Røde Kors: Stort behov for tilbud om gratis påskeferie

> Lesetid: 2 minutter <

Prisvekst og dyrtid treffer mange hardt, spesielt de som har minst fra før. Mange har dråligere råd enn vanlig, flere er bekymret for om de har nok mat.

Mens én av tre nordmenn har dårligere råd i påskeferien, melder hele 45 prosent av familier med hjemmeboende barn at de har dårligere råd i påskeferien i år sammenlignet med tidligere år.

Tallene kommer frem i en ny landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har gjennomført på vegne av Røde Kors.  

– Å få hverdagen til å gå opp er svært krevende for mange nå, sier Marte Eika, leder for landsråd omsorg i Røde Kors i en pressemelding.  

– Vi merker at mennesker som aldri har tatt kontakt med oss tidligere for hjelp, nå ber om hjelp. For dem som har hatt lite penger i lang tid er det gått fra vondt til verre, og det kan kjennes ekstra vondt i ferie og høytidsdager, sier Eika.  

Mange gruer seg 

Dyrtid og prisvekst er krevende for mange. Én av syv forteller at de gruer seg til påsken på grunn av sin personlige økonomi.

Andelen som gruer seg er dobbelt så høy blant de som har hjemmeboende barn, enn de uten barn i huset.

Hver skoleferie arrangerer Røde Kors gratis ferier for familier som har slitt med økonomien over lang tid. Det er mange som har behov for hjelp.

Denne påsken skal rundt 600 barn og foresatte være med på gratis påskeferie med «Ferie for alle». I tillegg har Røde Kors en rekke andre aktiviteter for barn og ungdom i løpet av påskeferien.  

Bekymringer om mat

Stadig flere barn vokser opp i familier som har lav inntekt.

– På ferieoppholdene får man overnatting, aktiviteter og mat dekket, sier Eika.

– Mange er takknemlige for at de får spise gode måltider sammen som familie. Vi ser at foreldre slapper av fordi de har en trygghet om at det er nok mat på bordet i flere dager på rad.  

Rundt 75 frivillige bruker påskeferien på å lage gode ferieopplevelser for barn og familier over hele landet.

Deler gode opplevelser

For Røde Kors er det viktig at hele familien reiser sammen. Da får familien mulighet til å dele gode opplevelser og skape felles minner å se tilbake på. 

– Det betyr mye å få oppleve noe sammen som familie. I en tid hvor alt er vanskelig i hverdagen, er det enda viktigere med pusterom – spesielt for familier som ikke har så mange andre muligheter, sier Eika.  

Fakta: Røde Kors

  • Røde Kors hjelper mennesker i Norge og internasjonalt.
  • Røde Kors’ frivillige er til stede for mennesker som trenger støtte og hjelp.
  • Vi avdekker og hindrer nød.
  • Vi gir rask respons og lindrer når krisen oppstår.
  • Vi bidrar til å styrke lokalsamfunnet.
    Kilde: Røde Kors

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →