I 2025 skal naturen og friluftslivet feires. Allerede nå er planleggingen i gang. I Friluftslivets år blir det aktiviteter fra nord til sør gjennom hele året.
Friluftsliv er Norges fremste fritidsaktivitet og har noe for alle, uavhengig av forutsetninger og forkunnskaper. I 2025 år er målet at alle skal finne sin friluftsglede.
Flere var mer ute under Friluftslivets år
– Norge byr på fantastiske muligheter for friluftsliv, og i Friluftslivets år inviterer vi store og små over hele landet til å være med og oppdage dette, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.
Friluftslivets år arrangeres hvert tiende år. Under Friluftlivets år i 2015 oppga 22 prosent at de hadde vært mer ute i naturen enn de pleier.
– I Friluftslivets år skal vi vise frem den fantastiske bredden i friluftslivet og gjøre det enklere å delta, og kanskje noen lar seg friste til å prøve noe nytt, spør Lier.
– For noen kan det innebære å utforske naturen der de bor sammen med en lokal turgruppe, mens en erfaren padler kanskje vil prøve seg på sopptur i marka for første gang.
Tid ute gjør godt for vår psykiske helse
Friluftsliv er nordmenns viktigste kilde til fysisk aktivitet, og den formen for mosjon flest av oss vil gjøre mer av.
Den positive effekten på vår fysiske helse er godt dokumentert, og forskning viser også at så lite som 15 minutter i grønne omgivelser gjør godt for vår psykiske helse.
– Å legge til rette for naturopplevelser for alle, uavhengig av hvem de er, hvor de kommer fra og hva de kan fra før, er derfor et unikt virkemiddel for å fremme både inkludering og god folkehelse i befolkningen uten at det trenger å koste mye, sier Lier.
Støtte til aktiviteteter: Søk om midler
I disse dager planlegger organisasjoner, lokale lag, kommuner og fylkeskommuner over hele landet hvordan de skal få med enda flere ut neste år.
Det er flere tilskuddsordninger man kan søke midler fra for å skape aktiviteter i Friluftslivets år. Norsk Friluftsliv har laget denne oversikten:
- Miljødirektoratets ekstraordinære aktivitetsmidler: 25 millioner kroner, kriterier utarbeidet i samarbeid med Norsk Friluftsliv.
- Sparebankstiftelsen DNB. Søknader på opp til 50.000 kroner vurderes løpende.
- Gjensidigestiftelsens deltakelse i Friluftslivets år er planlagt offentliggjort 7. mai.
- Øvrige sparebangstiftelser (pr. 2022 er det 40 sparebankstiftelser i Norge (kilde: Wikipedia)
- Tilskuddsportalen: et digitalt oppslagsverk med over 2700 søkbare tilskudd.
Lier oppfordrer alle lokale aktører til å bruke muligheten. Under Friluftlivets år kan man vise frem sine aktiviteter og å få med enda flere i fellesskapet.
Fakta: Friluftslivets år
- Friluftslivets år er et nasjonalt markeringsår for friluftsliv som arrangeres hvert tiende år. Neste gang er i 2025.
- Gjennom året blir det både nasjonale og lokale aktiviteter i hele Norge. Bak disse står friluftslivorganisasjonene sammen med hele bredden av frivilligheten, friluftsrådene, sentrale og lokale myndigheter, skoler, næringsliv og enkeltpersoner.
- Friluftslivets år ledes av Norsk Friluftsliv, som er paraplyorganisasjonen for de 18 store friluftsorganisasjonene med til sammen én million medlemskap og over 5000 lag og foreninger.
- Friluftlivets år er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016). Arrangementet støttes av Klima- og miljødepartementet.