Tapas på tur – småretter og fingermat uten ild

> Lesetid: 3 minutter <

Det skal ikke mye til for å lage en god tapas-tallerken. Disse tapasrettene kan lages uten primus eller bål.

Med litt forberedelser kan alt dette tilberedes ute. Tapasretter kan varieres, mikses og matches, lag det du ønsker.

Tapas kommer fra det spanske kjøkken, det er småretter og fingermat. Tapas kan være alt fra små, uformelle, enkle retter til avansert servering i verdensberømte restauranter. Tapas kan minne om det som i Midtøsten kalles méze.

Dette trenger du: Kniv og fjøl

Spises som de er:

Ost: Kjøp harde oster som manchego, halvfast ost med krydder som mahón med paprika, eller blåmuggost som for eksempel queso de cabrales.

Spekemat: Serrano og iberico er typiske spanske spekeskinker. Fuet er en tynn og litt mykere spekepølse, og chorizo og pepret salchichon er mer krydra alternativer.

Frukt og grønt: Druer, (cantalope- eller honning-)melon, fikner og dadler er gode smakskombinasjoner til ost og skinke. Oliven er knallgodt, og er en tapas-rett i seg selv.

Urter: Har du mulighet til å ta med friske urter også, anbefaler vi basilikum og mynte. Det smaker godt til det meste.

Brød: Surdeigsbrød, gjerne lyst og luftig, gir en lett og syrlig smak som passer til tapas.

Dyppesaus: Aioli kan lages fra bunnen hjemme, men man kan også kjøpe en ferdigvariant. Olivenolje, salt og pepper er også knallgodt på brødet. Honning eller søt balsamico smaker godt til ost.

Tapas kommer fra det spanske kjøkken, det er småretter og fingermat. Foto: Turmat fra hele verden


Preparerte småretter:

Mulig ekstrautstyr: Bolle og sleiv/visp, morter (eller annet moseredskap), frysepose.

Skinke og melon: Spekeskinke kan surres rundt biter av cantalopemelon.

Fiken og ost: Queso de cabra, en myk hvit geitost, er godt med søte fikner. Skjær fiken i båter og plasser oppå terninger av osten. Ha gjerne litt honning og hakket mynte på i tillegg.

Pan con tomate – brød med tomat: Hvis brødskiva er litt tørr og hard, er det bare fint. Del en stor saftig tomat i to, og gni tomatkjøttet mot brødskiven slik at tomaten moses godt inn i brødet. Tomatskallet som blir igjen pleier spanjolene å kaste. Dryss over olivenolje, salt og pepper. Her kan du også legge på en ansjos, for ekstra smak.

Tapenade: Dette er også en dyppesaus som du kan få kjøpt ferdig, men den er superlett å lage selv ute også. Bruk den til å dyppe brød i.
Finhakk og bland ca 300 g svarte oliven uten stein, 1 liten hvitløk, 5 små soltørkede tomater, 8 små blader basilikum, 2-3 ansjosfileter (og litt olje fra ansjosboksen) og litt pinjekjerner. Bland inn 2-3 spiseskjeer olivenolje til slutt. Det gjør ikke noe om konsistensen blir litt grovere enn man får til i en blender, for smaken kommer uansett godt frem.

Tomat og mozzarella: Skjær tomat og mozzarella i skiver, dryss over olivenolje, hakket basilikum, og godt med salt og pepper.

Enkel gazpachosuppe: Dette er en kald tomatsuppe som ofte serveres i små glass. Hakk opp alle ingrediensene så fint du klarer, og mos sammen i en bolle eller pose til suppekonsistens.

Dette trenger du: Bruk 0,5 agurk, 1 rød paprika, 1 rød chili, 1 fedd hvitløk, 5 store tomater uten skinn (eller 2,5 dl tomatjus), 1 liten rødløk, hakket basilikum, saften av en lime, 2 ss olivenolje, godt med salt og pepper.

Cherrytomatsalat: Bland cherrytomater, hakket rødløk, basilikumblader, mynteblader, oppsmuldret queso de cabra (eller annen myk, hvit ost) og opprevet hjertesalat.

Slik gjør du: Mos 1 fedd hvitløk inn i 2 ss olivenolje og dryss over salaten med salt og pepper. Smaker godt med søt balsamico til.

Salmón noruego (ok, denne tittelen er funnet på for anledningen..): Smør ost (for eksempel snøfrisk) på en lefse, og legg røkelaks, avokado, agurk og litt pepper i en stripe på tvers av lefsa. Rull sammen lefsa slik at du får fyllet på langs, og skjær den i passe biter.

Tapas-kulturen har spredt seg til mange land, og man finner som regel flere tapasbarer i de fleste større europeiske byer.

Fakta: Tapas

Fingermat: I dag kaller vi et utvalg fingermat som er skapt for å deles for tapas. Rettene består gjerne av spanske ingredienser.

Opprinnelse: Ordet tapas kommer av det spanske verbet tapar, som betyr å dekke til. En av de mest utbredte oppfatningene er at man ved kysten sør i landet brukte å dekke til drinken med en brødskive eller skål oppå glasset for å unngå fluer. Etter hvert begynte man å legge smakfulle små biter og snacks på brødskiven eller skålen. Maten man la oppå ble stadig mer forseggjort, og derfra utviklet tapas-kulturen seg.

Kultur: Tapas-kulturen er godt tilpasset et land med lange, varme somre. I varmen spiser man gjerne ikke så tunge og store måltider mens solen er oppe. Tapas-retter på ettermiddagen er både smakfullt og praktisk for å stille noe av sulten fram til en eventuell større middag, cena, som gjerne ikke spises før etter kl 21 på kvelden, ofte enda senere. Tapas har de senere år blitt veldig populært i Norge.

Kilde: snl.no

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

Profil

Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

About Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

View all posts by Turmat fra hele verden →