Mobildekningen forsvant: – Kunnskap om kart og kompass kan være avgjørende

> Lesetid: 2 minutter <

– Deler av Hardangervidda har i dag vært uten mobildekning. Det understreker hvor viktig det er å ha med kart og kompass på turen, og å kunne bruke dette, sier Cathrine B. Hellum.

Hellum er nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps. Hun understreker at mobiltelefonen aldri vil kunne erstatte kart og kompass.

Tirsdag i påskeuken forsvant mobildekningen på deler av Hardangervidda.

– Selv om du har med deg mobilen på tur, så kan den gå tom for strøm eller du kan bevege deg inn i et område uten dekning. Og som vi har sett i området øst for Haukeliseter i dag, kan mobildekningen falle bort, sier Hellum.

– Da er det kun gammeldags kart og kompass som kan hjelpe deg å vite hvor du er, og å finne fram dit du skal på en trygg måte.

Det er avgjørende at man mestrer bruken av kart og kompass. Det kan redde liv.

Det hjelper ikke å ha kartet liggende nederst i sekken. Du må ha det fremme og trene på bruken av det, både på korte og lange turer.

Cathrine B. Hellum, Røde Kors

Røde Kors har laget en instruksjonsvideo: Slik bruker du kart og kompass.

Rolig påske så langt

Etter fire dager med beredskap i påskefjellet, kan Røde Kors konstatere at det har vært noe færre skader og redningsoppdrag sammenlignet med en normal påske.

Røde Kors har hatt 71 oppdrag så langt: 10 av disse har vært søk etter savnede personer, 53 pasientoppdrag og 3 innsatser i skred. I tillegg har 93 personer blitt behandlet for skader.

– Bruddskader, forstuinger og sårskader er de vanligste skadene i påskefjellet i år, sier Hellum.

– Hvis alle følger fjellvettreglene, sjekker vær- og skredvarsler jevnlig, og har med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre, håper vi den gode trenden med færre oppdrag fortsetter resten av påsken. 

I de travleste fjellområdene er nærmere 1200 frivillige fordelt på 150 vaktstasjoner i forsterket beredskap, mens flere tusen frivillige er i hjemmeberedskap og kan rykke ut hvis det er behov for det.  

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →