Nå kan turtøyet gjenvinnes: – Dette bidrar til en mer bærekraftig ressursbruk

> Lesetid: < 1 minutt <

Fra 1. januar 2025 skal kommunene legge til rette for utsortering av ødelagte tekstiler. Målet er å bruke tekstilene om igjen i nye produkter.

Dette er et grep for å få ned utslippene og redusere mengden avfall som går til forbrenning.

– Ved å sortere tekstilavfall separat, kan materialene gjenvinnes og brukes til å lage nye produkter, sier direktør Svein Kamfjord i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs i en pressemelding fra Samfunnsbedriftene.

– Dette bidrar til en mer bærekraftig ressursbruk og reduserer behovet for å produsere nye råmaterialer. 

Men: Det er ikke mange fabrikker som kan gjenvinne og bruke tekstilavfallet.

– Derfor vil det ta litt tid før alle ledd i verdikjeden henger godt sammen.

Reparasjon og gjenbruk

Ødelagte tekstiler sorteres separat og leveres i henhold til kommunens avfallsordning. Sjekk hva som gjelder i din kommune.

Se etter disse merkene der du leverer klær og tekstiler du ikke lenger trenger eller som er ødelagte. Illustrasjon: sortere.no

Kamfjord oppfordrer også til reparasjon og ombruk av tekstiler. – Ved å forlenge tekstilproduktenes levetid, reduserer vi behovet for å kjøpe nytt.

Han sier at det er viktig å unngå overforbruk, slik at vi kan ytterligere redusere tekstilavfall.

– Dette innebærer å tenke nøye gjennom behovene før man kjøper nye klær og tekstiler, og heller investere i produkter av høy kvalitet – gjerne brukte – som varer lenger. Ved å ta bevisste valg, kan vi alle bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Ødelagte, tilgrisete eller våte sko som ikke kan brukes som de er, kaster du i restavfallet. Våte og skitne klær og tekstiler kastes også i restavfallet.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →