Friluftslivets uke: Natt i naturen, brevandring, tinderangling og familieturer

> Lesetid: 3 minutter <

Vil du sove ute, lære noe nytt eller bare nyte naturen – alene eller sammen med andre? Friluftslivets uke sparkes i gang med natt i naturen.

Natt i naturen er startskuddet for Friluftslivets uke fra 2. til 10. september. Denne uka er det over tusen friluftsaktiviteter over hele landet.

Friluftslivets uke har vært markert over hele Norge hvert år siden 1993. I år er det 30-årsjubileum.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery vil stå for den offisielle åpningen av Frilluftlivets uke under ukas største arrangement, Friluftslivets dag på Sognsvann, søndag 3. september klokken 11.00.

Friluftslivets uke har som mål å inspirere flere til å bruke naturen. Arrangementet ble første gang gjennomført i 1993. Foto: Magasinet Villspor

 

Natt i naturen: 100.000 sover ute

Første lørdag i september overnatter mange i telt, hengekøye eller under åpen himmel.

Initiativtaker er Norsk Friluftsliv. De siste årene har opp mot 100.000 sovet ute denne natten. Du kan delta i et fellesarrangement eller finne et sted for deg selv. Du kan også overnatte i hagen eller på verandaen hjemme.

Poenget er å sove ute.

– Med årene har dette virkelig blitt hele Norges sove-ute-dag, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

I år vil også Sverige, Danmark og Finland delta for første gang.

Natt i naturen inviterer til fotokonkurranse. Vinneren vil bli med i en fellesnordisk finale.

Alle er velkomne, både de som aldri har overnattet ute før og de som gjør det stadig vekk.

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Takket være allemannsretten, er det stort sett fritt fram for overnatting i utmark.

Friluftslivets uke har som mål å inspirere flere til å bruke naturen. Arrangementet ble første gang gjennomført i 1993. Foto: Magasinet Villspor

– Man deltar ved å sove ute der man selv vil, enten det er i naturen, i hagen eller på terrassen. Bare husk å ikke slå leir nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter, så du ikke er til bry for andre, sier Lier.

Opplevelser: Klatring, padling, overnatting og fisking

Årets aktiviteter under friluftlivets uke finner du her. Du kan for eksempel delta på overnatting, besøke soppkontrollen, ta klatrekurs eller våttkort for padling, her er et utvalg aktiviteter:

 • Agder: Familietur med overnatting på Randvik i Risør – med lek og aktiviteter for barna. Arrangør er Havrefjell Turlag, Aust-Agder Turistforening , Barnas Turlag Havrefjell.
 • Innlandet: Brevandring og tinderangling: Høye topper, smale rygger og slitne bein! Leirvassbu er base for hele helgen. Arrangeres av DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag.
 • Møre og Romsdal: Folkehelse – ordførerens tur rundt Vassetvatnet. Familietur med aktiviteter, åpen for alle, men alle 1.klassingar og familier er spesielt invitert. Kortreiste opplevelser. Inspirasjon til nærturer og aktiviteter på Sula. Arrangeres av Sula kommune ved ordfører, kreftkoordinator og folkehelsekoordinator.
 • Nordland: Prøv stand up paddleboard (SUP) ved Svartvatnet. Dette er også et pit-stop for alle som går 3- og- 7-toppsturen i Bodø. Arrangeres av Barnas Turlag Bodø, Bodø og Omegns Turistforening , DNT ung Bodø
Friluftslivets uke har som mål å inspirere flere til å bruke naturen. Det er mulig å prøve SUP i løpet av uken. Foto: Magasinet Villspor
 • Oslo: Markabussen frakter deg fra Oslo til Ringkollen ved Krokskogen. Derfra, på nesten 600 meter over havet, kan du velge mellom flere fine turer til f.eks Frognerseteren, Sognsvann, Sørkedalen eller Lommedalen. Egner seg spesielt godt for flotte sykkelturer. Arrangeres av Skiforeningen.
 • Rogaland: Karmøy på tvers. Til Snørteland med buss, vider til fots via Arafjellet (106 moh) til Åkra Fjellags hytte «Kinnebu» med servering før turen avsluttes med retur til startpunktet. Arrangeres av Åkra Fjellag.
 • Troms og Finnmark: Åpning av historisk vandrerute i Ássebákti: Postruta Alta-Karasjok. Taler og hilsener, kultursti, kjentmann og matservering. Arrangeres av Alta og Omegn Turlag.
 • Trøndelag: Urbant fiskekurs: Lær hvordan du kan få fisk fra land. Arrangeres av Trondheim JFF.
 • Vestfold og Telemark: Spark i gang Friluftslivets uke med en tredagers høsttur på Blefjell. Det er en tur som passer spesielt for voksne. Arrangeres av DNT Drammen og Omegn, Holmestrand og Omegn Turistforening (HOT) , Kongsberg og Omegns Turistforening.
 • Vestfold og Telemark: Kurs i kart og kompass. For å kunne ferdes trygt i skog og fjell, er det fint å kunne navigere. Her får du et tre-timers introkurs i hvordan bruke kart og kompass. Arrangeres av DNT Telemark.
 • Vestland: Sykkeltur på Rallarvegen: en ikonisk tur på cirka 80 kilometer, fordelt på to dager (27km + 53 km). Arrangeres av DNT ung Oslo, DNT Oslo og Omegn.
 • Viken: Kanotur med overnatting i lavvo/hengekøye. Tur på Vansjø med to overnattinger. Arrangeres av Moss og omegn JFF.

Målet med uka er å inspirere enda flere til å finne en friluftsaktivitet som passer for akkurat dem, og da særlig de som ikke bruker naturen aktivt i hverdagen.

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv
Flere steder er det forskejllige kurs for kajakkpadlere i løpet av Friluftslivets uke. Foto: Magasinet Villspor

Fakta: Friluftslivets uke 2023:

 • Arrangeres over hele Norge 2. – 10. september 
 • Over tusen turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no  
 • Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen 
 • Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen 
 • Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
 • 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
 • Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen 

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →