Snøskredfaren varierer i Nord- og Sør-Norge. Det er betydelig skredfare på Vestlandet i starten av påsken. I Nord-Norge går det mot lav skredfare i starten av påsken.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler alle å lese varslet på varsom.no og gjøre egne vurderinger av den lokale snøskredfaren.
Sør-Norge: Stort sett oversiktlige forhold
Med unntak av regionene Indre Sogn og Jotunheimen har forholdene i Sør-Norge vært ganske oversiktlige og forutsigbare den siste tiden, melder NVE i en pressemelding.
Det har vært nokså mildt, så nysnøen som har kommet den siste tiden har stabilisert seg raskt.
– Indre Sogn har den mest krevende situasjonen nå for deg som skikjører, sier snøskredvarsel i NVE Emma Julseth Barfod.
– Her er det et vedvarende svakt lag med store rimkrystaller som ligger og lurer under store fokksnøflak. Flakene over er ganske kompakte og tykke, som gjør at det skal en del til å påvirke det svake laget under. Men hvis det først kollapser vil skredene kunne bli store.
Nord-Norge: Går mot stabile forhold
Den siste tiden har det vært mye vær som har ført til en del skredaktivitet. Det gikk våte skred i lavlandet og tørre flakskred i høyden, for det meste i nord og øst-vendte leformasjoner.
Nå virker det som at flakene har stabilisert seg og skredfaren er avtagende nå som været roer seg.
– Det ser ut til vi går mot en lav skredfare i store deler av Nord-Norge nå i starten av påska, sier Barfod.
– I skredterreng kan man aldri utelukke skred. Mot de høyere toppene vil det også være mer usikkert, da vi har få observasjoner derifra.
Følg varsom.no
På varsom.no finner du daglige snøskredvarslinger oppdateringer.
I områder der det er meldt mye vær vil skredfaren øke raskt, og det vil være fare for store naturlig utløste skred.
I Indre Sogn kan skred potensielt også bli svært store. Igjen med unntak av Indre Sogn og Jotunheimen vil skredfaren avta raskt i Sør-Norge, når været gir seg.
– Forholdene kan endre seg raskt. Hold deg oppdatert på snøskredfaren for hver enkelt region på varsom.no, oppfordrer Barfod.