#folk: Enslaved-trommis om musikk: – Naturens egne lyder trumfer all musikk.

> Lesetid: 5 minutter <

CATO BEKKEVOLD

 • Født: Ja, 1968
 • Bosted: Trondheim
 • Familie: Kone, en datter på 2 år
 • Jobb/yrke: Freelancer/musiker
 • Instagram/sosiale medier: Prøver å følge opp FB, men er slapp på Insta.

 

Friluftsbakgrunn: Min far tok meg med på tur, og spesielt fisketur da jeg var liten. Gikk også mye på ski. Prøver å overføre friluftsinteressen til datteren. Hun trives ute. Kona er tyrkisk og bymenneske, så hun liker seg ikke så godt ute med mindre vi snakker strand. Det orker ikke jeg. Kjedelig!!!!

Hva slags opplevelser søker du?

– Primært fiskeopplevelser. Alt det andre får man uansett.

Hva har du i sekken?

– Kommer selvsagt an på turens lengde, men regner med at vi snakker overnatting. Foruten klær, sovepose, telt, liggeunderlag, mat, kokeutstyr og alt det obligatoriske tar fiskeutstyr opp mesteparten av plasser og vekta. Det er det eneste jeg aldri kjører kompromiss på. Jeg tipper jeg har med 3-4 ganger mer enn menigmann. Helgarderer alltid utstyrsmessig.

En ting du ikke klarer deg uten på tur?

– Solbriller.

(teksten fortsetter etter bildet)

Cato Bekkevold var trommeslager i Enslaved fram til 2018. Enslaved er et norsk progressivt ekstremmetal-band med tekster som omhandler nordisk mytologi, vikinger og natur. Foto: Privat
Bildet er tatt på nyåret 2016 i minus 32 grader. – Filmet for en fjellfiske-DVD og fisket uten votter i seks timer, forteller Cato Bekkevold om bildet. Foto: Privat

Tre favorittområder?

– Tydal, Engerdal, Lierne.

På merket sti, eller villspor?

– Lengst mulig unna andre folk. Helst ikke mobildekning.

Alene, eller sammen med andre?

– Gjerne alene, eller med maks et par likesinnede kompiser. Folk som ikke er like fanatiske sportsfiskere som meg blir nok en dårlig match.

Savner på tur: Ei god seng. Har skiveprolaps, så ryggen er ofte helt av etter en tøff tur dersom jeg har ligget litt skjevt. Må ofte krabbe ut av teltet.

Langt og hardt eller kort og komfortabelt?

– Langt og hardt, eller kort og comfy: Høres ut som et spørsmål til homofile. Blir helst tøffe turer av lengre varighet med gutta, men med datteren på tur blir det veldig kort. Så jeg tar ferie fra ferien og drar til fjells med kompiser mens kone og barn grilles på ei strand.

(teksten fortsetter etter bildet)

Fisketur: Cato Bekkevold fyller sekken med fiskeutstyr og søker fiskeopplevelser: – Alt det andre får man jo uansett. Foto: Privat
Cato Bekkevold fyller sekken med fiskeutstyr og søker fiskeopplevelser: – Alt det andre får man uansett. Foto: Privat

Din verste turopplevelse?

– Jeg og en kompis var til fjells ei uke for å fiske svært røye på isen på tidlig 90-tall. Det blåste hatter og høy i ei uke, så det ble brakkesjuke i teltet i stedet for fiske. Teltet blåste ned og isfiske var knapt å tenke på. Vi klarte oss fint, men vi fikk jo ikke fisket.

Din beste turopplevelse?

– Har hatt mange fine, men sist sommer var vi noen kompiser som gikk drøyt 8 mil fra vann til vann og fisket ei uke. Basecamp 2 dager ved et større vann, og foretok kortere turer til småvann i nærheten med lett oppakning. Så knapt folk, og fikk bra med fisk. Var knalltur!

Drømmeturen?

– Taimyr.

Et område du ikke har vært, men ønsker å besøke?

– Regner med at vi snakker Norge. Pasvik kanskje?

En ting du misliker på tur?

– Mygg, men den må man bare tåle. Greit når man er i bevegelse, men slitsomt når man fokuserer på fiskinga.

Hva savner du når du er på tur?

– Ei god seng. Har skiveprolaps, så ryggen er ofte helt av etter en tøff tur dersom jeg har ligget litt skjevt. Må ofte krabbe ut av teltet.

(teksten fortsetter etter bildet)

Storfisker og trommis Cato Bekkevold deltok i TV2s satsing «Alene» i 2017 - hvor deltakerne måtte klare seg alene i villmakrne. Foto: Privat
Storfisker og trommis Cato Bekkevold deltok i TV2s satsing «Alene» i 2017 – hvor deltakerne måtte klare seg alene i villmarken. Foto: Privat

Musikk eller podcast på tur, ja eller nei, anbefaling?

– NEINEINEI!!!!! Naturens egne lyder trumfer all musikk.

Papirkart, gps eller app?

– Har alltid med kart og en GPS, men bruker det ikke så ofte. Orienterer heller etter terrenget. Under tregrensa er det selvsagt verre. Men i tåke er GPS gull å ha. Bare man husker batterier da.

Tips til en god friluftsopplevelse i en travel hverdag?

– Sopptur en solskinnsdag i august/september.

Friluftslivet er i stadig endring, hva er viktig for deg?

– At naturen fortsatt holdes intakt og ikke strømlinjeformes slik at tilgjengeligheten blir for enkel. Med for mye trafikk i sårbare fjellområder blir naturen taperen. Dyrene rømmer, fiskevannene tømmes og søpla flyter.

Noe annet du vil legge til?

– «Aldri på tur? Alltid sur!». T-skjortemotiv man tar på seg når kona foreslår helgeshopping eller å besøke ei venninne med jevngammel unge når været er fint, fjellheimen lokker og fisken vaker.

(teksten fortsetter etter bildet)

Verste turopplevelse; – Jeg og en kompis var til fjells ei uke for å fiske svært røye på isen på tidlig 90-tall. Det blåste hatter og høy i ei uke, så det ble brakkesjuke i teltet i stedet for fiske. Teltet blåste ned og isfiske var knapt å tenke på. Vi klarte oss fint, men vi fikk jo ikke fisket. Bildet er fra en annen tur, hvor fangsten var verdt et bilde. Foto: Privat
Verste turopplevelse; – Jeg og en kompis var til fjells ei uke for å fiske svært røye på isen på tidlig 90-tall. Det blåste hatter og høy i ei uke, så det ble brakkesjuke i teltet i stedet for fiske. Teltet blåste ned og isfiske var knapt å tenke på. Vi klarte oss fint, men vi fikk jo ikke fisket.
Bildet er fra en annen tur, hvor fangsten var verdt et bilde. Foto: Privat

DETTE ER CATO BEKKEVOLD

Cato Bekkevold er en norsk musiker, skribent, foredragsholder og sportsfisker. Han kjent fra band som Red Harvest og Enslaved. Han er vokst opp på Haugerud i Oslo.

I en årrekke skrevet i tidsskrifter om sportsfiske som Alt om fiske, Jakt og fiske og Villmarksliv. Han har også gitt ut flere bøker, blant annet «Bruk gummi» som omhandler moderne sportsfiske med agn av gummi, utgitt på Vega forlag.

Cato Bekkevold har også medvirket i flere dokumentarfilmer om sportsfiske, blant annet i TV-serien Lars og Lars, og i 2017 tok han TV2s utfordring «Alene», hvor deltakerne ble dumpet i villmarken for å klare seg på egenhånd.

ENSLAVED

Enslaved er et norsk progressivt ekstremmetal-band som ble dannet i Sveio i 1991. Tekstene omhandler nordisk mytologi, vikinger og natur. Cato Bekkevold var trommeslager i bandet fra 2003 til 2018.

 • 2004: Isa (Tabu Recordings, Candlelight Records)
 • 2006: Ruun (Candlelight Records)
 • 2008: Vertebrae (Indie Recordings)
 • 2010: Axioma Ethica Odini (Indie Recordings)
 • 2012: RIITIIR (Nuclear Blast)
 • 2015: In Times
 • 2017: E

 

RED HARVEST

Red Harvest har et stort publikum internasjonalt og er blant Norges mest anerkjente innen industriell/støy-relatert metal. Cato Bekkevold var trommeslager i bandet fra 1989 til 1997.

 • Nomindsland (Black Mark, 1992)
 • There’s Beauty in the Purity of Sadness (Voices of Wonder, 1994)
 • The Mastürnation (Voices of Wonder, 1995)
 • Hybreed (Voices of Wonder, 1996)

 

Filmer/DVD

 • 2006: Jakten på storrøya (dokumentarfilm)
 • 2008: Storfiskkongen Cato Bekkevold (dokumentarfilm)
 • 2009: Laksefeber (dokumentarfilm)
 • 2016: Fjellfiske etter ørret og røye

 

TV

 • 2017, Alene TV2: Ti personer flyttet ut i villmarka i Nord-Norge for å overleve helt alene – uten verken mat eller kontakt med omverdenen. Omgitt av vill natur, salt sjø, fjell og åpen himmel, skulle deltakerne fange sin egen mat, lage seg en leirplass og rett og slett overleve så lenge som mulig. Den som sto igjen helt til slutt, stakk av med premien.
 • Deltakerne hadde med seg hver sin sekk med enkelt utstyr: Kroker og snøre (men ingen fiskestang), en tarp og noen klær.

Spellemannspris

 • Totalt har Enslaved gitt ut tolv studioalbum og vunnet fem Spellemannpriser og en Alarmpris for albumene: Spellemannprisen 2004 i klassen metal/tungrock for albumet Isa, Alarmprisen 2005 i klassen metall for samme album, Spellemannprisen 2006 i klassen metal for albumet Ruun, Spellemannprisen 2008 i klassen metal for albumet Vertebrae, Spellemannprisen 2010 i klassen metal for Axioma Ethica Odin og Spellemannprisen 2017 i klassen metal for albumet E.
 • I tillegg har de vært nominert til fire Spellemannpriser: i 2000 for Mardraum: Beyond the Within, i 2003 for Below the Lights, i 2012 for RIITIIR og i 2015 for In Times.
 • I 2011 fikk Enslaved Norsk Artistforbunds Ærespris, som første metal-band.

 

Stjal en sau

 • Politisk: Enslaved har tidligere stjålet en sau («lastet ned» en sau) tilhørende daværende Venstre-leder Lars Sponheim i protest mot partiets politiske forslag rundt ulovlig fildeling. «Venstre mener nemlig at fildeling av musikk bør bli lovlig, noe Grutle Kjellson og Ivar Peersen fra Enslaved synes er helt feil», skrev de på YouTube hvor et klipp fra stuntet deres er lagt ut. Aksjonen var i regi av kampanjen «Piracy Kills Music» og sauen ble levert tilbake etter et besøk med presse på stortinget.

KIlde: Wikipedia / Cato Bekkevold

 

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →