Besseggen, Fosseråsa, Kjerag, Trolltunga og Preikestolen har kvalitetsstempelet «Nasjonal turiststi». En undersøkelse viser at tiltaket virker, men det koster.
Foreløpig er det kun disse fem som er med i ordningen, men flere har søkt.
De nasjonale turiststiene tiltrekker seg et stort antall turgåere. Det skal være spektakulære attraksjoner som tilbyr gode opplevelser. Gjennom planlegging og tilrettelegging skal stedene tåle mye besøk uten at området forringes. Samtidig skal de nasjonale turiststiene bidra til lokal verdiskaping.
– Besøksforvaltning fungerer, sier Maja Arnekleiv, avdelingsingeniør i NINA i en pressemelding.
Hun peker på at midlene som er brukt har tilrettelagt for besøkende på en måte som ivaretar sikkerheten, opplevelsene til turgåerne og lokalbefolkningen.
NINA har på oppdrag fra Miljødirektoratet undersøkt om ordningen fungerer etter hensikten. Resultatet er publisert i rapporten «Besøksforvaltning av mye brukte stier».
Blant tiltakene på stiene er:
- Sherpatrapper
- Stipatruljer
- Informasjon
- Parkeringsvakter
- Utbedring av sti
- Sikkerhetstiltak
- Servicebygg
Etterspør mulighet for å begrense tilgang
Noen av de bratteste, lengste og mest utfordrende stiene har opplevd mange leteaksjoner.
Særlig en del utenlandske besøkende kan ha manglende forståelse for vær, utfordrende terreng og turlengde, konkluderer rapporten.
– Flere av de vi snakket med etterspurte juridiske virkemidler for å regulere tilgangen til stien, da de ikke har anledning til å nekte noen å legge i vei selv om værmeldingen er elendig og utstyret mangelfullt, sier Arnekleiv.
Undersøkelsen avdekker at flere har begrenset med kunnskap om naturverdiene og hvordan disse er ivaretatt.
– Mange peker på slitasje på vegetasjon og terreng nær stien som en utfordring, men har mindre oppmerksomhet på forstyrrelse av dyreliv i nærheten, slik som rovfugler og villrein.
– Intervjuene gjør det tydelig at naturverdier bør få mer oppmerksomhet i besøksforvaltningen framover.
Tilrettelegging koster, men fungerer
I rapporten konkluderer forskerne med at de intervjuede opplever at besøksforvaltning har bidratt positivt for utvikling av Nasjonale turiststier.
– Ordningen gjør det mulig med langsiktig finansiering på effektive, men kostbare, sikkerhetstiltak og bygging av service-anlegg med toalettfasiliteter og søppelhåndtering, sier Arnekleiv.
– Det er mange erfaringer som er nyttige å ta med seg fra ordningen også til andre mye besøkte steder.