– Vi ser at mange følger svært godt med på værvarselet, pakker tursekken godt og legger opp turene etter været, sier Margrethe Skåden i Røde Kors.
Samtidig som antall skader er gått ned, går antall søksoppdrag går opp.
– De to siste årene har det vært svært fem og seks søksoppdrag gjennom hele påska, sier Tommy Eriksen i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.
Denne påsken har det vært 21 søksoppdrag.
Brudd og forstuing topper skadestatistikken
Hjelpekorpset har bistått ved 273 skadetilfeller – nesten halvparten så mange som normalt i påsken.
– Årets påske har vært preget av skiftende og dårlig vær mange steder i landet, sier Margrethe Skåden i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.
– Når det er dårligere vær, er det færre som legger ut på langturer. Kortere og færre turer fører til færre skader, sier Skåden.
Brudd og forstuing topper skadestatistikken. Disse står for om lag halvparten av skadene. Deretter følger sår og kuttskader.
Distriktene som topper skadestatistikken er Telemark, Rogaland og Møre og Romsdal. Skadene skjer stort sett nær populære ski- og hytteområder, melder Røde Kors.
– De fleste av skadene skjer i skiløyper og skianlegg. Her er det spesielt mange barn som har hatt uhell med brudd og forstuinger, forteller Tommy Eriksen i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.
Færre overtråkk og ankelskader
Hjelpekorpset har 6000 frivillige i beredskap året rundt, som er klare til å rykke ut ved behov. I påsken er 1200 av dem i forhøyet beredskap på 150 vaktstasjoner rundt omkring i landet.
I løpet av påskeuka har de frivillige i Hjelpekorpset rykket ut på 180 aksjoner og bistått ved 287 skadetilfeller.
Røde Kors berømmer turfolket for å lytte godt til lokale værvarsel og planlegge påskeutfluktene godt.
Margrethe Skåden, landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps
– De frivillige har brukt det som tilsvarer 228 dagsverk gjennom påsken på ulike typer oppdrag, alt fra større leteaksjoner etter savnede mennesker og skredulykker til mindre skader, forteller Skåden.
- En aksjon er et oppdrag hvor Røde Kors blir anmodet av politi eller helsevesen om å hjelpe en pasient.
- Frivillige vil da rykke ut for å hente den som har skadet seg, uavhengig om pasientens lokasjon er kjent eller ikke.
- Om man ikke vet hvor pasienten befinner seg, settes det i gang et større søk.
- Mindre skader handler om at påsketurister kommer innom Røde Kors-hyttene for å få behandle skrubbsår, hjelp med overtråkk eller andre småskader – eller personer patruljen påtreffer ute.
– Det er disse mindre skadene vi har sett en betydelig reduksjon av i år sammenlignet med normalår. Vi merker at folk er flinke til å ha med seg det som er nødvendig, selv på korte turer. Det kan være ekstra klær, solkrem og niste.
Det siste døgnet har Hjelpekorpset deltatt i 26 oppdrag og behandlet 36 skader. Tall fra 31. mars klokken 11.00 viser at Røde Kors vært med på 185 oppdrag og behandlet 273 skader.
Blant oppdragene finner man 148 henteoppdrag, 21 søk, 3 skred og 13 andre oppdrag.
Færre skader, flere søksoppdrag
Selv om skadestatistikken går ned i år, ser Hjelpekorpset samtidig at antall søksoppdrag går opp. I fjor var det motsatt: mange skader og få søksoppdrag.
– Vi merker en stor endring, sier Tommy Eriksen.
Denne påsken har Røde Kors gjennomført 21 søk. De siste årene fem og seks.
– Dette er statistikk vi kommer til å følge nøye med på fremover.
Et søksoppdrag er et oppdrag hvor noen er meldt savnet, men som man ikke vet hvor befinner seg. Det krever ofte betydelig mer mannskap og ressurser enn et henteoppdrag, hvor man vet hvor pasienten befinner seg.
Tidligere år har det vært 26 søksoppdrag i gjennomsnitt gjennom hele påskeuka, mens det i toppåret 2008 var hele 64 søkeoppdrag.
Fakta: Røde Kors
- Røde Kors hjelper mennesker i Norge og internasjonalt.
- Røde Kors’ frivillige er til stede for mennesker som trenger støtte og hjelp.
- Vi avdekker og hindrer nød.
- Vi gir rask respons og lindrer når krisen oppstår.
- Vi bidrar til å styrke lokalsamfunnet.
Kilde: Røde Kors