Hytteturer og opplevelser 17. mai: – Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer

> Lesetid: 3 minutter <

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på nasjonaldagen. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv. 

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring, sier generalsekretær i Den norske turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang i en pressemelding. 

De fleste selv- og ubetjente hyttene til DNT er åpne. Hyttene byr på alt fra full vår med hvitveis og grønne blader, til snø og skiføre.

Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring.  

Åpne hytter 17. mai

Haukelisetermarkerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og en egen 17. mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til Stavsnuten, Sveigen, Verjesteinsnuten  er fine og gå nå. 

Finsehytta har 17. mai-feiring i kjent stil, med flaggheising og nasjonalsang utenfor Finshehytta klokken 08.00, etterfulgt av frokost og 17. mai-tog til Hardangerjøkulen. Utover ettermiddagen blir det selskapsleker og klassisk 17. mai-buffet. 

Gaustatoppen turisthytte har åpen café, og feirer med skitog og tradisjonell 17. mai-mat og taler. Skitoget går fra Svineroi klokken 11.00. På toppen er det 17. mai-meny med rømmegrøt og kaker.

Gaustatoppen i skiftende vær
Gaustatoppen tar imot gjester 17. mai. Foto: Magasinet Villspor

Turer med DNT på nasjonaldagen  

  • Topptur i grålysinga: Bli med Stranda turlag til 17. maitog og topptur til Ystevasshornet i Sykkylven, 1330 moh. Turen starter tidlig, klokken 06.45, og varer 3-5 timer. For erfarne toppturentusiaster! Les om turen her.
  • Josten på langs: Bre- og Fjellsportgruppa i Indre Sunnfjord Turlag arrangerer sammen med Keipen Turlag skitur over Jostedalsbreen. Turen starter 17. mai og avsluttes 20. mai, så her blir det tre overnattinger i telt på breen. Les om turen her.
  • 17. mai-tur til Hålandshovda: Bli med Etne turlag til Hålandshovda! Toppen ligger på 655 moh. Hålandshovda byr på flott utsikt over Åkrafjorden, Stordalen og utover mot Sunnhordalandsbassenget. Les om turen her.
  • Padletur til idylliske Sildevika: Mellom Langesundsfjorden og Langangsfjorden ligger Sildevika fredelig og vakkert til, skjermet for den store båttrafikken til Porsgrunn og Langesund. 17. – 20. mai. Les om turen her.  

DNTs tips: Anbefalte hytteturer for en langhelg 

Tømmerstø: Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Mellom hyttene er friområde. 

Kinn: Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik.

Runde fyr: Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte. 

Øitangen: På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter i herlige turomgivelser.  

Snytindhytta: I 2014 ble Snytindhytta med god grunn kåret til Norges råeste toppturhytte av UT.no. Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene. 

Danskehytta: Velkommen til 17. maifeiring på Norges tak, nesten! Hytta er DNT Sunnmøres høyest liggende hytte, på 1440 meter over havet i et barskt og værhardt fjellområde. Turen til Storhornet er en gammel og litt glemt klassiker. Passer godt for fjellski. 

Ringvassbu: Midt på Ringvassøya nord for Tromsø ligger Ringvassbu, et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene. Fine muligheter både for de som vil gå lange eller korte turer.  

Bårdsgarden: Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig som base for ulike skiaktiviteter. Med utgangspunkt fra Bårdsgarden kan du gå vårskiturer til mektige topper som Nonshøa, Storbekkhøa eller Kråkvasstid. 

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museører og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Foto: Magnus Nyløkken/DNT

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →