De ca 2400 innbyggerne i Longyearbyen slipper hvert år ut like mange mikrofibre i havet som de 1,3 millionene som bor i storbyen Vancouver, Canada.
Hver gang klær vaskes løsner tusenvis av mikrofibre fra plagget, skriver NILU – Norsk institutt for luftforskning på sine nettsider. En studie viser at små samfunn i Arktis er en stor kilde til mikrofiber på avveie.
– Det er ikke fordi innbyggerne på Svalbard vasker klærne sine annerledes enn andre steder, forklarer seniorforsker Dorte Herzke ved NILU. – Det er fordi avløpsvannet i deler av Norge, særlig i nord og på Svalbard, slippes mer eller mindre urenset rett ut i havet.
Usikkert hvordan miljøet påvirkes
Fibrene forskerne har sett etter er opp til 5 millimeter lange. Kilden er blant annet klær laget av kunststoffer som akryl og polyester eller naturfibre som ull og bomull.
Foreløpig er det få studier som viser en klar sammenheng mellom mikrofibre og organismene som lever i vannet og på bunnen av fjorden.
Det er lite enkeltpersoner kan gjøre med utslippene av mikrofiber, annet enn å lufte klær i stedet for å vaske, eller å vaske klær sjeldnere. Løsningen er bedre infrastruktur eller rensing av avløpsvannet.
Hele nyhetsmeldingen fra NILU finner du her.
Den vitenskapelige artikkelen er publisert her: Microplastic Fiber Emissions From Wastewater Effluents: Abundance, Transport Behavior and Exposure Risk for Biota in an Arctic Fjord er fritt tilgjengelig fra Frontiers in Environmental Science.
Fakta: NILU – Norsk institutt for luftforskning
Norsk institutt for luftforskning er en uavhengig stiftelse som ble etablert i 1969. NILU overvåker, samler inn og analyserer data om luft og miljø. NILU skal være et forskningsinstitutt med høy faglig kvalitet og relevant kompetanse på kjerneområdene atmosfærens sammensetning, klimaendringer, luftkvalitet og miljøgifter. (kilde: NILU)