Klimaavtrykk: Grønn transport, utlån og gjenbruk hos Marius på Gjendesheim

> Lesetid: 4 minutter <

– I stedet for at det står en masse dyrt utstyr i boden hjemme, kan du leie av oss når du har behov, sier bestyrer Marius, som også har klær til de som har glemt dette.

Det grønne skiftet har kommet til Gjendesheim med bestyrerne Anne Katrin Taagvold og Marius Michael Haugaløkken. De er de siste i rekken av bestyrere etter Anders Rusnes, som åpnet dørene til Gjendesheim for første gang i 1878. En del av det opprinnelige bygget står fortsatt på Gjendesheim, men mye har endret seg på 140 år.

(saken fortsetter etter bildet)

Gjendesheim er klar for vinterturistene. Foto: Kjell Erik Reinhardtsen

Litt ledig tid

Det er 14. februar og Marius sitter i bilen når han ringer for å svare på spørsmålene som er sendt Gjendesheim på mail.

– Det er enklere om vi kan gjøre det slik. Det er i bilen jeg har litt ledig tid. Lørdag åpner vi, sier Marius, som har kone i jobb, tre barn – og ansvar for 185 sengeplasser på Gjendesheim.

Her har han vært siden 2011. Hytta er sertifisert miljøfyrtårn, og Marius har styrket profilen med utleie og smarte gjenbruksløsninger, grønn transport – og solcellepaneler til de nye ladestasjonene for elbil. Blant annet. Han ønsker et skifte for reiselivet – og fokuset er grønt.

Kastet ut flaskevannet

Størst oppmerksomhet fikk nok Gjendesheim i 2017 da Marius kastet ut dyrt, langreist flaskevann og erstattet det med gjenbruksflasker med skyhøy pant – for å unngå «å prakke på dem (turistene) en flaske til som de ikke trenger», som han sa til Dagbladet.

– Hvis folk kjøper flaska for 150 kroner og ikke trenger den, kan de selge den tilbake for 140 kroner. Da sitter jeg igjen med en tier som dekker inn det å koke og vaske flaskene.

– Vi har jo verdens reneste vann rundt oss, og rent vann i springen.

LES OGSÅ: Fantastiske Besseggen vinterstid – 7 timer, 21 km og 700 høydemeter

Store investeringer – i et miljøperspektiv

Vintersesongen går fra vinterferien i februar til 1. mai. Da holder Marius hytta sammen med 3-5 ansatte for å ta imot opptil 80-90 gjester i døgnet. Da har de kun én bordsetning, og håper folk som ikke kjenner hverandre finner den gode tonen rundt bordet. Han har utleie av randonee-utstyr, fjellski, skredutstyr, fatbikes og truger. Han tilbyr guidede toppturer, kurs og aktiviteter, gjerne i samarbeid med Gjendeguiden. Og skal du kun på én eller to toppturer vil Marius leie deg utstyret:

– Det er en langsiktig tankegang, et miljøperspektiv. Det er bedre at vi investerer i utstyr og at det blir brukt, enn at hver enkelt skal bruke en masse penger på utstyr som bare blir stående hjemme i boden, sier han. – På denne måten blir klimaavtrykket mindre.

Satsingen er omfattende, og Gjendesheim har en rik utstyrs-park:

  • 50 par fjellski med sko og feller
  • 25 par randoneeski med skredutsyr
  • 10 par truger med staver
  • 5 fatbikes for vinterføre
  • 14 fulldempede stisykler
  • 6 elektriske stisykler

I tillegg kan du leie transportpulk med drag, og fjellklær.

– Fjellklær?

– Ja, det er jo det de fleste glemmer hjemme: Skalljakke eller -bukse – eller den varme genseren. I stedet for at du skal kjøpe nytt, kan du leie det her, sier Marius, som også har ryggsekker.

Som det heter i presentasjonen av Gjendesheim:

«Jo flere år ei jakke, bukse eller en ryggsekk er i bruk før utstyret blir erstattes av et nytt, jo mindre blir produktets økologiske fotavtrykk. Å kjøpe nytt fjellutstyr for en tur eller to er verken en god løsning for lommeboka eller miljøet.»

Plastprosjekt

Det neste er å gå løs på plasten.

– Alt av plast skal ut og byttes med bionedbrytbare alternativer, for eksempel søppelsekkene i publikumsområdene. De blir byttet ut.

I dette grønne skiftet ligger også ønsket om kortreist mat: – Vi har et godt samarbeid med lokale aktører. Det gir oss kortreist mat, sesongvarer, kjøtt og grønnsaker av god kvalitet.

(saken fortsetter etter bildene)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

TURTIPS, VINTER: Heimdalshøe 1843 moh.

– Har du noen gode turtips til de som vil prøve seg på noe annet enn Besseggen?

– Heimdalshøe, den er ikke helt 2000 meter, men har en fantastisk utsikt, det er en lettgått tur på 5-6 timer fra Gjendesheim. Den brukes mye på kurs, da man kan gå opp som nybegynner og komme ned med litt erfaring. Dette er en tur man lærer mye av.

– Hvordan er skredfaren på denne turen?

– Denne er lite utsatt for skred, men det er noen bekkedaler man skal være forsiktige med.

TURTIPS, VINTER: Besshøe, Rasletind eller Høgdebrotet

– Ellers kan jeg anbefale Besshøe – den er kanskje best på fjellski da det er en litt lang tur, den er litt langtekkelig.

– Etter 1. april, når Valdresflya åpner kan man kjøre opp dit og gå til for eksempel Høgdebrotet eller Rasletinden, det er fine turer.

– Får du tid til turer selv?

– Ja, gjerne om høsten da jeg er interessert i jakt og fiske, og prøver å dyrke de hobbyene. Ellers prøver jeg å ta med barna ut innimellom, så de ikke blir slike som bor midt i fjellheimen uten å komme seg ut, sier Marius, som går en travel tid i møte på Gjendesheim, først med vintersesongen, deretter sommeren med en sesongtopp i midten av juli da hele 16-17 ansatte på bidrar til at Gjendesheim gir gjestene den opplevelsen de ønsker, med fokus på miljø og klimaavtrykk.

Men først skal han gjøre Gjendesheim klar til vinterens første gjester; de som leier sykkel, tar lange skiturer på lånte ski eller oppsøker et islagt Gjende, spektakulære Besseggen eller 2000-meteren Besshøe, går til topps på Heimdalshøe eller søker til Gjendealpene, har glemt skalljakka eller forlagt vannflaska. På Gjendesheim møter du Marius og gjengen, og de finner nok en løsning – en grønn løsning.

 

Eller hva med en tøff sommerutfordring: Besseggløpet, fra Memurubu til Gjendesheim over eggen

 

Turtips fra Marius Haugaløkken, hyttevert på Gjendesheim.

 

FOTO DENNE REPORTASJEN:

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →