Sikres mot ras: Stenger stiene ved Torghatten i seks uker

> Lesetid: 2 minutter <

Torghatten blir høststengt for ferdsel fra 30. august.

Grunnet skredsikring ved og i turistattraksjonen Torghatten blir stiene i området stengt for besøkende i seks uker fra mandag 30. august til 8. oktober.

Attraksjon: hull i fjellet

Området med det karakteristiske hullet gjennom fjellet vil være åpnet for ferdsel i helgene 11.-12. september samt 25.-26. september.

Statens vegvesen og Brønnøy kommune beklager eventuelle ulemper en redusert tilgjengelighet av Torghatten vil måtte medføre.

Fjellsikringsarbeidene ved Torghatten utføres av Stetind Entreprenør AS, og er et nødvendig tiltak for å ivareta fremtidig sikkerhet for besøkende i Torghatten. 

Hullet gjennom Torghatten, en av Helgelandskystens kjente naturattraksjoner. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Turen opp til inngangen til hullet i Torghatten er lettgått på tydelig og godt tilrettelagt sti, skriver ut.no.

Med rolig gange tar turen opp ca 25. minutter. Du kan gå gjennom hulen for å få en fin utsikt ut over øylandskapet på andre siden. Det er tilrettelagt med trapper gjennom hullet, men ferdsel her skjer på eget ansvar – ras kan forekomme.


Fakta: Torghatten

  • Torghatten er fjellet med det særpregede hullet tvers igjennom.
  • Torghatten er et fjell på øya Torget, litt sør for Brønnøysund, helt sør på Helgeland. Du kan kjøre dit med bil eller buss, sykle eller padle kajakk fra Brønnøysund.
  • Den 35 meter høye tunnel-grotta ble gravd ut av havet for tusener av år siden.
  • Turen gjennom passer for store og små, og selv om du ikke er høyt oppe, er utsikten spektakulær.
  • Sagnet: I sagnet om Helgelandsfjellene sies det at hullet i Torghatten ble til da fjellet Hestmannen, i skuffet kjærlighet, skjøt en pil etter Lekamøya. Kongen i Sømnafjellene så dette og kastet hatten sin imellom for å forsvare Lekamøya. Pilen gikk tvers igjennom hatten og dannet hullet. Og akkurat i det samme rant sola og alt ble til stein. Kilde: Visit Helgeland
  • Flyulykke: Den 6. mai 1988 styrtet et norsk Widerøe-fly av typen Dash 7 i Torghatten under innflyving til Brønnøysund lufthavn. Alle 36 ombord mistet livet.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →