Ti tips: Smått, smart og sikkert på tur

> Lesetid: 6 minutter <

Det du kan komme til å trenge, på tur bak hytta eller langtur i fjellheimen. 10 nyttige tips til ting du kan få bruk for, i tilfeldig rekkefølge:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Noen meter lerretstape/sølvtape

Sterk tape kan redde deg ut av de merkeligste kniper, men det kan være upraktisk å ha med seg en hel rull. Rull noen runder med sølvtape eller tilsvarende rundt termosen, skistaven eller batteribanken, så har du reparasjonssettet for hånden om det skulle oppstå skade på klær, utstyr eller folk.

Tapen fungerer i de fleste tilfeller og er solid nok til å berge deg ut av de fleste kniper. Sølvtape kan lappe sammen teltduken eller holde en teltstang på plass, den kan lappe sammen en sko, en jakke eller et par solbriller. Ramler trinsa av staven, holder sølvtapen den på plass til du kommer hjem igjen og kan gjennomføre en skikkelig reparasjon. Legger du i tillegg med en liten flaske sterkt hurtigtørkende lim er mye gjort, og mulighetene mange for å foreta gode feltreparasjoner.

VEKT: 8 gram (cirka 1 meter sølvtape)

Vurderes i tillegg: Superlim 12 gram (Loctite Superglue)

 

En håndfull brødposer

Legg noen brødposer i sekken. De har flere bruksområder, de kan brukes til oppbevaring (om du kommer over bær eller annet på turen, eller har gjenstander i sekken som trenger ekstra beskyttelse), du kan samle søppel i dem eller tre dem utenpå sokkene nede i våte sko. De kan brukes til å frakte vann i – som enkel vaskebalje eller dusj. Du kan bruke plasten til å beskytte en sårskade (tapes utenpå plaster), eller beskytte mobiltelefonen, kameraet eller annen elektronikk. Du kan bruke plasten som nødreparasjon av telt eller jakke sammen med lerretstape. Med barn på tur, kan en brødpose eller to være redningen når de plutselig vil samle kongler eller småstein. Posene tar ingen plass og veier lite.

VEKT: 10 gram (3 brødposer, inkl. strikk rundt)

 

1-2 skolisser. Solide, lange

Tar du med 1-2 skolisser er du forberedt på det meste: Det opplagte bruksområdet er å skifte utgåtte skolisser underveis, men det er det sjelden behov for (du sjekker vel lissene før du drar hjemmefra?). Ut over det er det bare å slå seg løs: Du kan selvfølgelig binde sammen eller fast ting med denne, eller det kan være telt-bardun, tørkesnor, oppheng for lommelykt (eller annet), belte, festeanordning, bæresystem eller kamerareim om du ønsker.  Kjeder du deg på tur kan du trene på knuter eller binde deg et armbånd.

VEKT: 9 gram (1 solid skolisse, ca 1,5 meter)

 

Alternativ til fyrstikker: Gni to pinner mot hverandre, slå gnister av stein – eller skrem en ildsprutende drage til å gjøre jobben. Lykke til!

 

Vanntett pose med fyrstikker og opptenningsbriketter

Ta det med. Alltid. Med litt trening er dette det eneste du trenger for å få i gang et bål (husk bålforbudet). Selvfølgelig kan en fyrstikkeske gjøre jobben om du finner nok tørt materiale, men legger du med et par parafinbaserte opptenningsposer er jobben enklere og turen blir raskt hyggeligere, enten det er en kort tur med ungene eller om dere underveis på etappen vil stoppe og nyte bålkosen. Det kan også være smart å ha muligheten om noen er uheldig å skade seg underveis, og det blir en lengre stopp for å avklare situasjonen.

Alternativ: Gni to pinner mot hverandre, slå gnister av stein – eller skrem en ildsprutende drage til å gjøre jobben. Lykke til!

VEKT: 18 gram (fyrstikkeske 8 gram, 2 opptenningsposer 10 gram)

 

Lett førstehjelpssett

Noen plasterbiter og et par desinfeksjonsservietter kan gjerne være med på de små turene, gjerne smertestillende også. Legger du med en enkeltmannspakke, sårsalve og et par små pipetter med saltvann/øyedråper er du forberedt på det meste. De små skadene er ikke farlige, men et plaster kan alltid redde turen om du har med barn på tur. Er enkeltmannspakka også med, kan de større og potensielt farligere skadene håndteres. Øyedråpene kan selvfølgelig brukes til øynene, men er også nyttig i andre sammenhenger. Dette settet tar ikke stor plass, og kan ligge i lomma enten du er på kortere turer – nærtur, joggetur eller tilsvarende. På lengre/større turer må selvfølgelig settet utvides.

VEKT: 40 gram

En liten kniv eller multiverktøy

Ta gjerne med begge deler. Kniven trenger ikke være den største, heller ikke multiverktøyet, som nå kommer i voldsomme formater (kjekt-å-ha/for-sikkerhets-skyld). Det er greit å vurdere behovet. Selv har jeg sjelden bruk for 25 funksjoner, inkludert linjal, metallfil og tre forskjellige kniver.

Kniven skal hjelpe deg med å lage tørt knusk til opptenning eller skjære en brødskive eller tilsvarende. Ønsker du en kniv som fungerer som øks, kan det være like effektivt å ta med en øks, men det må man vurdere selv i forhold til vekt/nytte.

Tang er et nyttig verktøy og en god grunn til å ha med et multiverktøy, da en tang kan hjelpe deg med mye. Men trenger du en tang, så ta med en liten tang, ikke et arsenal av funksjoner som kun tilfører vekt.

VEKT KNIV: 100 gram (tollekniv/spikkekniv)

Vurderes i tillegg: Tang/multiverktøy 88 gram (type liten, Schrade Tough mini)

Ørepropper

Det finnes de som sover godt uansett. Og de som ikke gjør det. Sover du godt uansett så hopp over dette punktet. Sover du dårlig, les videre: Et sett ørepropper veier omtrent like mye som luft, men kan sikre deg fra dårlig søvn. Dårlig søvn er alltid ødeleggende for en god tur. Sovesalene er fotturistens budsjettvalg, men kommer alltid med minst én ivrig snorker, en som snakker i søvne, og minst to som skal på do hele tiden. Og når du endelig har sovnet, begynner støyen fra de som på død og liv skal av gårde 06.00 for å komme tidlig fram til neste hytte… Velger du telt er du trygg, eller…. nei, teltduken eller presenningen (på moderne: tarp) blafrer vilt i vind, og bråker deretter. Regn/hagel gir tilsvarende «tordenvær». Svaret på alle disse plagsomme utfordringene: Ørepropper. Er du en god venn, legger du med et sett ekstra, og kan by på når turfølget ligger våken uten. Er du snorkeren, søvnprateren, dogjengeren eller tidlig-Tore; ta med en eske og del ut på sovesalen/i teltet (det vil gi deg mange nye venner)!

VEKT: 1 gram (ett sett, to propper)

 

Et par meter dopapir

Ikke nødvendig, men mye bedre enn mose. Med barn på tur kan det være greit å ha i sekken. Det veier nesten ingenting, og kan doble som opptenningspapir. Legg det i en vanntett pose – eller sammen med fyrstikkene og opptenningsposene.

VEKT: 8 gram (2 meter)

 

Refleks eller refleksvest

Kan være redningen om du virkelig er uheldig og skader deg eller går deg vill – og trenger hjelp for å komme deg ut igjen. En lommelykt/minilykt kan gjøre jobben (den gir deg i tillegg lys), men denne vil til slutt gå tom for batteri og blir da verdiløs. En refleksvest vil alltid reflektere lyset som treffer den, det har i flere tilfeller vist seg svært verdifullt om redningshelikopteret må ut. De avanserte instrumentene ser refleksjonene i vesten på lang avstand. Dette kan være forskjellen på å bli funnet, og ikke bli funnet. Refleksvesten kan du også bruke om du ønsker å være synlig på tur (områder med skogsarbeid, jakt eller tilsvarende).

Selv har jeg ofte med begge deler i sekken; både refleksen og en minilampe (enkel liten variant som er beregnet for bruk på sykkel, og kan gi meg litt lys om jeg trenger det.

VEKT REFLEKSVEST: 50 gram

Vurderes i tillegg: Liten lykt: 18 gram (Sigma micro)

 

Batteribank

(Tur)livet er blitt digitalt, og en liten batteribank kan være alt som skal til for å få liv i telefonen når man vil høre på musikk, har behov for å ringe etter hjelp, melde seg forsinket til middag – eller laste opp et fantastisk bilde til sosiale medier. Uansett behov, de minste batteribankene veier godt under 100 gram, inkludert ladeledningen.

VEKT: 77 gram (Varta powerpack 62 gram + kort ladeledning 15 gram)

 

JOKER: For å få opp humøret.

JOKEREN. Det lille ekstra

(må ikke forveksles med kjekt-å-ha eller for-sikkerhets-skyld). Dette er det som løfter humøret når det er nedadgående. Sjokolade til barna eller nøtter til de voksne. En varm kopp saft eller to biter tørket kjøtt, en slurk sukkerholdig brus eller tre biter smågodt. Dette er både fullstendig ufornuftig og helt nødvendig – og skal ikke vurderes mot kalorier per gram eller energi per enhet. Dette skal i første omgang løfte humøret, og kan være like nødvendig på korte som lange turer. Altså: Om du blir glad av å legge kabal; ta med en kortstokk!

VEKT: 50-100 gram? (pose nøttemiks 55 gram, populær tursjokolade 47 gram, kortstokk 90 gram)

 

Så er det selvfølgelig sesongvarene myggmiddel solkrem, kuldekrem, solbriller og den slags. Det er gps-er og annen elektronikk, og selvfølgelig personlige medisiner. Det er et mylder av ting som må vurderes, og dette er ikke ment som en komplett liste, men som innspill til turene, enten de er korte eller lange. Skal du opp på toppen bak hytta og ned igjen, trenger du selvfølgelig ikke ørepropper, men litt førstehjelp kan være kjekt å ha. Skal du på langtur, vil ikke ett plaster eller to meter dopapir redde deg. Da må du planlegge større.

Ta gjerne med noe ekstra for å løfte opplevelsen av turene, men pass deg for kjekt-å-ha-mentaliteten eller for-sikkerhets-skyld-tankegangen, de gjør (litt ubemerket) en lett og grei sekk tung og uhåndterlig. Og det går raskt ut over humøret. Dette må selvfølgelig vurderes opp mot turens lengde, men husk: Legger du med ei jakke ekstra, en bok til, nok en ullgenser, en kjele og to liter drikke, har du plutselig økt vekta med fem kilo.

Husk også at det er andre på tur, og selv om du mener du er i stand til å håndtere deg selv (og ikke tror på uhell), kan du komme opp i situasjoner hvor andre trenger bistand, både på kortere og lengre turer. Da kan det være nyttig å ha muligheten til å hjelpe til. Og i dette er evnen til selvhjelp første punkt. Og går alt som det skal, ligger dette alltid i sekken, ubrukt på sin faste plass tur etter tur – og gir deg tryggheten du trenger for å nyte opplevelsen.

God tur!

Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →