Drukning: Ti personer omkom i august

> Lesetid: 2 minutter <

37 personer har druknet i Norge i sommer, viser Redningsselskapets statistikk.

Elleve personer druknet fra fritidsbåt mellom 1. juni og 31. august. Det inkluderer én ulykke med kite og én kajakkulykke.

Alle de omkomne er menn, i alderen 18 til 94 år.

Elleve personer mistet også livet etter å ha falt i vannet fra land i sommer. Sju av disse ulykkene skjedde i elver, blant annet i forbindelse med turgåing og fiske. Det var ni ulykker under bading i sommer. Av disse var det to barn på fem år, og ett barn på 13 år.

Det har også vært tre dykkerulykker, hvorav to skjedde under fridykking. To personer har omkommet fra yrkesfartøy, og en person omkom under et forsøk på å redde et barn.   

Så langt i år har 64 personer mistet livet i drukning. Det er like mange som på samme tidspunkt i fjor.

Møte om handlingsplan

– Hver eneste sommer mister mellom 30 og 40 personer livet i drukningsulykker i Norge, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet i en pressmelding. 

– Det viser viktigheten av Regjeringens beslutning om å etablere en nullvisjon for alle typer drukningsulykker, og at det haster med å få på plass en nasjonal handlingsplan for dette.

Nærings- og fiskeridepartementet har innkalt Redningsselskapet, Flyte og flere andre organisasjoner til et første innspillsmøte om handlingsplanen 18. september.

Ulykkene i august

  • Troms og Finnmark – yrkesfartøy: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt over bord fra en fiskebåt i Langfjorden i Alta kommune.
  • Nordland – fritidsbåt: To unge menn på 18 og 19 år omkom i en båtulykke ved Meløy. Det var totalt ni personer i båten som traff land i stor fart.
  • Vestland – dykking: En mann i 30-årene omkom under fridykking ved Litlesotra i Øygarden kommune.
  • Vestland – fall: En kvinne på 72 år omkom etter å ha falt i ei elv under tur i Aurlandsdalen i Aurdal kommune.
  • Vestland – fall: En mann i 50-årene ble funnet livløs i sjøen ved en campingplass i Odda.
  • Vestland – bading: En fem år gammel gutt omkom i en badeulykke i Movatnet i Norheimsund.
  • Rogaland – dykking: En godt voksen mann, som dykket alene, omkom i Hafrsfjord i Stavanger.
  • Viken – fritidsbåt (kajakk): En mann på 94 år ble funnet omkommet i vannet etter en kajakktur på Langen i Nordre Follo.
  • Vestfold og Telemark: En eldre mann ble funnet omkommet i sjøen i Færder kommune. 

– Å skape endring tar tid, derfor må arbeidet med en nasjonal handlingsplan for å forebygge drukning starte i dag. Vi er klare til å bidra med all vår kompetanse og erfaring, sier Grete Herlofson.

  

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →