Kjøper bilfri øy i Oslofjorden. Gir den i gave til friluftsliv.

> Lesetid: 3 minutter <

Privateid øy i Oslofjorden blir nå tilgjengelig for alle.

Øya ligger sentralt i Indre Oslofjord, rett vest for Fagerstrand på Nesodden, i Frogn kommune.

På øya er det 21 hytter med enkel standard, uten innlagt vann eller strøm.

Feriested for ansatte

Øya har vært eid av Cirkle K. De har brukt den som feriested for sine ansatte.

Sparebankstiftelsen DNB kjøper nå øya. DNT Oslo og Omegn og Oslofjordens Friluftsråd (OF) skal forvalte området, melder DNT i en pressemelding.

– Vårt mål er å åpne øya for alle som ønsker å ta fjorden i bruk for friluftsliv og som rekreasjonsområde, sier daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg.

Lågøya, Oslofjorden. Fra høyre; Magnus Berger(Cirkle K), Jan Erik Reiten(DNT OO), Espen Søilen(OF), Øivind Sjuls(OF), Andre Støylen(Sparebankstiftelsen DNB), Knut Hilmar Hansen(Cirkle K)

Planen var opprinnelig å selge hyttene hver for seg i markedet, noe som ville gjort øya vanskelig tilgjengelig for allmennheten.

– En unik mulighet

Sparebankstiftelsen DNB har nå inngått avtale om å kjøpe hele øya, for å sikre den for befolkningen langs Oslofjorden i generasjoner fremover.

– Å kunne sikre en hel øy for befolkningen langs Oslofjorden er en unik mulighet, sier administrerende direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB.

– Ved å kjøpe øya og la DNT og Oslofjordens Friluftsråd i fellesskap forvalte den, er vi trygge på at den vil være tilgjengelig for mangfoldig bruk i generasjoner fremover, sier Støylen.

Hva vil skje med øya nå?

– Det vil bli tilrettelagt for alle typer brukere, med gjestehavn for småbåter og ilandstigningsmuligheter for padlere. I tillegg går det rutebåt til øya om sommeren.

De to organisasjonene starter nå i fellesskap planleggingen av videre bruk. 
Avtalen har akkurat landet – og overtakelse er planlagt cirka 1. juli.

At en hel øy med 21 hytter sikres for allmenheten er helt fantastisk.

Espen Søilen, direktør i Oslofjorden Friluftsråd

– Oslofjordens Friluftsråd har i snart 100 år arbeidet mot nedbygging og privatisering av strandlinjen, sier direktør i Oslofjorden Friluftsråd, Espen Søilen.

– Vi gleder oss nå til at vi sammen med DNT kan ønske velkommen til friluftsliv og hytteliv på Lågøya. Her vi vi gi fremtidige generasjoner mulighet til å glede seg over de unike naturverdiene Oslofjorden kan by på, sier Søilen.

Intakt natur: viktige biotoper

Lågøya har, på tross av alle hyttene, blitt skånsomt behandlet siden den ble kjøpt opp som ferieøy for ansatte for over hundre år siden.

Øya har en rik natur og viktige biotoper for mange arter, som vil bli tatt vare på for fremtiden.

Enkel standard

Til øya er det i dag verken vann eller strøm. Hyttene er i nøktern, men god stand.


Som for andre enkle kystledhytter eller ubetjente DNT-hytter, er det beliggenheten og muligheten for å drive friluftsliv der som gjør stedet spesielt.

– Fjorden er et viktig satsingsområde og sikringen av Lågøya er en meget viktig brikke som faller på plass i dette arbeidet, sier daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg.

I mai er det 200 år siden Christiania Sparebank ble etablert, som den første i Norge.

– Vi synes kjøpet av Lågøya er en god videreføring av sparebanktradisjonene og en verdig jubileumsgave til befolkningen, sier administrerende direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB.

Fakta: Lågøya

Ferieparadiset Lågøya ligger i indre Oslofjorden i Frogn kommune, mellom Fagerstrand på østsiden og Ramton på vestsiden, 25 km i luftlinje fra Oslo og 55 min med hurtigbåt fra Aker Brygge.

  • Kjøpt av Norsk Brændselolje i 1920.
  • På øya er det i dag 21 sommerstuer med solceller til lys samt gass til komfyr og kjøleskap. Alle hyttene har peis eller ovn.
  • Øya er bilfri, over 900 meter lang i retning nord-sør og dekker om lag 118 mål. 
  • Øya beskrives som et sjeldent og sårbart kulturmiljø med høy bevaringsverdi.
  • Det aller meste av øya er omgitt av fine svaberg med gode bademuligheter. I tillegg til de 21 hyttene er det tennisbane og båthus på øya.
  • Den opprinnelige bebyggelsen på øya omfattet en bolig for en fiskerfamilie, et pensjonat og en tilhørende vinstue.

Den norske turistforening (DNT)

  • Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag.
  • Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer. 
  • DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →