Faregrad 4: – Det er ikke tiden for å oppsøke skredterreng nå

> Lesetid: 2 minutter <

Det er snøskredfare i store deler av landet. Det vil være svært lett å løse ut store skred i fersk snø, også på avstand. Ferdsel i eller nært skredterreng anbefales ikke.

Det er betydelig høy snødskredfare i Nordreisa og Nord-Troms. Politiet fraråder all ferdsel i fjellet, melder Nordreisa kommune.

Advarselen er sendt ut på sms til alle telefoner i området. Advarselen er også sendt ut på engelsk:

There is a significant high risk of snow avalanches in Nordreisa and Nord-Troms. The police advise against all travel in the mountains. Be cautious!

Snøskredvarslene oppdateres daglig på varsom.no.

– Det er ikke tiden for å oppsøke skredterreng nå, og det kan dessverre ta lang tid før vi får stabile forhold i Troms og deler av Finnmark, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod, i en pressemelding fredag 31. mars.

Fire personer mistet livet i tre skred i Troms fredag ettermiddag.

Røde Kors oppfordrer på Twitter alle om å avlyse planlagte turer i terreng som kan rammes av skred.

Skredvarslingen oppfordrer til å følge med på Varsom. Der kommer nye varsler for de neste dagene ut klokken 16.00. I tillegg legges det forløpende inn ferske observasjoner.

Svært lett å løse ut skred

Lørdag 1. april er det faregrad 4 for snøskred: Stor snøskredfare. Det vil være svært lett å løse ut skred i den ferske snøen fra de siste dagene. Skred kan bli store til svært store, heter det i varslingen.

Skredproblemet beskrives som vedvarende svake lag: Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus.

Fjernutløsing forventes, unngå ferdsel i eller nært skredterreng der det ligger fersk snø.

Skredfaren øker raskt

Det er et svakt lag under de store ferske flakene fra torsdag og fredag. Dette gjør at flakene er ekstra ustabile og det vil også hindre flakene å stabilisere seg.

– Det er også viktig å merke seg at skredproblemet med store ferske flak har lagt seg i sør-vendte sider. Dermed vil faren for skred raskt kunne øke når sola kommer frem. Bratte lune solvendte sider må en da ha spesielt god avstand til, forklarer Barfod.

Skrevarsel fra NVE. Skjermbilde: varsom.no. Montasje: Magasinet Villspor

Skredvarsel for Troms: Det vil være svært lett å løse ut store skred i fersk snø, også på avstand. Unngå skredterreng. Enkelte naturlige skred kan løsne dersom sola får tak, melder varsom.no. Natt til fredag gikk flere skred på vei, blant annet i Sørskaret, på Grøtfjordfjellet og fra Breitinden på Kvaløya. Ved skredkontroll fredag morgen gikk det skred på vei i skredkontrollanlegget i Grøtfjorden.

Vintersnø i Sør-Norge

Det er kald snø i starten av påska, melder varsom.no. Da er det viktig å huske på at det tar lengre tid før fokksnøflak stabiliserer seg.

Voss, Heiane og Hardanger har lørdag farevarsel 3: Betydelig skredfare.

Skredproblemet er fokksnø og svake lag som kan føre til flakskred. Disse kan bli store nok til å begrave en bil eller et hus. Det er også varslet våt snø som kan føre til løssnøskred: store nok til å begrave et menneske. Ferdsel i slike områder medfører fare for liv og helse.

– Det er ekstremt farlig i år

– Det kommer garantert til å gå flere skred lørdag og søndag, sier ordfører i Nordreisa, Hilde Anita Nyvoll (Ap) til VG.

I Nordreisa er også snøskuterløypene stengt på grunn av skredfare.

– Vi håper SMS-varslingene vil gjøre folk ekstra oppmerksomme, sier Nyvoll.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →

1 thought on “Faregrad 4: – Det er ikke tiden for å oppsøke skredterreng nå

Comments are closed.