Norsk Folkehjelp: – Nyt turen, ikke vær redd for at noe skal gå galt, men vær forberedt

> Lesetid: 2 minutter <

Selv små uhell kan bli alvorlig i påskefjellet. Noen enkle grep kan gjøre deg forberedt.

– Det er ikke nødvendigvis skaden du får på turen som er problemet, men kulden som kjøler deg ned mens du venter på hjelp, sier Live Kummen i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

– Hvis man ikke er forebredt på at skader og uhell kan skje, kan nedkjøling i beste fall bli veldig ubehagelig, men i verste fall bli livstruende mens man venter på hjelp, sier Kummen. Hun er anestesilege og frivillig redningsmannskap i Norsk Folkehjelp.

Sekk, også på korte turer

Hun anbefaler sekk, selv på relativt korte turer. Denne bør inneholde noe som kan holde deg varm, som en vindsekk og en varm, vindtett jakke, samt et sitteunderlag.

Det er ikke bare om vinteren man kan bli nedkjølt. Dette kan skje hele året, spesielt i situasjoner hvor man også har blitt våt.

Live Kummen

– Nedkjølingen kan i mange tilfeller gjøre det opprinnelige problemet enda verre, for eksempel øker blødningstendensen når kroppstemperaturen faller.

Kan hjelpe andre

– Har du godt med utstyr til å klare deg selv, betyr det også at du kan hjelpe andre som trenger det.

Kummen anbefaler at man kler seg etter lag-på-lag-prinsippet, og kler av og på seg ved behov for å regulere varmen. Det betyr ull innerst, isolerende lag i midten, vind- og vanntett ytterst. Skift til tørt tøy om du blir våt.

Kummen anbefaler også alltid å ta med mat og drikke. Hvis turen går etter planen, så kan du få deg en hyggelig rast. Skjer det noe, så vet du at du har med livsviktig proviant.

Norsk Folkehjelp anbefaler også 113-appen fra Norsk Luftambulanse. Via den kan man ringe nødetatene, som da enkelt kan se akkurat hvor man befinner seg.

– Nyt turen, ikke vær redd for at noe skal gå galt, men vær forberedt.

2000 frivillige

Det er omtrent 2000 personer i den frivillige beredskapen til Norsk Folkehjelp. I fjor var de med på 400 redningsaksjoner i Norge.

– Norsk Folkehjelp trenger hele tiden nye medlemmer, som kan bidra til å styrke beredskapen. Vi ser etter de som liker å hjelpe andre mennesker, er i normal fysisk form og liker å være ute i all slags vær, sier hun.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →