– Deler av Hardangervidda har i dag vært uten mobildekning. Det understreker hvor viktig det er å ha med kart og kompass på turen, og å kunne bruke dette, sier Cathrine B. Hellum.
Hellum er nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps. Hun understreker at mobiltelefonen aldri vil kunne erstatte kart og kompass.
Tirsdag i påskeuken forsvant mobildekningen på deler av Hardangervidda.
– Selv om du har med deg mobilen på tur, så kan den gå tom for strøm eller du kan bevege deg inn i et område uten dekning. Og som vi har sett i området øst for Haukeliseter i dag, kan mobildekningen falle bort, sier Hellum.
– Da er det kun gammeldags kart og kompass som kan hjelpe deg å vite hvor du er, og å finne fram dit du skal på en trygg måte.
Det er avgjørende at man mestrer bruken av kart og kompass. Det kan redde liv.
Det hjelper ikke å ha kartet liggende nederst i sekken. Du må ha det fremme og trene på bruken av det, både på korte og lange turer.
Cathrine B. Hellum, Røde Kors
Røde Kors har laget en instruksjonsvideo: Slik bruker du kart og kompass.
Rolig påske så langt
Etter fire dager med beredskap i påskefjellet, kan Røde Kors konstatere at det har vært noe færre skader og redningsoppdrag sammenlignet med en normal påske.
Røde Kors har hatt 71 oppdrag så langt: 10 av disse har vært søk etter savnede personer, 53 pasientoppdrag og 3 innsatser i skred. I tillegg har 93 personer blitt behandlet for skader.
– Bruddskader, forstuinger og sårskader er de vanligste skadene i påskefjellet i år, sier Hellum.
– Hvis alle følger fjellvettreglene, sjekker vær- og skredvarsler jevnlig, og har med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre, håper vi den gode trenden med færre oppdrag fortsetter resten av påsken.
I de travleste fjellområdene er nærmere 1200 frivillige fordelt på 150 vaktstasjoner i forsterket beredskap, mens flere tusen frivillige er i hjemmeberedskap og kan rykke ut hvis det er behov for det.