2025.
  • Prosjektet gjennomføres med støtte fra Norges Jeger- og Fiskerforbund og Universitetet i Innlandet.
    Kilde: Vetereinærinstituttet

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →