Er du eventyrlysten, kan du ta med din hjertevenn på dette kjærlighetssporet

> Lesetid: 3 minutter <

Turen opp er lett. På toppen kan dere drikke champagne helt i fred. Og på vei ned kan dere, hånd-i-hånd, tegne kjærlighetens symbol i terrenget.

Midt i et eldorado av topptur-muligheter ligger Gjendehøe. Denne sukkertoppen ved Gjende er en fin liten sak, en snill topp i Jotunheimen med fine stier og herlig utsikt, langt fra spektakulære rampestreker, tøffe trolltunger og bildevennlige hengekøyer.

Denne unnselige lille rakkeren vil aldri vinne Instagram eller trende på Twitter.

Nettopp derfor er den et fint turmål.

 • Går du opp på toppen og ned utenfor merket sti vil du lage ditt eget hjerte.
 • Går du opp på toppen og ned utenfor merket sti vil du lage ditt eget hjerte.

Lillesøster i fjellmassivet

Fra toppen er det utsikt ned til Gjende og Gjendesheim. Lille Gjendehøe ligger midt imellom alt. I en retning: Besseggen, Veslefjell og 2000-meteren Besshøe, i en annen: Knutshøe og Gjendealpene. Og på andre siden av Valdresflye: Sikkilsdalshøa på 1778 og Heimdalshøe med 1843 meter over havet.

Det er nok av massive topper som lokker en fjellfarer.

Med sine 1257 meter over havet er Gjendehøe lillesøster i fjellmassivet.

Det er ikke sikkert du har lagt merke til den engang.

Ligg i lyngen. Nyt.

Er du i området for å ta rekken av 2000-meterstopper i Gjendealpene, klyve opp Knutshøe eller takle Besseggen eller Bukkelægeret, kan du legge til denne på en hviledag.

Toppen er enkel. Innbydende. Her er det god plass for drømmer og flørting. Om du er to på tur.

Her oppe kan dere finne ro og fred, dingle med beina fra en stein mens dere titter på køen av fotturistene på vei ned fra Besseggen.

Lag noe varmt på turkjøkkenet eller del en pose smågodt. By på hjertesjokolade, fyll koppen med noe godt.

Spark av klamme tursko. Ligg barbeint i lyngen.

Se på himmelen og skyene som driver forbi. Føl naturens ro. Send gode ord frem og tilbake.

La vinden gi dere frysninger, kjenn sola varme, finn hvilepulsen. Hold hender. Nyt.

Villsporet rett ned

Gå gjerne samme vei tilbake, men tar du sjansen på villsporet rett ned vil GPS-sporet belønne deg med et hjerte, som et evig digitalt kjærlighetstegn, klar for deling i sosiale medier og årevis med god mimring.

Opp er greit nok. Start ved Valdresflye, ved Leirungsvegen, grusveien inn mot hyttene og setrene ved Nedre Leirungen, mellom Gjendehøe og Knutshøe. Følg grusveien innover, og etterhvert sti rundt og opp på Gjendehøe.

Her er toppen. Finn en fredelig plass. Nyt.

Her er fjellets ro.

Ned starter villsporet, eventyret og galskapen. Sporet går ikke fra selve toppen, det starter noen hundre meter retning øst-sørøst fra det høyeste punktet.

Sjekk kartet nøye og finn riktig renne, denne går svakt på skrå nord/nord-vestover før den dreier mer direkte nord. Det er ingen sti her, men terrenget er tydelig på hva man bør velge. All ferdsel her er på eget ansvar. Ta det med ro og gjør gode vurderinger.

Snu om du er i tvil.

Hjertespor til neste jubileum

Er forholdet sterkt er du trygg. Er du usikker, kan noen fremskutte ekspedisjoner på egenhånd være fornuftig for å ikke risikere for mye. Pass på at den som sitter igjen har nok smågodt.

Ta gode veivalg til terrenget flater ut, finn stien som går her nede og hold hender tilbake til utgangspunktet.

Så er det bare å oppsøke nettdekning, dele bragden og hente frem hjertesporet ved neste jubileum.

Og holdt det ikke, er det uansett en fin tur og en god historie. Lykke til!

Her er naturens ro. Spark av deg klamme tursko og legg deg ned i lyngen. Kjenn sola, la vinden fly forbi, finn hvilepulsen. Nyt.

Turen: Hjertesporet Valdresflye – Gjendehøe og tilbake

 • Mål: Gjendehøe 1257 moh.
 • Avstand: Cirka 9 kilometer
 • Stigning: cirka 250 høydemeter
 • Estimert tid: 2-4 timer.
 • Opp: Følg grusvei og sti.
 • Ned: samme vei, eller villsporet rett ned, retning nord/nordvest, på eget ansvar.
 • Utgangspunkt for turen: Leirungsvegen. Grusvei som tar av vestover fra Valdresflye (fv. 51) midt imellom Vargbakken parkering (utgangspunktet for Knutshøe) og Besseggen Fjellpark Maurvangen.
 • Alternativ rute: Båt over Gjendeosen, direkte opp og ned, totalt 5-6 kilometer, men da med annet GPS-spor som resultat. Turen er uansett fin.
 • Tips: Dette er også en flott tur med barn.
 • Kart: Gjendehøe på Norgeskart.
GPS-sporet kjærlighetsstien
Kjærlighetsstien. Formen blir tydeligere (stiplet linje) om du ikke fristes ut på sletta ved enden av villsporet. Det hjelper ikke å virre rundt med kameraet heller (toppen).
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →