På kortreist tur med #nattinaturen

> Lesetid: 4 minutter <

Friluftslivet er i framgang, og stadig flere blir bevisste den flotte naturen vi har fri tilgang til.

Norsk friluftsliv er en av flere organisasjoner som jobber for å fremme friluftslivet. Hvert år inviterer de til natt i naturen. I år ble vi med. Det passet egentlig ikke, men vi fikk det til likevel.

Ideen om «natt i naturen» ble lansert i forbindelse med Friluftlivets år i 2015. Tall fra organisasjonen Norsk Friluftsliv viser at 10.000 sov ute første gang #nattinaturen ble gjennomført – i vinterkulda i januar 2015. Seinere samme år sov 90.000 ute.

Det trenger ikke være dyrt utstyr, belastningsskader, gnagsår, trist tørrmat eller dårlig søvn. Det er lov å legge seg ute på verandaen.

Fokus på friluftsliv

Lørdag 2. september 2017 ble det igjen invitert til #nattinaturen, og denne gangen prioriterte vi å bli med.

Ofte finner man mange gode og mindre gode argumenter for hvorfor man ikke kommer seg ut. Eller hvorfor det ikke passer. Det passet ikke denne gangen, men vi prioriterte likevel å gjennomføre. Det betyr at vi valgte bort noe annet. Slik sett har prosjektet #nattinaturen allerede oppnådd noe – fokus på friluftsliv – og opplevelser ute. Og en dato hjelper med gjennomføringen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det trenger ikke være komplisert

Husk på dette i en hektisk hverdag: Det trenger ikke være komplisert. Det trenger ikke være dyrt utstyr, belastningsskader, gnagsår, trist tørrmat eller dårlig søvn.

Det er lov å legge seg på verandaen – med dyne og madrass, eller slå opp teltet i hagen (barna digger det), eller ta med det nødvendigste i bilen og kjør til en egnet og lovlig plass. Vi valgte det siste, og etter 10 minutter i bil parkerte vi ved Mjøsa. Etter 10 minutter til sto teltet klart, med underlag og soveposer til alle.

Bål og kveldsmat

Ved parkbordet på stedet ble det bål og kveldsmat – og i lyset fra hodelyktene kveldstur og oppdagelsesferd på stranda. Og etter hvert fant vi plass i teltet – med bølgeskvulp fra Mjøsa i bakgrunnen – og et jevnt søvndyssende sus fra trafikken på E6. En etter en sovnet de tre små, og de sov godt gjennom hele natta.

På morgenen våknet de i utakt og fikk frokost etter hvert som de sto opp. En ville ned på sandstranda, en annen ut med fiskestang. Og dermed var dagen i gang – og #nattinaturen gjennomført. Kortreist og greit!

Tips til utedøgn med barn:

  • Gjør det enkelt de første gangene, skaff dere erfaring, så kan de større ekspedisjonene komme seinere.
  • La barna ta del i pakking hjemme og oppsett av leir ute, hvis de vil – det gir en god mestringsfølelse, og er en opplevelse i seg selv.
  • Pass på så ingen fryser. Enten det er den våkne eller den sovende delen av døgnet. Husk at de minste barna ikke alltid sier fra selv. Sjekk at de har det bra.
  • Kosebamser og kosekluter: Nesten like viktig som sovepose og liggeunderlag.
  • Antall kilometer er uviktig, det er opplevelsene og eventyrene som skaper minner for livet.
  • Velg et kortreist mål, gjerne med en opparbeidet bålplass eller tilsvarende. Her er det kanskje et bord, noen benker og kanskje tilgjengelige toaletter. Dette forenkler de første turene.
  • La barna undre seg, oppleve, prøve og feile. La dem spikke mde kniv, og la dem prøve å tenne bål. Lag leker, kast kongler, finn pinnedyr, bli med på små ekspedisjoner underveis, fortell historier, vis dem det du kan noe om (og vær ærlig på det du ikke kan noe om). Løp igjennom lyngen, spis blåbær, dypp tærne i tjernet. Lek!
  • Og skulle alt gå galt: Dra hjem. Naturen er klar for dere en annen gang også 🙂
IMG_8357
Friskt og grått vær, men god stemning på morgenen.

FAKTA: NORSK FRILUFTSLIV

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 16 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 940.000 medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10.000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål.

Norsk Friluftsliv arbeider for et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle. De fremmer saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper. Har fokus på helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser. Fremmer allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

FAKTA: ALLEMANNSRETTEN

Allemannsretten er et gratis fellesgode som er en del av kulturarven vår. Den gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge.

Allemannsretten gir alle rett til å ferdes fritt og oppholde seg der de ønsker i naturen – uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gir oss også rett til å høste fra naturen, for eksempel saltvannsfisk, bær, sopp og ville blomster.

Allemannsretten skiller mellom inn- og utmark. Innmark som boligeiendommer eller dyrket mark er unntatt fra retten. Dersom bakken er frossen eller dekket av snø, kan du likevel ferdes fritt på dyrket mark. Ferdsel på dyrket mark er derfor tillatt fra 15. oktober til 29. april. Allemannsretten gjelder også i plantefelt.

Overnatting eller telting må skje mer enn 150 meter unna bebodd hus eller hytte. Dersom du skal ligge mer enn to døgn på samme sted, må grunneieren gi deg tillatelse. Dersom du er langt fra bebyggelse eller på høyfjellet, er det ikke nødvendig med samtykke.

Husk å vise hensyn: Alle som bruker allemannsretten har plikt til å opptre hensynsfullt og varsomt, slik at man ikke gjør skade eller skaper ulemper for andre.

HUSK DETTE: Rydd opp etter deg. Vis hensyn. Vær varsom med bruk av ild. Høst av naturen, men husk at noen sjeldne arter av bær, sopp og blomster er fredet mot plukking.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 7 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →