Betydelig snøskredfare i starten av vinterferien

> Lesetid: 2 minutter <

Vinterferiestarten byr på nysnø, vind og forbigående mildvær flere steder i Sør-Norge.

– Været på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner, og skred kan løsne av seg selv, sier Karsten Müller som er vaktleder i Snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Grumsete vær på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner.

På lørdag ventes det bedre vær og de som skal til fjells oppfordres til å sjekke oppdatert skredvarsel på Varsom.no og i Varsom app.

Lavtrykket innover Sør-Norge fredag har med seg både mild luft, vind og nedbør. Der det blir som mildest venter vi at det kan løsne våte skred av seg selv, mens i fjellet er det vinden som vil skape problemer på fredag.

Lett å løse ut skred

Lørdag ser det bedre ut værmessig, men hvilke skredproblemet som vil møte skikjørerne etter været på fredag er litt usikkert. Trolig må du forholde deg til våt snø på Sørvestlandet, ustabil fokksnø i høyden og vedvarende svake i snødekket i de andre regionene, melder NVE.

Mange steder venter NVE faregrad 2 – moderat snøskredfare i helgen.

– Det som er viktig å huske på med faregrad 2 – moderat snøskredfare, er at det kan innebære at det enkelte steder kan være lett å løse ut skred som kan bli store nok til å skade deg eller i verste fall ta livet av deg, minner Müller på.

Utfordringen er å vite hvor disse stedene er. Lær deg å gjenkjenne og håndtere skredproblemene i skredvarslet.

Der det er vedvarende svake lag i snødekket skal du være ekstra oppmerksom. Er du usikker er det best å holde seg unna skredterreng.

– Vi anbefaler å sjekke snøskredvarslene i Varsom appen når varslene er oppdatert fredag ettermiddag, sier Müller.

Fakta: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

  • har ansvar for å forvalte Norges vann- og energiressurser.
  • ivaretar de statlige forvaltningsoppgavene innen skredforebygging.
  • skal sikre en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vassdrag, fremme effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystemer og bidra til en effektiv energibruk.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →