Så langt i 2022 har 11 personer druknet, noe som er tre flere enn på samme tid i fjor, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har det ikke vært drukningsdødsfall etter fall gjennom isen.
Tre personer omkom fra fritidsbåt i februar, dette var menn i 60-, 70 og 80-årene. En mann i 40-årene omkom fra yrkesbåt i februar, melder Redningsselskapet i en pressemelding.
To personer druknet etter fall fra land i februar: En mann i 30-årene ble funnet omkommet i Kanalen i Trondheim og en mann i 20-årene ble funnet omkommet i Damsgårdsundet i Bergen.
Kuldesjokk i vann
Redningsselskapet ber folk ta forholdsregler når man oppholder seg rundt eller på vann og is, og kjenne til hva de gjøre om de faller ut i kaldt vann.
– Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokk, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
– Du gisper og pusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene.
– Å vite at kuldesjokket går over er viktig. Da unngår du panikk, og kan bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du finne ut hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.
Les mer om kuldesjokk i kaldt vann her
Elleve omkommet: ti menn og én kvinne
Totalt elleve personer har druknet så langt i år. Av disse var ti menn og én kvinne. Alle var over 20 år, og mer enn halvparten var 60 år eller eldre.
Fem av de som har druknet så langt i år omkom i forbindelse med bruk av fritidsbåt, mens tre druknet fra yrkesfartøy.
I tillegg har tre drukningsulykker skjedd etter fall fra land. Så langt i år har det ikke vært drukningsdødsfall etter fall gjennom isen.
Fem av landets fylker
I januar og februar har det vært drukningsulykker i fem av landets fylker. Nordland har hatt fire drukningsulykker, mens tre personer har druknet i Agder.
To personer har druknet i Troms og Finnmark og i Vestland.
Trøndelag har hatt én drukningsulykke.