To turer, to opplevelser: I regn og sol til Gaustatoppen

> Lesetid: 5 minutter <

Vårt første forsøk tok oss til Gaustatoppen i regn og tåke. Vi var kalde og våte da vi kom til hytta på toppen, skiftet trøyer og kjøpte tørre DNT-luer før turen ned igjen. I år forsøkte vi igjen, og fikk en nydelig tur. Slik er fjellet.

Sommeren 2020: Det var overskyet fra morgenen, etter hvert silte regnet ned. Ned fra Gaustatoppen så vi bare noen få meter foran oss i den tjukke tåka. Vi var klissvåte da vi ankom parkeringsplassen ved Stavsro, men fornøyd over å ha gått turen, en av de meste kjente og omtalte fjellturer i Norge.

Sommeren 2021: Turen ble gjentatt i juli i år, i godvær, med sol og blå himmel. Turen ble gjennomført i kortbukse og t-trøye. Det var lite vind. Konklusjon: Turen er best i godt vær.

Gaustatoppen er Telemarks høyeste fjell med 1883 meter over havet. Over 120.000 personer besøker toppen hvert år. Om sommeren er det flere stier til toppen, eller du kan ta det underjordiske toget Gaustabanen.

Gaustatoppen i tåke2021 Gaustatoppen
Gaustatoppen: Utsikt fra toppen i godt og dårlig vær.

Har gått turen tidligere – for 30 år siden

Vi er begge pensjonister. Etter turen i 2020 – i tjukk tåke – ville se hva vi hadde gått glipp av selv om vi har gått turen før, så langt tilbake som i 1992, altså for nesten 30 år siden.

Ruta er den samme, men er tydeligere i tråkket nå og godt merket med skilter for rundt hver 500 meter. Skiltene viser hvor langt man har kommet i forhold til utgangspunktet Stavsro på 1150 meter over havet og hvordan man nærmer seg Gaustatoppen 1883 meter over havet.

Denne skiltingen er gull verdt, ikke minst fordi dette er en tur som nesten «alle» legger ut på, til dels ukritisk kan det se ut som.

Vi pensjonister på rolig vandringstur brukte 2,5 timer opp, to timer ned igjen. De raske går nok opp på en og en halv time. Fornuftig tidsbruk er fra to til tre-fire timer på turen opp.

Barna var med

På godværsdager legger familier i veg med små barn i alle aldre, faktisk helt ned til spedbarn i bæresele og små barn i 4-5-årsalder.

Håpet må være at man ikke tar fra de unge fjellvandrerne lysten til å gå i fjellet.

Etter to-tre timers vandring i små og store steiner, kan man jo tro at barn kan være mektig lei av å gå tur. Det skal legges til at vi så ingen sure barn på turen, bare en som irritert utbrøt da han snublet i steinura – igjen.

«Kan det ikke snart være slutt på denne fæle turen?»

Det er grunn til å være imponert over foreldres tålmodighet med sine barn på en slik tur. Flere stopp, nok drikke, litt kjeks og sjokolade er gode hjelpemidler overfor barn.

  • 2021 Gaustatoppen
  • Gaustatoppen i tåke
  • 2021 Gaustatoppen
  • 2021 Gaustatoppen
  • 2021 Gaustatoppen

En tur de fleste kan gå

For turen til Gaustatoppen er ikke uoppnåelig. Det er vel derfor den også er så populær.

De raske går nok opp på en og en halv time, men fornuftig tidsbruk er fra to til tre-fire timer på turen opp.

Noe raskere går man gjerne ned igjen, men ikke nødvendigvis så mye raskere. Vi pensjonister på rolig vandringstur brukte 2,5 time opp, to timer ned igjen med noen små drikke og fotostopp.

Steinete og bratt. Bruk godt fottøy.

Turen har en stigning på vel 700 meter. Stien starter på et fint jordunderlag, men går raskt over til å bli en sti på stein, både små og etter hvert store steiner.

Om noen spør: «Er det mye stein der», er svaret «ja». Svaret er også «ja» på spørsmål om det er bratt. Det er typisk norsk fjell, rett og slett.

I begynnelsen er det svak stigning som blir brattere og brattere til de siste 500 meterne som er ekstra bratte, men på ingen måte skumle eller utfordrende om man skulle ha høydeskrekk. En slik løype er dette ikke.

Det anbefales på det sterkeste å bruke fjellstøvler, i det minste tursko med harde såler.

2021 Gaustatoppen
2021: Gaustatoppen vinker i det fjerne.

I klart vær: Utsikt til Jotunheimen og Færder

På godværsdager blir utsikten bedre og bedre etterhvert som man kryper oppover. Man ser uendelig langt i alle retninger.

Det hevdes at man fra Gaustatoppen kan se en sjettedel av fastlands-Norge.

Man ser til Jotunheimen, man ser innover Hardangervidda, man ser inn i Nordmarka og man kan se til Færder fyr. Men det er på klare og fine dager.

I dårlig vær: En varm og tørr hytte

Nær toppen har Den Norske Turistforening ei hytte der man får kjøpt kaffe, vafler, mineralvann og noe turutstyr.

På vår tur i striregnet for ett år siden var det uendelig godt å komme inn i hytta, få skiftet trøye og få kjøpt ei ny tørr DNT-lue før vi gikk ned igjen. Kaffe og vafler har vel aldri smakt bedre. Og vi kom oss ned igjen selv om nedturen ble et eksempel på at man aldri får merket for godt.

T-ene sto ikke tett nok slik været ble på vår nedtur i tåke og regn. Men med forsiktighet fant vi stien i steinrøysa.

På slike dager burde merkingen vært hver femte meter.

Så kan sikkert noen hevde at vi ikke skulle gått på tur. Jo, det skulle vi. Været på morgenen var ganske ok og vi hadde mat, drikke og tørt tøy med. Vi var ikke i faresonen på noe vis, men vi ble våte på nedturen. Det rant vann ned i støvlene.

Om noen spør: «Er det mye stein der», er svaret «ja». Svaret er også «ja» på spørsmål om det er bratt. Det er typisk norsk fjell, rett og slett.

Uansett: Ha alltid noe ekstra i sekken

Derfor ble det viktig å oppleve denne sommerens fine tur i sol og med blå himmel og lite vind. Turen ble gjennomført i kortbukse og t-trøye, men med sikringsutstyr i hver vår sekk, selv om ingen varsler skulle tyde på at vi trengte noe av det.

Man skal alltid ha med noe ekstra i sekken, ikke bare nok drikke og mat. Man vet aldri hva som kan skje.

Et lite PS her til alle de som går turen med hund, husk nok drikke til de firbeinte, det er ingen vannkilder undervegs.

Turen kan anbefales på det varmeste og på det våteste, men er best i godvær. Vi bestemte oss i sommer på kort varsel, to dager før, da værmeldingen viste gode muligheter for utmerket vær.

Det var ledig overnattingskapasitet i Kvitåvatnområdet og på Rjukan så det var fullt mulig å bestemme seg på kort varsel, slik vi gjorde dette året.

I Gausta- og Rjukanområdet er det mange flere områder. Vi la til en tur opp Krossobanen og en fottur i Solstien inn på Hardangervidda. Den kan også anbefales med et av verdens fineste solur, lagd i stein.

  • 2021 Gaustatoppen
  • Gaustatoppen i tåke
  • 2021 Gaustatoppen
  • Gaustatoppen i tåke

Fakta: Fottur til Gaustatoppen

  • Lengde en veg: 4,2 km
  • Type terreng: Fjell, mest stein, små og store
  • Merking: Godt merket med røde T-er og stolper for hver 500 meter som forteller om avstand til toppen og til utgangspunktet, Stavsro
  • Anbefalt fottøy: Fjellstøvler
  • For hvem: Turfolk i alle aldre som tåler en tur på 3-5 timer og som liker å gå i fjellet
  • Sekk: Bør inneholde noe ekstra varmt tøy, drikke og mat. Og selvsagt noe førstehjelpsutstyr. Gjerne kamera og kikkert.
  • Utgangspunkt: P-plass ved Stavsro ved fvylkesvei 651 mellom Tuddal og Rjukan. Betalingsautomat og Vipps. Man kan også ta shuttlebuss fra Gaustablikk/Kvitåvatnområdet da p-plassen ved Stavsro noen dager er for liten.
  • Alternativ til fottur: Gaustabanen fra Svineroi. 15 minutters tur med trikk og kabelvogn inne i fjellet. Trikken tar deg 850 meter innover, så bytter du til en kabelvogn på skinner som tar deg med på en 1145 meter lang reise med 40 graders stigning, før du er framme ved utsikten på toppen.
  • Overnatting og servering: Gaustatoppen Turisthytte, DNT, på toppen har 11 sengeplasser. Plass må bestilles på forhånd. Selger kaffe, vafler og kioskvarer samt klær, luer, kart osv.
  • Overnatting: booking.gausta.com

Man ser til Jotunheimen, man ser innover Hardangervidda, man ser inn i Nordmarka og man kan se til Færder fyr. Men det er på klare og fine dager.

Utsikten fra Gaustatoppen 1883 moh.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

Profil

Erik Øsmundset

Skogsmann og fjellfant som liker den gode nærturen eller turer fra hytte til hytte. Født 1952, gift med Anne Karin, fire barn og åtte barnebarn. Tidligere aktiv skøyteløper, overdommer hurtigløp på skøyter med internasjonal og olympisk erfaring. Pensjonert lokalavisredaktør, journalist og fotograf, oppdatert og samfunnsengasjert.

About Erik Øsmundset

Skogsmann og fjellfant som liker den gode nærturen eller turer fra hytte til hytte. Født 1952, gift med Anne Karin, fire barn og åtte barnebarn. Tidligere aktiv skøyteløper, overdommer hurtigløp på skøyter med internasjonal og olympisk erfaring. Pensjonert lokalavisredaktør, journalist og fotograf, oppdatert og samfunnsengasjert.
View all posts by Erik Øsmundset →