– I Norge vet vi godt hvordan vi skal beskytte oss mot kulde, men vi er ikke like forberedt på ekstrem varme

> Lesetid: 2 minutter <

Annenhver nordmann vet ikke hvordan de skal beskytte seg mot ekstremvarme.

I verste fall kan ekstrem varme ha dødelige konsekvenser.

– Klimaet endres, og vi kommer til å oppleve hetebølger i økende grad, sier Cathrine Tranberg Hårsaker, klimaanalytiker i Røde Kors i en pressemelding.

Over halvparten av de spurte sier at de har opplevd ubehagelig varme hjemme i Norge. Tallene kommer frem i en landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har gjennomført på vegne av Røde Kors.  

Hodepine, svimmelhet og heteslag

Røde Kors’ spørreundersøkelse viste at de som har opplevd fysisk ubehag som følge av varme i Norge, hovedsakelig har opplevd dårlig søvn, hodepine og svimmelhet.

60 prosent sier at de har opplevd problemer med å sove på grunn av varmt vær.

Andre tegn på at kroppen ikke tåler varmen kan være hodepine, svimmelhet, varmeutslett, overoppheting og heteslag.  

Dødelige katastrofer

– Hetebølger står for noen av de dødeligste katastrofene i verden, sier Hårsaker.

– Men lenge før man kommer til det punktet, kan høye temperaturer medføre stor belastning for de aller yngste, eldre, og mennesker med kroniske sykdommer.

– Det er denne typen konsekvenser vi i første omgang må forberede oss på nå som klimakrisen fører til høyere temperaturer også her hjemme, forteller Hårsaker.  

Råd i varmen

  1. Hold deg i skyggen på de varmeste dagene. 
  2. Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
  3. Pass på de aller yngste, eldre, og kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
  4. Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
  5. Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
  6. Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
  7. Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
  8. Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
  9. Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.

– I Norge vet vi godt hvordan vi skal beskytte oss mot kulde, men vi er ikke like forberedt på ekstrem varme, sier Hårsaker.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →