Det viktigste med en matpakke er at den blir spist. Opplysningskontoret for meieriprodukter har noen enkle tips til bedre matpakker.
Tipsene kommer midt i høstferien, og er rettet mot skolestart. Tipsene fungerer like godt om du skal smøre matpakke til fjellturen.
Nok mat i matboksen
En undersøkelse i regi av opplysningskontorene i landbruket før sommerferien viste at de fleste matpakker fortsatt lages av mor og tar opptil ti minutter å lage, melder opplysningskontoret i en pressemelding.
Undersøkelsen viser at matpakkesmørerne er mest opptatt av smak og sunnhet og at det skal være nok mat i matboksen. De er mindre opptatt av at matpakken skal være innbydende, delikat eller «fancy».
Undersøkelsen viste også at 39 prosent følte på altfor mye press og mas rundt det å lage spennende matpakker.
Her finner du noen praktiske tips til sunne og mettende matpakker:
Praktiske tips
- Du trenger ikke lage noe festmåltid, vanlig matpakke med brødskiver og litt frukt er helt perfekt.
- Planlegg matpakkene og gjør det enkelt ved å ha et lite av lager bakverk i fryseren. Grove pizzasnurrer, grove muffins med cottage cheese, grove rundstykker eller annet.
- Har du litt ekstra tid kan du lage litt «ferskvare», for eksempel grove vafler, grove pannekaker, wraps eller omelettmuffins.
- Lag restemat-matpakker. Bidrar til å redusere matsvinnet.
- Når du har dårlig tid: Velg favorittpålegget og varier tilbehøret. Legg på litt purre, rødbeter, agurk eller annet så blir det litt variasjon i smakene.
- Frossen yoghurt kan fungere som et kjøleelement for resten av matpakken. Legg yoghurt i fryseren kvelden i forveien, putt den i en liten pose eller legg litt papir rundt for å fjerne den lille kondensen som dannes når den tiner. Slik holder du både yoghurten og annen niste kald.
Slik blir matpakken sunn
- Velg grovt brød og fullkornsprodukter. Disse inneholder godt med fiber som bidrar til å holde blodsukkernivået mest mulig stabilt, noe som er bra for både konsentrasjon og læring.
- Yoghurt er ypperlig lunsjmat, og utvalget av yoghurt uten eller med lite tilsatt sukker har aldri vært større enn det er i dag.
- Bruk varierte påleggssorter: Mager ost, magert kjøttpålegg, egg og fiskepålegg. Dette er gode proteinkilder som hjelper til med å holde metthetsfølelsen lenger.
- Legg ved oppskåret frukt og grønt, og bruk rikelig med bær, frukt og grønnsaker i matpakken.
- Litt usaltede nøtter og avokado er smart. De inneholder det sunne, umettede fettet, samt flere vitaminer og mineraler.
- Husk sunn drikke!
39 prosent følte på altfor mye press og mas rundt det å lage spennende matpakker.