Trender i 2023: enkelt friluftsliv, færre kjøp og mer gjenbruk

> Lesetid: 3 minutter <

2023 kan bli året vi oppsøker opplevelser nær hjemmet, låner mer utstyr og tenker mer på naturvern.

Det tror Den Norske Turistforenings tureksperter.

– Mange opplever trangere økonomi og usikkerhet, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT) i en pressemelding. 

– Derfor tror vi i DNT at det enkle friluftslivet får en enda større betydning i folks liv fremover. Vi kan fortsatt drive med friluftsliv og reise! Det trenger ikke koste mye, sier Klarp Solvang.  

Del en kajakk: – Vi har drevet med deling av våre hytter i mer enn 150 år og opplegget er likt som ulike bilkollektiver og utleie av feriebolig. Nå har vi deling av kajakk og utstyr også, melder DNT. Foto: Magasinet Villspor

Krigen i Ukraina

Solvang mener at vi ikke kommer utenom krigen i Ukraina og at mange går en vanskelig tid i møte.  

– Mitt nyttårsønske er at vi tar enda bedre vare på hverandre framover. Mange vil få en ny nabo fra Ukraina eller et annet sted, og friluftslivet kan være en fin inkluderingsarena, sier Dag Terje Klarp Solvang.  

Interessen for toppturer på ski, fokus på skredvett, hundekjøring og grotting har blitt økende etter pandemien og vi tror at det også vil være populært i det nye året.

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT)

Dette kan prege friluftslivet i 2023

DNTs generalsekretær tror at de følgende åtte temaene vil være med når vi oppsummerer 2023: 

 1. Det enkle friluftslivet: – 2023 kan bli året for «back to basic», avkobling og enkle aktiviteter som gir livskvalitet og folkehelse. Det kan komme av mindre penger å rutte med, men også som en motreaksjon til mange år med overforbruk, sier DNTs generalsekretær.  
 2. Delingsøkonomi i mange former: – Det er mye snakk om delingsøkonomi for tida. Er det noen som kan det så er det DNTs medlemmer! Vi har drevet med deling av våre hytter i mer enn 150 år og opplegget er likt som ulike bilkollektiver og utleie av feriebolig. Nå har vi deling av kajakk og utstyr også!
 3. Reparasjon og gjenbruk: – Å gi klær og utstyr lenger liv ligger an til å bli svært utbredt i tiden som kommer. Sportsbransjen jobber med ulike reparasjonstjenester, og DNT er allerede på banen med blant annet ReTuren syverksted i Stavanger og flere andre lignende tilbud, sier Klarp Solvang.  
 4. Klimavennlig reise: – Jeg opplever at folk allerede har en sterkere bevissthet rundt avtrykket ved reising. Vi kommer til å reise mindre, kortere distanser og mindre med fly. Jeg vil oppfordre folk til å bli lenger på reisemålet når du først har reist. Da kan du oppleve mer, sier DNTs generalsekretær.  
 5. Nærnatur: – Aktiviteter i nærmiljøet er veldig populære tilbud i DNTs medlemsforeninger. Dette eksploderte under pandemien og slike avstikkere i hverdagen er noe av det mest bærekraftige friluftslivet vi kan drive med!  
 6. Kystfriluftsliv: – Mange får øynene opp for friluftsliv langs kysten. Det ser vi på interessen for våre kysthytter og fyr, turforslag langs sjøen og ikke minst kajakk, sier Dag Terje Klarp Solvang.  
 7. Actionfylte aktiviteter: – Vi ser også at folk er opptatt av turer med litt tøffere aktiviteter enn før. Interessen for toppturer på ski, fokus på skredvett, hundekjøring og grotting har blitt økende etter pandemien og vi tror at det også vil være populært i det nye året, sier DNT-sjefen.
 8. Naturvern: – Jeg er helt sikker på, og veldig glad for, at bevisstheten vår om naturkrisa kommer til å øke i likhet med klimakrisa. Vi må ta vare på det vi er glade i, og vern om naturen er helt avgjørende for vår eksistens. Vi fikk en god julegave i desember med FNs historiske naturavtale. Den tar vi med oss i 2023, sier Dag Terje Klarp Solvang.  

– Husk at ingenting slår naturen når det gjelder å koble av og å skape en lomme av ro dersom verden føles vanskelig og omgivelsene krevende. Det kan vi trenge alle sammen, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. Foto: Monica Hägglund Larsen

Fakta: Den Norske Turistforening

 • Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag.
 • Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer. 
 • DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →

1 thought on “Trender i 2023: enkelt friluftsliv, færre kjøp og mer gjenbruk

Comments are closed.