Vil ha mer gjenbruk: 55 prosent eier tur- og friluftsutstyr de ikke bruker

> Lesetid: 2 minutter <

De fleste er positive til gjenbruk, viser en ny Ipsos-undersøkelse.

– Det er synd at så mange hengekøyer, ski og annet utstyr ligger og støver ned i norske boder. Heldigvis lever vi også i en tid der både digitale og fysiske ordninger legger godt til rette for å endre vanene våre i retning av mer gjenbruk av turutstyr, sier generalsekretær Bente Lier i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Det er Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.

Vi skal absolutt ikke slutte med friluftsliv, men vi bør være bevisste på utstyret vi bruker – og tenke gjenbruk så ofte vi kan.

Generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv

Interessen for friluftsliv har økt

I Norge har vi lenge vært på verdenstoppen i forbruk av friluftsrelatert utstyr. Interessen har ikke blitt mindre under pandemien.

I 2020 meldte bransjen at de aldri før har solgt så mye sports- og friluftsprodukter.

– Ingenting er bedre enn at folk vil ut og oppleve naturen. Men det er viktig å være klar over at bak alt turutstyret vi omgir oss med, ligger det en stor energi- og ressursbruk som dessverre er en belastning for både klima og miljø.

Gjenbruk: Økt fokus på gjenbruk i friluftslivet. Mange steder leier eller låner ut utstyr. Illustrasjonsfoto: Magasinet Villspor

Friluftsparadokset

At friluftslivet, gjennom blant annet utstyr, har sine konsekvenser for naturen, inngår i det som gjerne omtales som «friluftsparadokset».

– Vi skal absolutt ikke slutte med friluftsliv, men vi bør være bevisste på utstyret vi bruker – og tenke gjenbruk så ofte vi kan, sier Lier. Hun oppfordrer til å låne, leie eller kjøpe brukt.

Undersøkelsen fra Ipsos viser at de aller fleste er positive til slik gjenbruk. Hele 8 av 10 svarer at de kunne tenke seg å kjøpe brukt, arve, låne eller leie tur- og friluftsutstyr.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →