Fem personer omkom i drukningsulykker i august

> Lesetid: 2 minutter <

Så langt i år har 57 personer druknet – det er en nedgang på 17 prosent fra i fjor.

Reduksjonen skyldes i hovedsakfærre drukningsulykker i mai og august, melder Redningsselskapet.  

– Nedgangener gledelig, og vi håper den vedvarer, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

Oppdager drukningsulykkene i tide

– I sommer har det vært økt fokus på drukningsforebyggende arbeid, blant annet gjennom «Hele Norge svømmer». Det kan ha bidratt til at flere tenker på egensikkerhet rundt vann og er mer oppmerksom på om andre får problemer i vannet. 

– De siste månedene har det vært en rekke hendelser der liv har blitt reddet fordi noen i nærheten oppdaget drukningsulykkene i tide, sier Tanja Krangnes.  

Fem millioner kroner

I august ga Hans Herman Horns stiftelse fem millioner i året over tre år til etableringen av en ny paraplyorganisasjon for aktører som jobber med drukningsforebygging. Tidligere finansminister og partileder i FrP Siv Jensen skal lede organisasjonen.  

– Det vil gi det drukningsforebyggende arbeidet i Norge et stort løft. Det trenger vi for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Krangnes.  

Fall fra land

Tre av drukningsulykkene i august skjedde fra fritidsbåt. 

En mann i 70-årene ble funnet omkommet i Storsjøen i Rendalen i Innlandet etter en båttur. I Kvænangen i Troms og Finnmark omkom en mann i 50-årene etter å ha falt fra båten, mens en mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.  

Tre personer omkom også etter fall fra land forrige måned. 

En mann i slutten av 40-årene druknet under en fisketur vedH elgåa i Verdal i Trøndelag. I Innlandet ble en mann i 70-årene funnet livløs i Vangsmjøse i Vang, og en savnet mann i 40-årene ble funnet druknet i Mesnaelva i Lillehammer siste dag i måneden.

Saken etterforskes av politiet.  

Overvekt av menn drukner

88 prosent av de som har druknet er menn. Av de 57 omkomne var hele 61 prosent over 60 år. 5 prosent (tre personer) var under 18 år.  

  • Så langt i år har 19 personer druknet fra fritidsbåter og to fra yrkesbåter.
  • 14 personer har omkommet etter fall fra land, mens 10 drukningsulykker skjedde under bading.
  • Åtte drukningsdødsfall skyldes fall gjennom isen.
  • To personer druknet henholdsvis under dykking og etter at personbiler kjørte ut i sjø eller vann.  

Månedsstatistikken er foreløpig, og kan bli endret om det fremkommer nye opplysninger om dødsårsak i de enkelte hendelsene. Se detaljert, interaktiv statistikk på www.rs.no/drukning 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset og Team Villspor

View all posts by Knut Øsmundset og Team Villspor →