Harald Rønneberg, Espen Nakstad, Tete Lidbom, Anne Lindmo, Inga Strümke og Hedvig Wessel skal ut på en svært krevende tur. Målet er toppen av Denali, verdens kaldeste fjell.
– Det er superkult at NRK tar sjansen på å lage en TV-serie av en så krevende og uforutsigbar utfordring, sier Harald Rønneberg om den nye NRK-satsingen «Ekspedisjonen».
Denali er en av de «Seven Summits» (de høyeste fjellene på hvert kontinent). Fjellet ligger i en nasjonalpark i Alaska og er 6190 meter over havet.
Her kan det være raske og krevende værforandringer og vindstyrke opp mot 160 km/t. På det kaldeste kan det bli ned mot hele 50 minusgrader.
– Jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan det er å bestige et så høyt og til tider veldig lite gjestmildt fjell. Det er jo faktisk ikke grenser for hvor dritt det kan gå. Det er en setning jeg meget sjelden bruker, sier Harald Rønneberg i en pressemelding fra NRK.
«Ekspedisjonen» er en realityserie hvor gruppen sammen skal prøve å nå toppen.
Disse skal delta:
- Anne Lindmo, TV-personlighet, friluftsmenneske med erfaring fra allsidig turliv
- Harald Rønneberg, TV-personlighet,har gått på ski over Grønland, selvforsynt
- Hedvig Wessel, yoga-instruktør, kulekjører og verdensmester i frikjøring
- Espen Rostrup Nakstad, koronaeksperten, fallskjermjeger og vinner av «71 grader nord»
- Inga Strümke, partikkelfysiker og forfatter. Elsker naturen, ekspedisjoner og isklatring
- Tete Lidbom, kjent fra TV og radio. tilpasningsdyktig og uredd, men har aldri satt opp et telt
Turen finner sted i mai og programmet vil sendes på NRK til høsten. Serien produseres av Strix for NRK.
Krever solid fysisk form og ekstrem mental styrke
De seks deltakerne må gjennom måneder med forberedelse før avreise. Gjengen har allerede vært på treningsleir på Finse.
– Telting, taulag og fjellklatring i full storm er heftige saker sier Anne Lindmo.
– Det var nydelig å merke at vi allerede nå er en bra gjeng som tar vare på hverandre og holder energien oppe.
Gruppen må lære alt som kreves for å takle de ekstreme værforholdene og ikke minst oppholde seg i høyden. Daglige utfordringer som å bygge camp på is og snø – og bevege seg over isbreer i mange tusen meters høyde.
– Ekspedisjonen gir seerne et unikt og ekte innblikk i hva som skal til for å bestige et av verdens høyeste og kaldeste fjell, sier Pia Basberg, prosjektredaktør i NRK.
– Vi kommer til å bli fascinert, inspirert og underholdt av å følge med på reisen fra de første forberedelsene til de siste krevende trinnene opp til toppen.
Erfaren turleder: Rune Malterud
«Ekspedisjonen» ledes av Rune Malterud. Han har blant annet vært på begge polene og rodd over Atlanteren. Han har gjennom en årrekke hatt ansvaret for ruteplanlegging og sikkerheten på «71 grader nord» og en rekke andre TV-produksjoner i krevende fjell og naturområder.
Høyden tapper deg for krefter og gjør at du blir sårbar, om du ikke har din beste dag.
Rune Malterud, ekspedisjonsleder
– Det som venter deltakerne på Denali er en overveldende naturopplevelse blandet med store oppturer og dype nedturer, sier Malterud.
– De vil den ene dagen føle en enorm takknemlighet til livet og gleden av å være her og nå. Den neste dagen vil de oppleve motløshet og utmattelse, være fysisk nedbrutt og lete etter begrunnelsen for hvorfor de gjør akkurat dette – akkurat nå.
Disse skal delta i ekspedisjonen:
Anne Lindmo, friluftsmenneske med mye erfaring fra allsidig turliv
Ekspedisjonen til Denali er betydelig mer avansert enn det Anne har erfaring med fra før.
– Jeg har trasket mye rundt i den norske fjellheimen, og gjennom årene har jeg hatt stor glede av å gå gradvis lengre, tøffere og brattere turer. Det er utvilsomt en enorm utfordring for meg å bli med på en ekspedisjon som dette, og nettopp derfor kjente jeg at jeg bare måtte si ja, sier Lindmo.
Livet blir morsommere når man sier ja til ting som er litt skummelt og ganske vanskelig.
Anne Lindmo
Anne er en folkekjær og profilert programleder. Hun er frilanser og har jobbet på ulike NRK-oppdrag fra midten av 90-tallet. I TV-ruta kjenner vi henne som programleder i «Sommeråpent», «Spellemann», «Store Studio» og gjennom 25 sesonger i programlederstolen i «Lindmo». I 2023 ga hun ut boka «Min Tur». I 2024 var hun å se i TV-serien «Frifot» der hun tok med kjente profiler på små eventyr på Oslofjorden og i Østmarka.
Harald Rønneberg, har gått på ski over Grønland, selvforsynt
Rønneberg har en stor interesse for ekspedisjonslivet. I 1998 gjennomførte han en 850 kilometer lang selvforsynt ekspedisjon på ski over Grønland sammen med Nicolai Nansen. De brukte 39 dager og trakk på det meste hver sin pulk på 115 kilo. I løpet av perioden 1999–2001 gjennomførte de flere krevende turer til fots, blant annet i Nord-Laos og Amazonas.
Jeg tror det blir beintøft, rått og vakkert.
Harald Rønneberg
– Jeg er veldig spent på om kroppen min holder hele veien og hvordan jeg takler høyden, men uansett hva som skjer er jeg på ekspedisjon med verdens herligste gjeng.
Harald Rønneberg er programleder, økonom og humorist. Han er mest kjent fra TV 2s talkshow «Senkveld med Thomas og Harald», samt serien «Helt Harald». Rønneberg har fått flere utmerkelser og har blant annet vunnet Gullruten fire ganger.
Hedvig Wessel, kulekjører og verdensmester i frikjøring
Wessel startet karrieren som kulekjører og kom inn på skilaget til Kari Traa allerede som 12-åring. Hun har konkurrert i to vinter-OL og hadde store drømmer om å ta medalje i sitt tredje da hun valgte å bytte idrett. I dag er Hedvig blant de beste innen frikjøring. Etter solid innsats og mye motstand ble hun i 2024 endelig verdensmester i frikjøring.
Jeg har lyst på en skikkelig utfordring og en tur jeg aldri kommer til å glemme.
Hedvig Wessel
– Jeg har vært mye ute i fjellet, men aldri på denne måten. Mange dager i telt, i hardt vær, er nytt for meg – og det er noe jeg ønsker å teste meg i.
– Det å være helt til stede i naturen er det beste jeg vet, og jeg merker at jeg ser etter flere og flere muligheter til å være helt avlogga, sier hun.
Wessel har tidligere imponert seerne i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Hun er spirituell og er sertifisert yoga-instruktør. Hun er opptatt av å fremme kvinner i skiidretten og har sin egen organisasjon, Sister Summit.
Espen Rostrup Nakstad, fallskjermjeger og vinner av «71 grader nord»
Nakstad er utdannet lege og jurist. Han var assisterende direktør i Helsedirektoratet under pandemien og er kjent for hele Norge som den TV-vante koronaeksperten. Han har medisinsk doktorgrad er spesialist i indremedisin og lungesykdommer (inkludert høydesyke). Nakstad har vært fallskjermjeger i Forsvaret. I 2024 vant han «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».
Det blir kaldt og slitsomt, men også fantastisk å oppleve fjellkjeden Alaska Range.
Espen Rostrup Nakstad
– På denne ekspedisjonen får vi oppleve noen av de flotteste fjellene i verden, i et område jeg aldri har vært før. Derfor blir jeg med.
I dag arbeider Nakstad som overlege og forsker ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, der han leder CBRNE-senteret (behandler skader forårsaket av særlig farlige kjemiske stoffer, giftig røyk, radioaktiv stråling og smittestoffer som kan gi høyrisikosmittesykdom).
Nakstad mottok i 2020 HR Norges lederpris og ble kåret til Årets navn i Dagbladet og VG, i tillegg til Årets Osloborger av Aftenposten.
Inga Strümke, elsker naturen, ekspedisjoner og isklatring
På grunn av jobben har hun de siste årene ikke hatt overskudd til egne eventyr. Derfor passet dette prosjektet perfekt.
– Vi kommer til å ha det gøy med gjengen. Jeg gleder meg til inntrykkene fra den ville naturen, men jeg vet at det kommer til å bli både vondt og ubehagelig, sier hun.
Det kan bli utfordrende bare å sette en fot foran den andre.
Inga Strümke
Hun er partikkelfysiker, førsteamenuensis ved NTNU og en av Norges ledende KI-forskere. Hun har gitt ut bestselger-boken «Maskiner som tenker».
Strümke er født i Tyskland, men vokste opp i Narvik. Som ung begynte hun å interessere seg for fjell og vintersport, og i voksen alder ble hun dratt mot brattere terreng, fjellklatring, og ekspedisjoner. Hun har vært over 5000 meter over havet ved fire forskjellige anledninger, sist i Nepal i 2020. Favorittsysselen hennes er isklatring.
Tete Lidbom, tilpasningsdyktig og uredd, men har aldri satt opp et telt
Trønderen har kvaliteter som kommer godt med på en tur som denne.
Denne turen kan bli det jævligste og vakreste jeg har opplevd.
Tete Lidbom
Han har forberedt seg til turen ved å se filmen «Alive», hvor de ender med å spise hverandre. Det angrer han på. Han har heller aldri satt opp et telt. Derfor er han for første gang redd for å være den som sinker gruppa.
– Det kommer til å bli ufattelig kaldt, og høydesyke skal visstnok være som verdenes verste bakrus. Vi skal samtidig bære tunge sekker og bo flere uker i telt. Men det er en fabelaktig gjeng som skal på tur.
– Kanskje blir jeg den første med ghanesisk blod som står på toppen av Denali. Ja, jeg har sjekka, sier han.
Lidbom er blitt en av Norges mest folkekjære radioprogramledere. Han er også kjent som detektiv i «Maskorama» og som fotballekspert for NRK.