7 av 10 opplever at å samles rundt et bål skaper en følelse av fellesskap. Det er særlig unge mellom 18 og 29 år som mener dette
Det viser en Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
63 prosent av de spurte svarer at det å sitte rundt et bål hjelper dem med å koble av fra hverdagsstresset.
– Det er gøy å se hvordan bålet både har hatt og fortsatt har en unik evne til å samle oss, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.
– I en hverdag med mye skjermtid ser vi at bålet skaper en annerledes og verdifull møteplass hvor vi kan senke skuldrene og være til stede.
Det er folk i Nord-Norge som er tryggest på bålbrenning, med 84 prosent. I andre enden av skalaen er folk i Oslo, hvor andelen er 70 prosent.
75 prosent av de spurte svarer at de vet hvordan de lager og håndterer bål på en trygg og naturvennlig måte, fordelt på 81 prosent menn og 69 prosent kvinner.
Vil samle Norge rundt bålet
2025 er Friluftslivets år og feståret sparkes i gang 18. januar, med åpningsarrangementet «Hele Norge båler».
Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 offisielt. Det skjer under et stort barne- og familiearrangement på Sognsvann i Oslo.
– Vi inviterer hele Norge til å delta. Bli med på et arrangement i regi av lokale lag og foreninger der du bor, eller lag ditt eget bål i nærområdet og inviter med deg noen ut.
Dette er en flott mulighet til å dele varme opplevelser med andre.
Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv
Friluftslivets år 2025 har som mål å gjøre friluftsliv mer tilgjengelig for alle. I løpet av året vil lokale lag, foreninger og organisasjoner tilby en rekke aktiviteter.
Det er over 300 åpne arrangementer over hele landet på åpningsdagen for Friluftslivets år, 18. januar. Allerede nå ligger det nær 3000 aktiviteter og arrangementer i aktivitetskalenderen for Friluftslivets år, og det vil komme nye aktiviteter gjennom hele året.
Bålvett: Lær mer om bål
Lier sier 18. januar er en gyllen mulighet til å øke bålkunnskapene.
– Ikke alle har lært hvordan man får fyr på bålet eller hva man bør tenke på når man vil tenne opp bål. Så åpningsarrangementene kan være en god anledning til å møte bålkyndige, stille spørsmål og bli tryggere på å tenne opp bål selv.
– Og så er det viktig at alle som skal båle denne dagen husker sporløs ferdsel, slik at det ser minst like fint ut i naturen etter vi har vært der, som før vi kom, sier Lier.
Generelle tips til trygg bålbrenning:
- Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
- Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten. Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
- Ta med ved hjemmefra. Du kan bruke kvister du finner på bakken, men ikke hugge friske trær.
- Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
- Det er ikke lov å brenne bål på svaberg eller rullestein. Berget kan sprekke av varmen fra bålet, og det blir varige skader. Husk sporløs ferdsel.
- Bålet skal ikke være større enn at du har kontroll på det, og kan slukke ved behov. Ha vann eller andre slukkemidler lett tilgjengelig.
- Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annet søppel.
- Når du forlater bålplassen, skal bålet være helt slukket.
(Kilder: DSB og Norsk Friluftsliv)