Med høstferien på trappene er det svært gledelig å oppsummere erfaringene fra annerledessommeren 2020: Nordmenn har vært svært flinke ute i naturen!
Ellen Hambro, Direktør i Miljødirektoratet
• Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Jeg må innrømme at jeg var spent før sommeren. Hvordan ville det gå når «alle» nordmenn skulle feriere i eget land? Ville det bli kø opp til fjelltoppene, søppel over alt, bæsj under enhver stein og vanskelig å holde avstand på strendene? Ville folk ta hensyn til naturen og ville vi få større press på sårbare områder? Vi vet at flere folk på tur betyr større press på naturen.
Miljødirektoratet har som ansvar å legge til rette for friluftsliv og å ta vare på sårbar natur. Før sommeren samarbeidet vi med de store friluftsorganisasjonene om å gi god informasjon og veiledning til befolkningen. Statens naturoppsyn har også innrettet oppsynet både med hensyn på brukernes ve og vel ute i naturen og for å følge utviklingen i sårbare områder.
Nærmiljøet mye brukt
Da Norge stengte ned i mars var vi en spesiell situasjon, og ulikt mange andre land fikk vi beskjed om å være hjemme og isolere oss fra hverandre, men samtidig fikk vi lov til å være ute på tur i nærmiljøet.
På forsommeren kom det undersøkelser som viste at svært mange nordmenn hadde planer om å oppsøke de mest kjente naturperlene vi har. Noen småproblemer fikk vi.
Ellen Hambro, Direktør i Miljødirektoratet
Vi i Miljødirektoratet vet at nærmiljøet er viktige for folk. En studie Norsk institutt for naturforskning har gjort av friluftslivet i Oslo viser at byparker og marka ble brukt nesten tre ganger så mye som vanlig under den første delen av Koronasituasjonen.
Stor pågang
På forsommeren kom det undersøkelser som viste at svært mange nordmenn hadde planer om å oppsøke de mest kjente naturperlene vi har. Noen småproblemer fikk vi, i juli la Juvasshytta ut på Facebook at de hadde så stor pågang at de ikke klarte å ta alle telefonene, og VG kunne melde om køkaos på enkeltdager på Preikestolen og Gaustadtoppen.
Vi leste også om bønder som hadde problemer med folk campet på innmarka. Og det har kommet mange meldinger om stor utfart i bymarkene og parkene i de store byene.
Folk viser hensyn
Nå når sommeren er over og vi har fått oppsummert erfaringene er jeg svært glad for at vi kan puste ganske lettet ut. Utfarten har ført til stor tilstrømming av folk på populære områder, men at folk stort sett har vist hensyn og fulgt friluftslivets koronavettregler. Dere har rett og slett vært veldig flinke!
Naturoppsynet har hatt flere anmeldelser av motorferdsel og brudd på naturmangfoldloven i sommer. Likevel er dette mindre enn fryktet, og økningen i hendelser er mindre enn økningen i utfart skulle tilsi. Bravo!
Likevel kan vi bestandig bli litt flinkere, allemannsretten inneholder både plikter og rettigheter du må kjenne god til, les gjerne mer om de her https://www.miljodirektoratet.no/for-private/friluftsliv-og-allemannsretten/
Nye muligheter
Nærmiljøet og den nære naturen har vært et satsingsområde for Miljødirektoratet i flere år, særlig i arbeidet med å sikre friluftsområder.
Rundt om i landet finnes rundt 2 500 friluftsområder som den norske staten har bidratt til å sikre for allmennheten. Områdene er kjøpt opp for folk flest, eller det er inngått langvarige avtaler om bruksrett for områdene. Mange av dem er valgt ut fordi de allerede er mye brukt av folk. Og de ligger over hele landet.
Nå har vi den friske høstlufta her, de flotte fargene og muligheter til turer, jakt, fiske, og sanking i naturen. Og nå når høstferien står for turen er det mange veldig fine markaområder som ligger der.
Jeg håper mange vil nyte godt av den flotte naturen vår og vil komme med en liten oppfordring: Prøv deg gjerne på en sti eller turmål du ikke har prøvd før, gjerne i nærområdet ditt, og del gode turtips til venner og bekjente.
Jeg er klar for nye turer, hva med deg?